MÁKOS KALÁCS-TOJÁS NÉLKÜL RECEPTJE
A mákos kalács egy könnyen elkészíthető kelt tészta recept. Ehhez a recepthez nem kell tojás, így az elkészítési költsége is viszonylag alacsony. Tökéletes kiegészítője egy tartalmasabb levesnek, és bármelyik étkezésre remekül tálalható. A mákos ételek fogyasztása kimondottan ajánlott számos jótékony hatása miatt,magas a fehérje, rost és tápanyagtartalma és szinte egyáltalán nem allergén.
Kíváncsi vagy mi mindent tartalmaz a mák?
Mákot nem érdemes nagy mennyiségben vásárolni. Ha darált zacskós kiszerelést választasz, azt egyszerre fel is tudod használni. Szemes máknál csak annyit darálj le, amit egyszerre felhasználsz, hamar megkeseredik.
Elkészítési idő kb:1,5 óra
Mákos kalács-tojás nélkül hozzávalói:
Hozzávalók a tésztához:
- 250 ml langyos tej
- 5 dkg margarin vagy vaj
- 1+2 ev. kanál cukor
- 25g élesztő
- 40 dkg liszt
- csipet só
- egy tojás sárgája pici tejjel a kenéshez
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
- 150 ml víz
- 16 dkg kristálycukor
- 20 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja
Dióval is elkészíthető. A mák helyett ugyanekkora arányban használj darált diót.
Mákos kalács elkészítése:
- 250 ml tejben felolvasztunk 5 dkg margarint, majd ha már nem túl forró, beleteszünk 1 ek.cukrot és 25 g élesztőt belemorzsolunk.
- Hagyjuk felfutni
- Közben kimérünk 40 dkg lisztet, adunk hozzá 2 ek.cukrot, csipet sót, majd beletesszük a felfutott élesztőt
- Jól kidagasztjuk, tiszta konyharuhával letakarjuk
- Duplájára kelesztjük. Ez nálam mivel meleg volt fél órát jelentett, de ha nálad egy óra alatt lesz a duplája a tésztának, várd ki.
Míg kel a kalács tésztája, elkészítjük a tölteléket.
- 150ml vízből és kb. 16 dkg kristálycukorból szirupot főzünk, majd ezzel leforrázunk 20 dkg mákot.
- Kihűtjük és egy citrom reszelt héját belekeverjük. Ha hígnak találod, darált háztartási keksszel tudsz rajta sűríteni.
- Ha a tészta duplára kelt, kétfelé vesszük, kigömbölyítjük.
- Letakarjuk a két gombócot, kb. 10 percig pihentetjük.
- Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, megtöltjük a mákkal külön-külön a két tésztacipót.
- Feltekerjük, majd pihentetjük 30 percig.Két oldalán kicsit rá kell hajtani a tésztát, hogy szép végei legyenek a tekercseknek és a töltelék sem tud kisülni.
Legvégül lekenjük tejjel kevert tojássárgájával és sűrűn megszurkáljuk hurkapálcával. Így a sütés során keletkezett gőznek lesz hol távoznia, nem reped meg a kalácsunk.
- Betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe (alsó-felső),Kb. 30-35 perc alatt pirosra sütjük.
Sütés után tegyük hűvösre, ha kihűlt a mákos kalács lehet szépen szeletelni. Aki szereti porcukorral még megszórhatja, mi nem tettük, elég édes volt így is.
Jó étvágyat!
Van még jó kis kalács receptem>>https://mindmegtettem.hu/kateg%C3%B3ria/receptek/sutemenyek/kelt-tesztak/
Gyere csatlakozz a facebook csoportomhoz, ahol megosztom a legfrissebben feltöltött receptjeimet!