Nuss-stangli
Mórról kaptam a nuss-stangli receptjét, amiról ez idáig nem is hallottam, de rögtön megtetszett! Egy fantasztikusan finom, sváb sütemény receptjét hoztam el nektek, ami nem hiányozhatott a térség esküvői és ünnepi asztalairól sohasem és sok helyen még őrzik ezt most is ezt a hagyományt. Milyen jó, hogy ismét előkerült ez a recept, hiszen egy könnyen elkészíthető sütemény, amit hosszú hetekig lehet tárolni! (Már akinél marad, mert nagyon eteti magát!!)
Sok helyen zongorabillentyűként emlegetik, bár talán annak kicsit más a tésztája, a lényeg hogy ez a süti tényleg abbahagyhatatlanul eteti magát!
Hozzávalók:
- 40 dkg porcukor átszitálva
- 50 dkg darált dió
- 1 marék zsemlemorzsa
- 1 citrom reszelt héja+fél citrom leve
- 4 tojás fehérje
- 2 tojás sárgája
- 1 cs. vaniliás cukor
- fél dl rum
Nuss-stangli elkészítése:
- A porcukrot és a tojásfehérjét a citrom levével jó kemény habbá verjük.
- A tojáshab 1/3-át félretesszük a máznak, a többit összekeverjük az összes hozzávalóval.
- Ha laza a tészta, akkor diót vagy morzsát teszünk még hozzá.
- Erősen meglisztezett gyúródeszkán kézzel, és sodrófával kb. fél cm vastagra nyújtjuk, majd vizes késsel csíkokra vágjuk.
- Sütőpapírt teszünk a tepsibe, és nem túl közel(sütés során dagadni fog) ráhelyezzük a csíkokat, megkenjük a maradék tojáshabbal majd hagyjuk száradni 2 órát.
- A sütőben is szárítjuk! 140°C-on süssük kb. 15 percig. Ne égessük! Ha a hab kemény, már kész. (A hab ne piruljon meg a tetején, maradjon szép fehér!)
Nuss stangli készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Ha te is szereted a diós süteményeket, ez a recept is biztosan tetszeni fog, mert szintén sokáig eláll és nagyon finom>>Hókifli dióval töltve