Húsvéti menüsor
-
Foszlós fonott kalács
Foszlós kalács receptem a legfinomabb fonott kalácshoz, amit valaha ettem, remélem neked is a kedvenced lesz. Igazi lágy tészta, ami napokig tényleg gyönge marad, nem lesz szikkadt vagy kemény. Ezt a kalácsot sütöm húsvétkor is és persze bármikor, ha kalácsot ennénk.
A zsíros tej és tejszín adja a zsiradékot, ezért ebbe a receptbe se vaj, se margarin nem kerül.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (BL55)
- 1 dl min. 2,8-as tej
- 2 dkg élesztő
- 3 ek. cukor
- 1 mk. só
- 2dl min. 30%-os tejszín
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- A tetejére egy tojás felverve a kenéshez
Foszlós fonott kalács elkészítése:
A tejben 1 ek. cukorral futtassuk fel az élesztőt.
Tálban kimérjük a lisztet, hozzátesszük a sót, 2 ek. cukrot, a tojást és egy tojássárgáját, a habtejszínt és az élesztős tejet. Jól kidolgozzuk.
Langyos helyen kelesztjük 1 órát letakarva.
Négyes fonathoz 4 gombócot formázunk, de lehet 3-as vagy akár 6-os fonással is készíteni.
A gombócokat egyforma hosszúra és vastagságúra sodorjuk, egymás mellé helyezzük.
Minél szorosabban próbáljuk összefonni a tésztacsíkokat, hogy sütésnél ne nyíljanak szét.
Ha szeretnéd látni, hogyan kell négyes fonást készíteni ezt a videót nézd meg hozzá>>
Összefonás után tedd sütőpapírral bélelt tepsire a kalácsot. hagyd még kelni 20 percet,addig a sütőt melegítsd 180°C-ra. Sütés előtt a felvert tojással kend le. 25-30 perc alatt süsd szép pirosra.
A foszlós fonott kalács nagyon szépen szeletelhető. Remek vajjal, lekvárral, húsvétkor sárga túróval és sonkával is. Ha kihűlt ne felejtsd el konyharuhába, vagy tasakban tárolni, így nem fog kiszáradni és másnap is finom gyenge marad a tésztája.
Jó étvágyat!
Szeretnél egy mákos kalács receptet is megnézni, amibe tojás sem kell? Itt megteheted>>
Örülnék ha csatlakoznál a facebook oldalamhoz, ott teszem közzé a legfrissebb receptjeimet.
-
Sárga túró
A sárga túró egy igazi húsvéti csemege, de szerintem bármikor elkészíthető ünnep nélkül is. Sokan nem ismerik, vagy csak hallottak róla, de még nem kóstolták. Én is most készítettem el először, mert már nagyon szerettem volna a húsvéti asztalon látni, és állíthatom, ha édes szájú vagy, te sem csak a látványért fogod megkedvelni ezt a csemegét.
Mint ahogy sok hagyományos ételünk, a sárga túró is a valláshoz kapcsolódik. Főként vidékeken készítik, többek között Csereháton, a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A húsvétot megelőző 40 napos böjt után kerülhetett a vasárnapi asztalra, amikor már bőségesen étkezhettek.
A sárga túró a templomba megy..
Előtte viszont mindent, a sárga túrót, kalácsot, sonkát, tojást, sót, kenyeret batyuba csomagoltak és elvittek a templomba, hogy a mise után felszenteltessék. Néhány településen a megszentelt kosárral megkerülték a házat, ezzel űzve el a gonoszt és a rossz dolgokat.
Bár a vallás, illetve a hagyományok megengednék, hogy más időszakban is készüljön túró, de megmaradt húsvéti ételnek, ez adja az ünnepélyes jellegét. Ha bármikor el szeretnéd készíteni, ezt a madártej ízére hasonlító édességet, ez a recept nagyon könnyen lesz követhető!
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 5 evőkanál cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 10 db tojás
- 5dkg mazsola(elhagyható)
- fél (bio)citrom reszelt héja
- 1 csipet só
Elkészítése:
Tejet fazékban melegítünk, közben 5 evőkanál cukrot és 1 csomag vaníliás cukrot és egy csipet sót teszünk bele.
10 db tojást felütünk, elkeverjük, de nem teljesen, csak éppen a sárgája kifolyjon, majd beleöntjük a meleg tejbe.Mazsolát is szórunk bele ízlés szerint, valamint reszelt citromhéjat.
Folyamatosan kevergetve addig főzzük lassú tűzön amíg szétválik a túró és a savó, ekkor a savó feljön a tetejére. Érezni fogjuk, hogy betúrósodik sűrűre a tejes massza.
Egy konyharuhával/sűrűbb hálós anyaggal(ne legyen öblítő illata) bélelt szűrőbe öntjük és hagyjuk lecsepegni. A vége felé a konyharuha sarkait összekötve, majd a batyut fellógatva csepegtetjük, így belül a túró sajtszerű állagúvá áll össze.
Tányéron hűtőbe tesszük. A végeredmény a jól szeletelhető sárga túró.
A sárga túró elképesztően jól megy az édes kalácshoz és a sós sonkához is. Még egy indok arra, hogy húsvétkor mindenképp készüljön sárga túró: a tojásfestőknek rengeteg kifújt tojáshéjra van szükségük, ami miatt természetesen rengeteg felhasználandó tojás gyűlik össze. Nem ritka, hogy akár 20-30 tojásból lesz sárga túró egy-egy családnál.
Az általam megadott mennyiség 3-4 főnek elegendő sárga túró.
Jó étvágyat!
Húsvétra szeretnél egy igazi lágy foszlós kalácsot is sütni? Már mutatom is>>
Gyere csatlakozz a facebook oldalamhoz, hogy elsőként lásd a legújabb receptjeimet!