kalácsok
-
Fatörzs kifli
A fatörzs kifli nagyon népszerű lett mostanában, ezért megmutatom milyen egyszerű az elkészítése, és sokkal olcsóbb mintha meg kellene venni a pékségben. Egyszerű elkapom és megeszem péksütemény, és a legjobb benne, hogy nem kell szeletelni,könnyű csomagolni tízóraira, uzsonnára. A mennyisége attól is függ, hogy mekkorákat készítünk belőle.
Fatörzs kifli hozzávalói:
- 4 dl langyos tej
- 10 dkg cukor
- 4 dkg élesztő
- 5 dkg vaj
- 80 dkg liszt(BL55)
- 2 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 e.k. kakaópor
- 1 csipet só
A lekenéshez:
- 1 db tojás felverve
Elkészítése:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt egy ek. cukorral és felfuttatjuk.
A kimért liszthez tesszük a csipet sót,olvasztott vajat,vaníliás cukrot, 2 tojást, cukrot és az élesztős tejet, majd kidagasztjuk.
A tésztát kétfelé szedjük. Az egyikhez hozzádolgozzuk a kevés vízben elkevert kakaóport. A két gombócot kelesztjük 45 percig.
Mindkét tésztát elosztjuk 16 felé, vagy ahány darabot szeretnénk készíteni és gombócokat készítünk.
Egy fatörzs kiflihez két gombócot összenyomunk,(egy fehéret és egy barnát) majd sodrófával kinyújtjuk egyesével, feltekerjük szorosan.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kifliket, bevagdossuk 3 helyen. Kelesztjük még 15 percig, majd felvert tojással megkenjük és berakjuk sülni 25 percre a sütőbe.
fatörzs kifli sütés előtt Amikor megsültek a fatörzs kiflik, egy rácson hagyjuk kihűlni,hogy a forró gőztől ne vizesedjen fel. Mint minden kelt tésztát, csomagoljuk be konyharuhába, vagy zacskóba, így nem fog kiszáradni még másnapra sem.
A kész kifliket rácson hűtjük ki Jó étvágyat!
Érdekelnek további kelt tészta receptek?Ide nézz>>
Gyere csatlakozz a facebook oldalamhoz, hogy mielőbb értesülj a legújabb receptjeimről!
-
Foszlós fonott kalács
Foszlós kalács receptem a legfinomabb fonott kalácshoz, amit valaha ettem, remélem neked is a kedvenced lesz. Igazi lágy tészta, ami napokig tényleg gyönge marad, nem lesz szikkadt vagy kemény. Ezt a kalácsot sütöm húsvétkor is és persze bármikor, ha kalácsot ennénk.
A zsíros tej és tejszín adja a zsiradékot, ezért ebbe a receptbe se vaj, se margarin nem kerül.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (BL55)
- 1 dl min. 2,8-as tej
- 2 dkg élesztő
- 3 ek. cukor
- 1 mk. só
- 2dl min. 30%-os tejszín
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- A tetejére egy tojás felverve a kenéshez
Foszlós fonott kalács elkészítése:
A tejben 1 ek. cukorral futtassuk fel az élesztőt.
élesztő felfuttatása Tálban kimérjük a lisztet, hozzátesszük a sót, 2 ek. cukrot, a tojást és egy tojássárgáját, a habtejszínt és az élesztős tejet. Jól kidolgozzuk.
tészta dagasztása Langyos helyen kelesztjük 1 órát letakarva.
kalács kelesztése Négyes fonathoz 4 gombócot formázunk, de lehet 3-as vagy akár 6-os fonással is készíteni.
Tészta négy részre osztva A gombócokat egyforma hosszúra és vastagságúra sodorjuk, egymás mellé helyezzük.
Fonáshoz egyforma csíkok Minél szorosabban próbáljuk összefonni a tésztacsíkokat, hogy sütésnél ne nyíljanak szét.
Foszlós kalács fonás Ha szeretnéd látni, hogyan kell négyes fonást készíteni ezt a videót nézd meg hozzá>>
Összefonás után tedd sütőpapírral bélelt tepsire a kalácsot. hagyd még kelni 20 percet,addig a sütőt melegítsd 180°C-ra. Sütés előtt a felvert tojással kend le. 25-30 perc alatt süsd szép pirosra.
Foszlós fonott kalács sütés előtt A mennyiségből 2 kissebb kalácsot is készíthetünk A foszlós fonott kalács nagyon szépen szeletelhető. Remek vajjal, lekvárral, húsvétkor sárga túróval és sonkával is. Ha kihűlt ne felejtsd el konyharuhába, vagy tasakban tárolni, így nem fog kiszáradni és másnap is finom gyenge marad a tésztája.
Foszlós fonott kalács készen Jó étvágyat!
Szeretnél egy mákos kalács receptet is megnézni, amibe tojás sem kell? Itt megteheted>>
Örülnék ha csatlakoznál a facebook oldalamhoz, ott teszem közzé a legfrissebb receptjeimet.
-
Csavaros kakaós kalács Jucustól
A csavaros kakaós kalács Jucus saját receptje..volt, mivel így már mi is el fogjuk tudni készíteni. Egy egyszerű dagasztott tészta alapunk van, a végleges formáját egy kis rafinációval fogjuk kialakítani. Pontosan mutatom és írom, hogy mit csinálunk, de ne aggódjatok, egyszerű lesz, menni fog!
Csavaros kakaós kalács hozzávalói:
Két tésztát állítunk össze, ezért mindenből duplázunk külön tálban.
Az élesztőt egyben futtassátok fel a tejjel, csak felezzétek el.
- 5 dkg élesztő(szárazból 2 csomaggal)
- 3 dl langyos tej egy tk.cukorral, ebben fut az élesztő
- 2x 40 dkg liszt(B55)
- 2×5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 2x csipet só
- 2x 6 dkg cukor
- 2 evőkanál kakaópor, egy kevés vízben kikeverve (csak az egyik tésztához kell)
Ebből a mennyiségből két rúd kalácsunk lesz.
Készíthetitek a megadott mennyiséget egyben is és felezés után hozzá dolgozzátok a kakaós masszát. Jól kidagasztjuk a tésztát és kelesztjük letakarva maximum egy órát. Ha jó idő van a konyhádban fél óra is elég lesz.
Ha duplájára keltek a tészták, mindkettőből egyformán elfelezve gombócokat készítünk.
A négy gombócot felváltva kinyújtjuk kb. 5 mm vékonyra. Egy fehér majd egy kakaós lapot teszünk egymásra, ez a két kalács alapja.
2 tésztát készítünk Kinyújtott lapokat párban egymásra helyezzük 4 gombócra szedni Csatlakozz a facebook csoportomhoz, hogy értesülj a legfrissebb receptjeimről!
Elkezdjük feltekerni a két egymáson fekvő tésztalapot, úgy 1/3-ig. A maradék részeket kb centinként felvágjuk a tekerésig. Ezeket a csíkokat egyesével összecsavarjuk.
kalács bevagdosása tésztacsíkokat össze csavarjuk A csavarásokkal körbetekerjük a kalácshengerünket, szép sorban szorosan. Sütőpapírra tepsibe tesszük és kelesztjük 20 percet.
180C°-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
180C°-on megsütjük Mint minden kelesztett tésztának, a csavaros kakaós kalácsnak is a lelke a hőmérséklet. A liszt is legyen behozva hideg helyről felhasználás előtt egy órával legalább. Minél melegebb helyen kelesztünk, annál rövidebb idő alatt fog a tészta beindulni, ezáltal az elkészítési idő is megfeleződhet.
Jó étvágyat!
Érdekel a tojás nélküli mákos kalácsot receptje?