Apró sütemények

Apró sütemények receptjei

  • Hókifli főkép
    Apró sütemények,  karácsonyi egyszerű menü

    Hókifli dióval töltve

    A hókifli rengeteg változata ismert, lehet mákos, diós, gesztenyés, szilvalekváros … de az alap elkészítése azonos! A bejgli mellett sok családban hókifli is kerül az ünnepi asztalra karácsonykor. Nagyon fontos, hogy pihentesd, mielőtt elkezded formázni. A sok tejföltől finom puha és omlós lesz. Csak arra ügyelj, hogy ne süsd túl!

    Ebben a receptben a dióval töltött hókifli hagyományos elkészítését mutatom meg, a közepére kerülő töltet változtatható. A kizárólag vajjal készült omlós tészták egyszerű, jóízű süteményeket eredményeznek. Az igazi nagyi-élményt viszont a zsír adja, amitől csodálatosan porhanyós, puha lesz a süteményünk! Sokaknak azonban a zsír állatias íze túl erőteljes ezért a receptemben a vaj arányát is megadtam.

    Hozzávalók:

    • 40 dkg finomliszt
    • 25 dkg  vaj de legjobb zsírral, viszont zsírból kb. 20 dkg elég ehhez a mennyiséghez
    • 1 csipet só
    • 2 dl tejföl
    • 20 dkg darált dió
    • 10 dkg porcukor
    • 1 cs. vaníliás cukor
    • 10 dkg mazsola( elhagyható)
    • Fél (kezeletlen) citrom héja
    • 2 dl tej

    Elkészítés:

    1. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzátesszük a többi alkotóelemet, összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük fél órára.
    2. A tejet megmelegítjük és összekeverjük a töltelék hozzávalóival.
    3. A tésztagombócot enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra, és egy 7-8 cm átmérőjű pogácsa/fánk szaggatóval (ennek híján pohárral) kiszaggatjuk. (A leeső tésztadarabokat szintén összegyúrjuk és kiszaggatjuk.)
    4. A kör alak alsó részére teszünk 1 kis kanálnyi  tölteléket, feltekerjük, majd kis kifli alakra formázzuk.
    5. Sütőpapíros tepsire tesszük a kis kifliket, és előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. (Hagyományos sütőben 180 fokon 15-20 percig.) Világos maradjon a tészta, nem barnuljon egyáltalán!
    6. Amikor megsültek a kiflik, még forrón meghempergetjük a vaníliás porcukorban.

    Próbáljátok jó szorosra lezárni a kifliket, nekem is szétnyílt pár sütés közben, ami nem baj, de zártan a legszebbek!

    Száraz hűvös helyen, zárt dobozban sokáig eláll, az egyetlen sütemény, amiből még szilveszterre is marad, persze dupla mennyiség esetében, hiszen mindenki nagyon szereti a családunkban!

    Jó étvágyat!

    Hókifli készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Klasszikus karácsonyi sütemény a bejgli, melyhez itt találod a bevált receptem>>Bejgli-egy elronthatatlan recept

  • Bejgli falatkák főkép
    Apró sütemények

    Bejgli falatkák

    A bejgli falatkáknak nálunk hatalmas sikere volt! Ha biztosra akarsz menni, mert ki szokott repedni a hagyományos bejglid, vagy kipróbálnád ezt a változatot is, szívből biztatlak a receptemre! Lényegesen elkapósabb sütike és megfelelően tárolva nagyszerűen megtartja az omlósságát, nem szárad ki! A tölteléket kedvetekre variálhatjátok, dióba aszalványokkal, mákba akár meggyel és gesztenyés változatban is nagyon finom.

    A receptemben én hagyományos mákos és diós töltelékkel dolgoztam, de tényleg csak a fantáziátok szabhat határt, ebbe a sütibe a diós nutellás is zseniális lehet!

    Bejgli falatkák hozzávalói:

    Tésztához:

    • 450 g búzafinomliszt (BL55)
    • 125 g vaj/margarin
    • 60 g zsír
    • 50 g porcukor
    • 15 g friss élesztő
    • pici só
    • 1 db tojássárgája
    • 50 g 30%-os cukrozatlan habtejszín
    • 1 dl kézmeleg víz

    Mákos töltelék:

    • 200 g darált mák
    • 125 g cukor
    • 40 g darált háztartási keksz
    • 125 g forró víz
    • egy citrom reszelt héja

    Diós töltelék:

    • 200 g darált dió
    • 125 g cukor
    • 40 g darált háztartási keksz
    • 125 g forró víz
    • Ízlés szerint narancshéj is mehet bele

    Elkészítése:

    1. Két tálban külön dolgozunk a diós és a mákos töltelékkel. A vízet egyben felforraljuk (250 ml-et) és a darált dióval-cukorral-daráltkekszel elkevert tálakba öntjük elfelezve.(125 ml/tál, forralás után mérjük ki a víz mennyiséget, mert veszít hevítésre!) Hozzákeverjük az ízesítőket (citrom, narancs és akár mazsola vagy aszalt gyümölcsök)
    2. Hagyjuk szépen egybeállni hűtőben, addig elkészítjük a tésztát.
    3. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és az egészet elkezdjük kézzel összemorzsolni. Addig gyúrjuk, míg egy homogén tésztát nem kapunk. (nem kell futtatni az élesztőt csak belekeverni a tésztába)
    4. A kész tésztát hűtőbe rakjuk egy órára.
    5. Amikor letelt az egy óra a tésztát kinyújtjuk kb 3 mm vastagságúra.
    6. A töltelékből kb 1,5 cm vastag rudat formázunk és a tészta szélétől 2 cm-re lerakjuk a tésztára. Óvatosan rátekerjük a tésztát a töltelékre, majd ahol összeér a tészta ott elvágjuk és alaposan összenyomkodjuk. (A képek segítenek a folyamatot elsajátítani!)
    7. Tepsire rakjuk egymás mellé sorban. Mindegyiket lekenjük tojás sárgájával, majd hűtőbe rakjuk 30 percre.
    8. Ha megszáradt a sárgája lekenjük fehérjével és ismét hűtőbe rakjuk 30 percre. Így lesznek ezek is szép márványosak mint a klasszikus bejgli.
    9. Ha a fehérje is megszáradt, akkor egy késsel felszeleteljük a rudakat kb 2-2,5 cm-es darabokra. Egymás mellé rakjuk legalább fél cm távolságra egymástól szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire.
    10. Ha készen vagyunk előmelegítjük a sütőt alul-felül sütésen 180 fokra.
    11. Így sütjük kb 25-30 percig, vagyis addig, amíg szép barna színt nem kap a teteje.

    Jó étvágyat!

    Bejgli falatkák készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Imádod az apró süteményeket? Akkor lehet, hogy ez a receptem is tetszeni fog>>Hókifli gazdag diótöltelékkel

  • hókifli főképe
    Apró sütemények

    Hókifli gazdag diótöltelékkel

    Isteni finom hókifli recept, melyből nem sajnáljuk a diós tölteléket!! A vajat vagy margarint érdemes nektek is zsírral együtt használni, úgy még omlósabb kifliket kapunk. Az egyik legkedveltebb aprósüti a karácsonyi időszakban, hiszen jól eltartható lezárt dobozban, így ez lesz az utolsó süti amiből még ehetünk, mikor minden más már elfogyott! Ha egy igazán jó receptet keresel hozzá, akkor mutatom is!

    Hozzávalók:

    A hókifli tésztájához:

    • 50 dkg finomliszt
    • 20 dkg rétesliszt
    • 10 dkg vaj/margarin
    • 15 dkg zsír
    • csipet só
    • 2,5 dkg élesztő
    • 1 ek. cukor
    • 1 dl tej
    • kb 1,5 dl tejföl

    A diós hókifli töltelékhez:

    • 25 dkg darált dió
    • 15 dkg porcukor
    • 1 cs.vaniliás cukor
    • fél citrom reszelt héja
    • ízlés szerint mazsola
    • kb 1dl víz az összeállításhoz

    A hókifli forgatásához:

    • 150 g porcukor
    • 1 cs vaníliás cukor

    Így készül a hókifli gazdag diótöltelékkel:

    1. A tejben a cukorral futtassuk fel az élesztőt
    2. Egy tálban dolgozzuk össze az átszitált lisztet és réteslisztet a zsírral, a sóval, majd az élesztős tejjel.
    3. Annyi tejfölt tegyünk hozzá, amitől egy lágy de nem ragacsos tésztát kapunk.
    4. Hagyjuk kb 1 órát kelni.
    5. Készítsül el a diós tölteléket: Keverjük össze a darált diót a cukorral, ízlés szerint a mazsolával a citromhéjjal és a melegvízzel.
    6. A pihent hókifli tésztát gyúrjuk át megint, majd nyújtsuk ki kb. 3 mm vékonyra.
    7. Fánk szaggatóval egyforma köröket vágunk a tésztából, de használhattok akár egy poharat is, kb. 8 cm átmérőjű legyen. (A leeső tésztadarabokat szintén összegyúrjuk és kiszaggatjuk.)
    8. Tegyünk minden tésztakorongra 1-1 kanál diós tölteléket, majd tekerjük fel szorosan, hogy a töltelék nehogy kisüljön a süteményből. Formázzunk mindegyikből kifli alakot.
    9. 180°-ra előmelegített sütőben, sütőpapíron süssük készre a hókifliket kb. 20 perc alatt.
    10. A kész kifliket nem forrón, de még melegen forgassuk meg a vaníliás cukorral elkevert porcukorban.

    Hókifli készítése képekben:

    Száraz, hűvös helyen tároljuk, lezárt dobozban. Többféle töltelékkel készíthetjük ezt a nagyon egyszerű és nagyon finom, azonnal omlós aprósüteményt, akár lekvárral mákkal, de gesztenyével is!

    Áldott Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Szívesen készítenél bejglit is az ünnepekre? Itt találod a bevált receptemet>>Bejgli-egy elronthatatlan recept

  • csokidarabkás keksz főkép
    Apró sütemények

    CSOKIDARABKÁS KEKSZ

    A csokidarabkás keksz pont az az édesség, amit szívesen összedobok akár az unokákkal, ha édességre vágyunk. Nincs vele sok macera és szinte elronthatatlan. Egy zárt dobozban napokig rá lehet járni, szóval kár lenne kihagyni ezt a receptet! Én dupla adaggal készítettem, lett is bőven! Ha nem túl nagyfogyasztású a család elég a szimpla adag, ebból is kijön két tepsire való.

    Hozzávalók:

    • 15 dkg vaj/margarin
    • 8 dkg barna cukor
    • 8 dkg kristálycukor
    • 1 zacskó vaníliás cukor
    • 1 darab tojás
    • 22,5 dkg liszt
    • 1 tk sütőpor
    • 1 csipet só
    • 20 dkg csokidarabka
    • bármilyen magvak, aszalványokból egy egy maarékkal

    Csokidarabkás keksz elkészítése:

    1. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. (Ha légkeveréses a sütőd, akkor elég 170-re) Két tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd tedd félre őket, amíg kész nem lesz a massza.

    2. A puha vajat/margarint keverd össze alaposan a kristálycukorral, a barnacukorral, tojással a sóval és a vaníliás cukorral, amíg krémes elegyet nem kapsz. Ezután üsd bele a tojást, és azt is keverd hozzá.

    3. Add hozzá a lisztet, a sütőport és elegyítsd a nedves hozzávalókkal.

    4. Most jön a legjobb rész: szórd meg alaposan csokidarabkákkal, aszalványokkal, darabolt dióval, mandulával, mogyoróval, amiket szeretsz. Ha a boltban nem kapsz kész csoki korongokat, akkor nyugodtan oldd meg házilag: 200 grammnyi táblás csokit vágj fel apró darabokra, és azt tedd a tésztába.

    5. Egy teáskanállal szedj ki kis gombóckákat a sütőpapírral kibélelt tepsire. Nem kell túl szépnek lennie, úgyis elterül a sütőben, viszont éppen ezért hagyjunk a sütihalmok között elég nagy távolságot, nehogy összeolvadjanak.

    6. Nagyjából 10 perc után nézzünk rájuk. A szélének kicsit pirultnak kell lennie, a közepének pedig érintésre még puhának. (Nálam 13 perc alatt lettek tökéletesek)

    7. Vegyük ki őket a sütőből, majd egy picikét hagyjuk hűlni őket, mielőtt mind megesszük.

    Ehhez a sütihez nagyon jó kiegészítő a Forró csoki receptem, akár felnőtt (alkoholtartalmú) akár gyerek élvezőinek!

    Csokidarabkás keksz készítés képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől