-
Spenót készítés
A spenót egy nagyon tápláló és sokoldalú zöldség, amelyet számos ételben felhasználhatunk. Az egy legenda, hogy minden gyerek utálja a spenótot. A vizes, túlpürésített, íztelen spenótot talán, de azt mi is utálnánk, így nem annyira csodálkozunk rajta, ha a gyerekek fújolnak rá.
Szóval itt a lényeg: nem parajpüré, hanem leveles spenót kell alapnak. Amikor van, akkor friss, ha pedig épp nincs, akkor fagyasztott.
Itt van egy egyszerű recept a spenótkészítéshez amit hívhatunk egyfajta alapnak is, hiszen ebből már nagyon sok fajta étel elkészíthető ami nem mellékes gyorsan!
Spenót pirítva fokhagymával:
Hozzávalók:
- Friss spenót levelek (mosva és leszárítva), vagy 50 dkg mirelitt
- Olívaolaj vagy vaj
- Fokhagyma (apróra vágva vagy reszelve)
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Spenót elkészítése:
- Mossuk meg alaposan a spenót leveleket, majd hagyjuk őket lecsöpögni. (Fagyasztott spenót leveleket hagyjuk kicsit felengedni felhasználás előtt)
- Melegítsünk fel egy serpenyőt közepes lángon, majd adjuk hozzá az olívaolajat vagy a vajat.
- Amikor az olaj vagy a vaj felmelegedett, adjuk hozzá az apróra vágott vagy reszelt fokhagymát. Pirítsuk egy-két percig, amíg illatos lesz, de ügyeljünk, hogy ne égessük meg.
- Adjuk hozzá a spenót leveleket a serpenyőhöz. A spenót gyorsan zsugorodik össze, így kezdetben soknak tűnhet, de hamar lefő.
- Keverjük meg a spenótot, hogy egyenletesen ossza el a fokhagymával és az olajjal vagy vajjal.
- Főzzük a spenótot pár percig, amíg összeesik és megpuhul. Vigyázat, ne főzd túl, mert a spenót elveszítheti frissességét és színét.
- Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk meg.
- Tálalja azonnal, például köretként húsételek mellé vagy akár önmagában is.
Ez csak egy egyszerű módja a spenót elkészítésének. A spenótot más zöldségekkel, hússal vagy halakkal is kombinálhatod, hogy változatosabb ételeket hozz létre. Nálunk a legnépszerűbb a főzelék és a spenótos spagetti.
Spenót főzelék készítése:
Mi szeretjük a főzeléket feldúsítani tejben áztatott szikkadt kenyérrel/zsemlével, de természetesen kihagyható.
- Az olajból és a lisztből fehér rántást készítünk.
- Beletesszük az apróra vágott fokhagymát, felengedjük fél liter hideg tejjel.
- Hagyjuk kicsit besűrűsödni, majd belekeverjük a dinsztelt spenótot.
- Sózzuk és kb. újabb 5 perc alatt készre főzzük.
- A megázott pékárut kinyomkodjuk, villával jól összetörjük, pépesítjük, és a tűzről levett spenóthoz keverjük, visszatesszük a tűzhelyre, egyet rottyantunk rajta és kész is a főzelék.
- Forrón tálaljuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Szeretnél egy olyan tökfőzelék receptet, amit a gyermekeid is szívesen megesznek? Nézd csak, én hogy készítem el>>Krémes tökfőzelék-nagymamám receptje alapján
-
Krémes tökfőzelék-nagymamám receptje alapján
A tökfőzelék elsősorban a felnőttek kedvence, emlékeim és tapasztalataim alapján a gyerekek nem szeretik. Ennek főképp a nagyüzemi főzés az oka, én sem szerettem, az oka, hogy ecettel és sok szanaszét gyülemlő kaporlevéllel készítették. A nagymamám főzeléke viszont megváltoztatta a véleményem,isteni finoman készítette.
Van két kis titok, amivel nagyon szerethető lesz a tökfőzelék. Az egyik a kefír,ami belefőzve megadja az enyhe savanyítást, krémességet. A másikat én találtam ki, hogy gyerekbaráttá tegyemezt az amúgy ízletes főételt. Lehet kapni papír teafilter, ami elég nagy ahhoz, hogy becsomagolva kerüljön a kapor a főzelékbe főzés alatt, így nem lesz tele a növény leveleivel az étel, viszont az íze ugyanúgy belefő.
Ha így készíted a tökfőzeléket, pillanatok alatt a gyerkőcökkel is meg lehet etetni!
Még egy apró trükk: Nem mondjuk ki a nevét. Sajnos a legtöbbüknek már kialakult az undorkép a tökfőzelék szóra, ezért mi „Tádé kedvenceként” tálaljuk az unokáknak. Ufgye mennyivel izgalmasabban hangzik? Próbáljátok ki remélem ti is sikerrel jártok vele!
Hozzávalók:
- 1 kg gyalult tök
- 2 ek zsír vagy olaj
- 1 fej vöröshagyma(nekem két kisebb volt)
- 2 dl kefír
- 1 ek liszt
- 2 dl tejföl
- 1 csokor kapor
- 1ek. pirospaprika
- só
Tökfőzelék elkészítése:
A tököt ha friss meghámozzuk, kimagozzuk,legyaluljuk, hagymát megpucoljuk. A kapor csokrot teafilterbe tesszük.
A felkockázott vöröshagymát a zsiradékon meginszteljük.
Pirospaprikát rászórjuk, elkeverjük, majd gyorsan rádobjuk a tököt, nehogy megégjen. Megsózzuk,hozzáöntjük a kefírt, beletesszük a kaporral megtömött filtert és lefedve hagyjuk főni.
Kevergetni kell időnként, hogy ne kapódjon le az alja, amíg szépen megpuhul saját levében.(1 dl vizet lehet aláönteni)
Jól elkeverjük a lisztet a tejföllel.
Ráborítjuk, megkeverjük, és szépen hagyjuk besűrűsödni a főzeléket. Kivesszük a kaprosfiltert, és elkészültünk.
A tökfőzeléket nálunk sertéspörkölttel tálaljuk, de nagyon finom hozzá a tükörtojás, sült oldalas, bármilyen sült hús is, de természetesen magában fogyasztva is isteni finom, selymesen krémes.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/