• hatlapos főkép
    Krémes sütemények

    Hatlapos karamellás krémmel

    A hatlapos egy klasszikus krémes sütemény, amit bármelyik ünnepnapon, családi összejövetelen bátran kínálhatsz! Természetesen ha van bő egy órád a hétvégén, és szívesen sütögetnél, mint én tettem most alkalom nélkül, akkor készítsd el a kicsik és nagyok örömére!

    A karamellás krémmel készült változat nem a legismertebb fajtája a hatlaposnak, de nálunk ez az örök kedvenc, amit neked is jó szívvel ajánlok.

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 60dkg finomliszt
    • 10 dkg cukor
    • 1/2 csomag szalalkáli
    • csipet só
    • 10 dkg zsír
    • 2 db tojás
    • 1dl tej

    Krémhez:

    • 70dkg cukor
    • 1,2 liter tej
    • 20 dkg liszt

    Hatlapos karamellás elkészítése:

    1. A szalalkálit futtassuk fel egy kevés tejben.
    2. A lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral, majd morzsoljuk össze a zsírral és a vajjal. Adjuk a lisztes keverékhez a tojást, a tejes szalalkálit, és még annyi tejet, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
    3. Osszuk a tésztát hat egyenlő súlyú adagokra, majd egyenként nyújtsuk ki őket 2 mm vastagságú lapokra, a tepsi hátiljának méretére.
    4. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
    5. A tésztalapokat süssük az előmelegített sütőben, a tepsi hátulján sütőpapíron, amíg a szélük barnulni kezd. Ekkor még kicsit puha a teteje, de nem szabad tovább sütni. Hűlés közben meg fog szilárdulni.(kb. 8 perc laponként)
    6. A krémhez a cukrot karamellizáljuk szép homogénre.
    7. Kb 2 dl tejet külön tálban keverjünk ki 20 dkg liszttel, a maradék tejjel öntsük fel a karamellt.
    8. Kevergetve várjuk meg még teljesen feloldódik, és a karamellástejet habarjuk be a lisztes keverékkel.
    9. Főzzük simára, míg besűrüsödik.
    10. Még forrón töltsük meg a lapokat(5 egyenlő részben próbáljuk meg elosztani, hogy egyenletes rétegeket kapjunk)
    11. Tegyük folpackkal letakarva egy éjszakára hűvös helyre, hogy megpuhulhassanak a lapok
    12. Másnap a szélek levágása után szeleteljük, a teteje porcukorral megszórható.

    Hatlapos karamellás készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Nézd milyen fincsi tökös pite receptem is van 🤩