• Hókifli főkép
    Apró sütemények,  karácsonyi egyszerű menü

    Hókifli dióval töltve

    A hókifli rengeteg változata ismert, lehet mákos, diós, gesztenyés, szilvalekváros … de az alap elkészítése azonos! A bejgli mellett sok családban hókifli is kerül az ünnepi asztalra karácsonykor. Nagyon fontos, hogy pihentesd, mielőtt elkezded formázni. A sok tejföltől finom puha és omlós lesz. Csak arra ügyelj, hogy ne süsd túl!

    Ebben a receptben a dióval töltött hókifli hagyományos elkészítését mutatom meg, a közepére kerülő töltet változtatható. A kizárólag vajjal készült omlós tészták egyszerű, jóízű süteményeket eredményeznek. Az igazi nagyi-élményt viszont a zsír adja, amitől csodálatosan porhanyós, puha lesz a süteményünk! Sokaknak azonban a zsír állatias íze túl erőteljes ezért a receptemben a vaj arányát is megadtam.

    Hozzávalók:

    • 40 dkg finomliszt
    • 25 dkg  vaj de legjobb zsírral, viszont zsírból kb. 20 dkg elég ehhez a mennyiséghez
    • 1 csipet só
    • 2 dl tejföl
    • 20 dkg darált dió
    • 10 dkg porcukor
    • 1 cs. vaníliás cukor
    • 10 dkg mazsola( elhagyható)
    • Fél (kezeletlen) citrom héja
    • 2 dl tej

    Elkészítés:

    1. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzátesszük a többi alkotóelemet, összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük fél órára.
    2. A tejet megmelegítjük és összekeverjük a töltelék hozzávalóival.
    3. A tésztagombócot enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra, és egy 7-8 cm átmérőjű pogácsa/fánk szaggatóval (ennek híján pohárral) kiszaggatjuk. (A leeső tésztadarabokat szintén összegyúrjuk és kiszaggatjuk.)
    4. A kör alak alsó részére teszünk 1 kis kanálnyi  tölteléket, feltekerjük, majd kis kifli alakra formázzuk.
    5. Sütőpapíros tepsire tesszük a kis kifliket, és előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. (Hagyományos sütőben 180 fokon 15-20 percig.) Világos maradjon a tészta, nem barnuljon egyáltalán!
    6. Amikor megsültek a kiflik, még forrón meghempergetjük a vaníliás porcukorban.

    Próbáljátok jó szorosra lezárni a kifliket, nekem is szétnyílt pár sütés közben, ami nem baj, de zártan a legszebbek!

    Száraz hűvös helyen, zárt dobozban sokáig eláll, az egyetlen sütemény, amiből még szilveszterre is marad, persze dupla mennyiség esetében, hiszen mindenki nagyon szereti a családunkban!

    Jó étvágyat!

    Hókifli készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Klasszikus karácsonyi sütemény a bejgli, melyhez itt találod a bevált receptem>>Bejgli-egy elronthatatlan recept

  • hókifli főképe
    Apró sütemények

    Hókifli gazdag diótöltelékkel

    Isteni finom hókifli recept, melyből nem sajnáljuk a diós tölteléket!! A vajat vagy margarint érdemes nektek is zsírral együtt használni, úgy még omlósabb kifliket kapunk. Az egyik legkedveltebb aprósüti a karácsonyi időszakban, hiszen jól eltartható lezárt dobozban, így ez lesz az utolsó süti amiből még ehetünk, mikor minden más már elfogyott! Ha egy igazán jó receptet keresel hozzá, akkor mutatom is!

    Hozzávalók:

    A hókifli tésztájához:

    • 50 dkg finomliszt
    • 20 dkg rétesliszt
    • 10 dkg vaj/margarin
    • 15 dkg zsír
    • csipet só
    • 2,5 dkg élesztő
    • 1 ek. cukor
    • 1 dl tej
    • kb 1,5 dl tejföl

    A diós hókifli töltelékhez:

    • 25 dkg darált dió
    • 15 dkg porcukor
    • 1 cs.vaniliás cukor
    • fél citrom reszelt héja
    • ízlés szerint mazsola
    • kb 1dl víz az összeállításhoz

    A hókifli forgatásához:

    • 150 g porcukor
    • 1 cs vaníliás cukor

    Így készül a hókifli gazdag diótöltelékkel:

    1. A tejben a cukorral futtassuk fel az élesztőt
    2. Egy tálban dolgozzuk össze az átszitált lisztet és réteslisztet a zsírral, a sóval, majd az élesztős tejjel.
    3. Annyi tejfölt tegyünk hozzá, amitől egy lágy de nem ragacsos tésztát kapunk.
    4. Hagyjuk kb 1 órát kelni.
    5. Készítsül el a diós tölteléket: Keverjük össze a darált diót a cukorral, ízlés szerint a mazsolával a citromhéjjal és a melegvízzel.
    6. A pihent hókifli tésztát gyúrjuk át megint, majd nyújtsuk ki kb. 3 mm vékonyra.
    7. Fánk szaggatóval egyforma köröket vágunk a tésztából, de használhattok akár egy poharat is, kb. 8 cm átmérőjű legyen. (A leeső tésztadarabokat szintén összegyúrjuk és kiszaggatjuk.)
    8. Tegyünk minden tésztakorongra 1-1 kanál diós tölteléket, majd tekerjük fel szorosan, hogy a töltelék nehogy kisüljön a süteményből. Formázzunk mindegyikből kifli alakot.
    9. 180°-ra előmelegített sütőben, sütőpapíron süssük készre a hókifliket kb. 20 perc alatt.
    10. A kész kifliket nem forrón, de még melegen forgassuk meg a vaníliás cukorral elkevert porcukorban.

    Hókifli készítése képekben:

    Száraz, hűvös helyen tároljuk, lezárt dobozban. Többféle töltelékkel készíthetjük ezt a nagyon egyszerű és nagyon finom, azonnal omlós aprósüteményt, akár lekvárral mákkal, de gesztenyével is!

    Áldott Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Szívesen készítenél bejglit is az ünnepekre? Itt találod a bevált receptemet>>Bejgli-egy elronthatatlan recept