Mákos kalács tojás nélkül receptje
Kelt tészták,  Sütemények

MÁKOS KALÁCS-TOJÁS NÉLKÜL RECEPTJE

A mákos kalács egy könnyen elkészíthető kelt tészta recept. Ehhez a recepthez nem kell tojás, így az elkészítési költsége is viszonylag alacsony. Tökéletes kiegészítője egy tartalmasabb levesnek, és bármelyik étkezésre remekül tálalható. A mákos ételek fogyasztása kimondottan ajánlott számos jótékony hatása miatt,magas a fehérje, rost és tápanyagtartalma és szinte egyáltalán nem allergén.

Kíváncsi vagy mi mindent tartalmaz a mák?

Mákot nem érdemes nagy mennyiségben vásárolni. Ha darált zacskós kiszerelést választasz, azt egyszerre fel is tudod használni. Szemes máknál csak annyit darálj le, amit egyszerre felhasználsz, hamar megkeseredik.

Elkészítési idő kb:1,5 óra

Mákos kalács-tojás nélkül hozzávalói:

Hozzávalók a tésztához:

  • 250 ml langyos tej
  • 5 dkg margarin vagy vaj
  • 1+2 ev. kanál cukor
  • 25g élesztő
  • 40 dkg liszt
  • csipet só
  • egy tojás sárgája pici tejjel a kenéshez

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

  • 150 ml víz
  • 16 dkg kristálycukor
  • 20 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja

Dióval is elkészíthető. A mák helyett ugyanekkora arányban használj darált diót.

Mákos kalács elkészítése:

  • 250 ml tejben felolvasztunk 5 dkg margarint, majd ha már nem túl forró, beleteszünk 1 ek.cukrot és 25 g élesztőt belemorzsolunk.
mákos kalács
mákos kalács első lépés
  • Hagyjuk felfutni
makos-kalacs-felfuttatas
élesztő felfuttatása
  • Közben kimérünk 40 dkg lisztet, adunk hozzá 2 ek.cukrot, csipet sót, majd beletesszük a felfutott élesztőt
Mákos kalács tészta bedagasztása
Mákos kalács tészta bedagasztása
  • Jól kidagasztjuk, tiszta konyharuhával letakarjuk
Mákos kalács kelesztése
kelesztés
  • Duplájára kelesztjük. Ez nálam mivel meleg volt fél órát jelentett, de ha nálad egy óra alatt lesz a duplája a tésztának, várd ki.
duplájára kelesztjük
duplájára kelesztjük

Míg kel a kalács tésztája, elkészítjük a tölteléket.

  • 150ml vízből és kb. 16 dkg kristálycukorból szirupot főzünk, majd ezzel leforrázunk 20 dkg mákot.
  • Kihűtjük és egy citrom reszelt héját belekeverjük. Ha hígnak találod, darált háztartási keksszel tudsz rajta sűríteni.
cukorszirup főzése
cukorszirup főzése
  • Ha a tészta duplára kelt, kétfelé vesszük, kigömbölyítjük.
  • Letakarjuk a két gombócot, kb. 10 percig pihentetjük.
mákos kalács tésztagombócok
két gombócot készítünk a tésztából
  • Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, megtöltjük a mákkal külön-külön a két tésztacipót.
mákos kalács töltése
mákos kalács töltése
  • Feltekerjük, majd pihentetjük 30 percig.Két oldalán kicsit rá kell hajtani a tésztát, hogy szép végei legyenek a tekercseknek és a töltelék sem tud kisülni.
mákos kalács feltekerése
mákos kalács feltekerése

Legvégül lekenjük tejjel kevert tojássárgájával és sűrűn megszurkáljuk hurkapálcával. Így a sütés során keletkezett gőznek lesz hol távoznia, nem reped meg a kalácsunk.

  • Betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe (alsó-felső),Kb. 30-35 perc alatt pirosra sütjük.
mákos kalács sütése
mákos kalács sütése

Sütés után tegyük hűvösre, ha kihűlt a mákos kalács lehet szépen szeletelni. Aki szereti porcukorral még megszórhatja, mi nem tettük, elég édes volt így is.

Jó étvágyat!

Van még jó kis kalács receptem>>https://mindmegtettem.hu/kateg%C3%B3ria/receptek/sutemenyek/kelt-tesztak/

Gyere csatlakozz a facebook csoportomhoz, ahol megosztom a legfrissebben feltöltött receptjeimet!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől