• Sűrű szilvalekvár sütőben
    lekvárok készítése

    Sűrű szilvalekvár sütőben készítve

    Ha te is szereted a sűrű szilvalekvárt, de nem szeretnéd a fél napod a tűzhely mellett tölteni, egyszerűen bízd a sütődre! Nagyon sűrű, szinte fekete lesz a sütőben, ugyanis a lassú tűzön történő sütésnek köszönhetően elpárolog belőle a nedvesség, az íze koncentrálódik, az állaga kanalazható lesz. Nagyjából 6-8 órára van szüksége, hogy ezt elérje.

    Semmiképp se emeld fel a lángot, hogy meggyorsítsd a folyamatot, mert azzal csak azt éred el, hogy megég a gyümölcsöd! Ha édes, érett szilvával dolgozol, egyáltalán nem kell bele cukor. Ha szeretnéd, akkor pedig fahéjjal, szegfűszeggel vagy rummal is feldobhatod, hogy picit fűszeresebb legyen.

    Sűrű szilvalekvár készítése:

    1. A szilvát alaposan mossuk meg, szárát távolítsuk el, nyissuk félbe, szedjük ki a magját.
    2. Egy mélyebb tepsit, sütőtálat kenjünk ki vékonyan ecettel (én papírtörlőre öntöttem és töröltem át a tepsit), így nem fog odakapni a szilva az edény falához és aljára sem.(Ízben nem fog előjönni az ecet!) A cukrot kívánt mennyiségben szórjuk a szilvára, keverjük össze vele.
    3. A sütőt állítsuk először 180°C-ra és így álljunk neki a sütésnek. Kb 1 óra múlva vegyük le a hőfokot 140°C-ra. Ez lesz az a lassú sütés, ami alatt besűrüsödik a szilvánk. Félidőben mehetnek a fűszerek is a gyümölcsre. (Én tettem fahéjat, kevés vanília örleményt és rumot.)
    4. Nekem kellett a 8 óra sütés, ami alatt kb fél óránként belekevertem, így egészen szép sűrű sötét lekvárom készült. A sütési idő függ a szilva fajtájától, így tájékoztató jellegű, de látni fogjátok, amikor kész.
    5. A forró lekvárt töltsük tiszta üvegekbe, állítsuk fejtetőre 5 percre majd mehet jól bebugyolálva pihenni a meleg dunsztba kb 2 napra, míg teljesen kihül.

    Üvegek csírátlanítása, sterilizálása

    Nincs hosszan eltartható, tartósítószer mentes befőzés, sterilizált üveg nélkül. Minden befőzésnél a befőttesüvegeket egy alapos mosogatás után, a sütőben csírátlanítom úgy, hogy 150 fokon 30 percet hevítem őket. Te nyugodtan használj más, neked bevált vagy jobban tetsző módszert. A lényeg, hogy steril üvegbe kerüljön a gyümölcs. Semmilyen tartósítószert nem kell tenni a szilvalekvárba!

    Sűrű szilvalekvár készítése képekben:

    Készíthetsz eperlekvárt is ha kedvet kaptál, nem baj ha leérett, használj fagyasztott gyümölcsöt!

    Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől