Gesztenyés alagút
A gesztenyés alagút egy szépen szelhető és tálalható krémes süti, aminek a receptje nem hiányozhat a gesztenye imádók táborából. Lehetne a tészta helyett babapiskótát is használni, kicsit megáztatva kávéban mint a tiramisunál, de én jobban kedvelem ezt a kakaós tésztás változatot.
Döntsétek el ti, hogy miként szeretnétek elkészíteni, a lényeg úgy is a tejszínhabban és a gesztenyében van.
A receptem egy őzgerincformára van megadva, szorozd annyival a hozzávalókat, ahány formád van amiben el szeretnéd készíteni.
Gesztenyés alagút hozzávalói:
Kakaós tésztához:
- 4 db tojás
- 3 ek. liszt(BL55)
- 3 ek kakaópor
- 4 ek. cukor
- 0,5 dl olaj
- 4 ek víz
- 1 kk. sütőpor
Krémhez és töltelékhez:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 3 ek. porcukor
- 2 csomag expressz zselatin por
- 4 dl habtejszín(30%-os)
- 3 ek. rum (lehet aroma)
- 5 dkg aszalt meggy(vagy friss gyümölcs)
Csokimázhoz:
- 10dkg étcsokoládé
- 1 ek. olaj
Én ezt a zselatint használom, de természetesen ha neked másik vált be, készítsd azzal
Áztassuk be az aszalt meggyet meleg vízbe, amihez tegyünk 1 ek. rumot.A sütőt 170°C-ra melegítsük elő.
Két tálat készítsünk ki. Az egyikben a tojás fehérjét a másikba a sárgáját tegyük. Először verjük fel kemény habbá a fehérjét.
A sárgáját a cukorral keverjük kifehéredésig.Mérjük hozzá a lisztet, kakaóport, sütőport, olajat és a vizet.Keverjük össze, végül forgassuk hozzá a fehérjehabot.
Tepsibe sütőpapírra borítsuk ki a süteménymasszát, az őzgerincforma hosszúságára simítsuk el.
A sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük a piskótát, ez alatt elkészítjük a tölteléket. A gyümölcs az én választásom, de anélkül is nagyon finom a gesztenyés alagút, illetve használhatsz az aszalt meggy helyett neked tetsző gyümölcsöt.
Gesztenyemasszából nedves kézzel 10-15 dekát vékony rúddá sodrunk, pontosan olyan hosszúra, hogy a formába férjen.
A többit (15 dekát) áttörjük, a porcukorral meg a rummal simára dolgozzuk.
A tejszínt elkezdjük felverni, közben hozzáadjuk a két csomag expressz zselatint. Ha kemény a hab, összekeverjük a gesztenyés masszával.
Ha megsült a tészta és kihűlt, levágunk egy akkora csíkot belőle, amekkora pontosan az őzgerincforma tetejére illik.
Többit akkorára szabjuk, amekkorával a formát belülről kibélelhetjük,de előtte folpackot tegyünk a formába.
A tejszínes krém 1/3 részét egyenletesen belelapátoljuk a piskóta bölcsőnkbe.
Ráfektetjük középre a gesztenyecsíkot és kétoldalt végig rakjuk a leszűrt meggyel.(vagy a választott gyümölccsel)
A maradék habbal beterítjük az alagutat, a levágott tésztacsíkkal befedjük. Folpackkal bevonjuk és hűtőbe tesszük 1-2 órára.
Tálca segítségével kifordítjuk a gesztenyés alagutat a formából és levesszük a folpackot róla.
A csokoládét összekockázzuk és vízgőz fölött megolvasztjuk. Ha selymesen egynemű, egy kis olajat teszünk hozzá, összekeverjük és leöntjük vele a süteményünket.
Ráhelyezheted ennél a műveletnél a gesztenyés alagutat rácsra és alá egy tepsi-tálca mehet, hogy a csokoládé ne álljon meg a sütemény mellett. Én nem ezt tettem, mert szeretem a megszilárdult csokit is megenni, nem zavart a csokitócsa a süti mellett, bár esztétikailag biztosan szebb lenne tiszta tálcán.
Lenne számodra egy csoda szép vörös színű torta receptem!Ha érdekel kattints ide>>
Örülnék ha csatlakoznál a facebook csoportomhoz, várlak szeretettel itt>>