• zöldbabfőzelék főkép
    főzelékek

    Zöldbabfőzelék tejfölösen

    A zöldbabfőzelék zsenge zöldségből készítve a legfinomabb, de ha csak mirelit van kéznél, abból is összedobhatod. A magyar konyha kedvelt fogása a főzelék, mely rengetegféle zöldségből készülhet, minden szezonnak megvannak a kedvencei. Nyáron ilyen a borsó, cukkini, tök vagy a zöldbab.

    A zöldbabfőzelék fokhagymás, tejfölös rántással igazán finom, de ha kicsit tartalmasabbra szeretnéd készíteni, akkor 1-2 darab krumplit is kockázz a zöldség mellé. Önmagával is sűrítheted, ha kihagynád a lisztet, főleg, ha krumpli is van benne.

    Természetesen, itt van egy egyszerű zöldbabfőzelék recept:

    Hozzávalók:

    • 50 dkg friss zöldbab
    • 2 evőkanál oaj vagy zsír
    • 1 közepes vöröshagyma
    • 1 babérlevél
    • 2 evőkanál liszt
    • 2 dl tejföl
    • Só és bors, ételízesítő ízlés szerint
    • 2-3 gerezd fokhagyma

    Elkészítés:

    1. Mossd meg és vágd le a zöldbab végét, majd vágd őket kisebb darabokra.
    2. Tedd fel főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk, beletesszük a vöröshagymát, babérlevelet, kevés ételízesítőt és kb. 30 perc alatt puhára főzzük.
    3. Közben a lisztből az olajon vagy zsíron zsemleszínű rántást készítünk, majd megdinszteljük rajta a megtisztított, finomra vágott fokhagymát.
    4. A tűzről levéve megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük. Fokozatosan hozzákeverünk kb. 2 dl hideg vizet (így nem lesz csomós). A rántást a forrásban lévő főzelékhez öntjük, és folyamatos kevergetés mellett újraforraljuk.
    5. Látni fogjuk, hogy berántotta e a főzeléket a rántásunk elég sűrűre, ha nem a simára kikevert tejfölbe még rakhatunk lisztet. Csomómentesre kikeverjük és mehet a főzelékhez.
    6. Ezután még 5 percig lassan forraljuk, ha kell még sót tehetünk hozzá.

    Zöldbab főzelék receptem képekben:

    Ha elkészült a zöldbabfőzelék, feltétként nagyon sok minden illik hozzá. Én sertéspörkölttel tálaltam, de készíthetsz hozzá fasírtot, sült húst, sült szalonnát, sült virslit-kolbászt vagy akár pipiropogóst.

    Jó étvágyat!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/