Macaron-főkép, macaron recept, tökéletes macaron
Apró sütemények

Macaron-ez az igazi recept hozzá!

A macaron sokunk szívébe belopta magát. A népszerűségének az lehet az oka, hogy nagyon látványos, hogy a szívárvány minden színében pompázik, és emellett a különleges töltelékek gondoskodnak az ízbombáról. Sokszor el is feledkezünk róla, hogy valójában egy habcsók. A macaron az egyik olyan édesség, melyet az emberek szívesebben vásárolnak cukrászdában, mert tartanak az elkészítésétől, nem mernek belevágni a gyártásába.

Én most készítettem először, a képeken láthatjátok is, hogy sokat kell még gyakorolnom a formázást, nem vagyok cukrász, de szerintem az íz már első alkalommal is kárpótolt a kevésbé szép kinézetén, szóval arra bíztatlak, próbáld ki te is, mert zseniális ami egy harapással a szádban robban ízvilág!

Ha őszinték akarunk lenni, azt el kell ismerni, kényes finomság, figyelmesnek kell lenni a sütésénél, be kell tartani bizonyos szabályokat, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Tudtad, hogy még macaron világnap is van, minden év március 20-án?

Mielőtt belevágnál a recept elkészítésébe, be kell szerezned pár fontos alapanyagot és kelléket.

  • D-mag hőmérőt
  • mandulalisztet
  • por formátumú ételszínezéket
  • illetve én vettem tojásfehérjét készen(kiváltható tojás szétválasztással)
  • keményítő
  • szilikonos sütőlap
  • habzsák zacskó

Macaron hozzávalói:

  • 160 g tojásfehérje Kb. 5-6 tojásból tudod kinyerni ha nem zacskós fehérjét használsz. (A tojásfehérje legyen pihentetett! A pihentetés azt jelenti, hogy egy napig tároljuk őket szobahőmérsékleten (22 fok), vagy 4-5 napig hűtőben.)
  • 150 g kristálycukor 
  • 190 g mandula liszt (min.52-54% zsírtartalmú) 
  • 170 g porcukor
  • 6 g keményítő 

Sütésnél mindig fontos, hogy grammra pontosan legyenek lemérve az alapanyagok, vannak receptek, ahol el lehet csalni a dolgot, a macaronnál viszont nem megengedett! Használj mérleget!

Elkészítése:

  1. A tojás fehérjét a kristálycukorral vízgőz felett 50 fokig melegítjük. (Itt kell a mag hőmérő!)
  2. Kihűlésig kihabosítjuk, szép fényes és kemény habbá.
  3. Hozzáadjuk az átszitált mandula lisztet, porcukrot, keményítőt és egy késhegynyi színezéket (por állagú).Ha több színt szeretnél, akkor oszd annyi részre a habot, ahány színt használsz, és külön tálakban keverd hozzá.
  4. Nagy körkörös mozdulatokkal elkeverjük, míg lávaszerűen folyik (lecsúszik a kanálról, nem szakad, hanem szalagosan folyik) 
  5. Habzsákba töltjük! 
  6. Szilikon lapra nyomjuk (közel tartjuk, hogy tudjon térülni, egyenesen tartjuk, hogy szép legyen a talpa). Egy tipp: Érdemes számolni nyomás közben, és minden macaronnál ugyanaddig tartani nyomva a habzsákot. Kb 200Ft-os érme nagyságúak legyenek a korongok. Megcsapkodjuk a lemezt párszor az asztalhoz, így szépen elterülnek a korongok, majd 120 fokon nyitott ajtónál 2percig szárítjuk, utána 145 fokon 15percig sütjük. 
  7. Csak akkor vedd le a sütőlapról, ha már kihűltek.
  8. A kész macaron héjakat már ekkor érdemes összepárosítani, hogy méretben egyformákat töltsetek majd be és ragasszatok össze.
  9. A krémek ha elkészülnek, hűtőben kell tartani akár másnapig és a kész héjakat is bedobozolva hűtőben tartjuk!

Ha már annyi időt fordítunk a macaronok elkészítésére, akkor a töltelékkel már ne pepecseljünk annyit! Erre egy kiváló opció lehet a következő alaprecept, ami tulajdonképpen két főbb alkotóelemből áll: fehércsokoládé (200 g) és tejszín (100 g), mégis megannyi lehetőséget hordoz ízesítés tekintetében!

Legegyszerűbb alap töltelék macaronba:

Hozzávalók:

  • 100 gr állati eredetű tejszín(kék meggle növényivel helyettesíthető allergiásoknak)
  • 200 gr fehér csokoládé

Elkészítése:

1. A tejszínt feltesszük melegedni, és ameddig forráspont közeli állapotba nem kerül, összetördeljük a csokoládét.

2. A meleg habtejszínt ráöntjük az összetördelt csokoládéra, és várunk néhány percet, hogy a meleg folyadék kellőképpen megolvassza a csokoládét. (Érdemes magas mérőedényben dolgozni) Botmixerrel jól összeturmixoljuk. A krémet egy spatula segítségével átkeverjük. Lefedjük frissen tartó fóliával a fóliát közvetlenül a krémre simítjuk, hogy ne bőrösödjön hűtés közben. Néhány órára betesszük a hűtőbe, hogy visszadermedjen a töltelékünk.

3. A kihűlt krémet néhányszor átkeverjük, habzsákba töltjük, és a macaronok közepébe nyomjuk.

A macaron a rengeteg ízével és színével olyan különleges, ezért pár töltelék receptet hoztam nektek, amiből ízlésetek szerint tudtok választani!

Macaron epres töltelékkel

Hozzávalók:

  • 300 gr fehércsoki
  • 50 gr tejszín
  • 150 gr eper sűrítmény (az epret kevés cukorral, citromlével sűrűre főzzük és botmixerrel turmixoljuk) vagy eperlekvárt használunk.

Elkészítés:

A tejszínt felmelegítjük, beletördeljük a csokit, belekanalazzuk az eper sűrítményt majd simára keverjük botmixerrel. Hagyjuk kihűlni (elég szoba hőmérsékletűre), ezután mehet a hűtőbe 1-2 órára és már tölthető is.

Kókuszos töltelék:

Hozzávalók:

  • 150 gr fehér csoki
  • 50 gr kókuszreszelék, kávédarálóban pépesre őrölve
  • 100 gr tejszín

Elkészítése:

A tejszínt felmelegítjük, beletesszük a kókuszpépet és botmixerrel egyneműsítjük. Mehet is a hűtőbe.

Csokoládés krém hozzávalók:

  • 60 g étcsokoládé
  • 60 g tejszín
  • 20 g vaj

Elkészítése:

A tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a csokit és a vajat. Elkezdenek olvadni a tejszínben, botmixerrel egyneműsítjük,majd kihűtjük, amikor már nem forró, hűtőbe tesszük.

A macaronok frissen és jól behűtve a legfinomabbak, maximum 1 hétig állnak el. Jól fagyaszthatók, akár betöltve vagy akár csak a héjak is, gondosan lezárt dobozban!

Jó étvágyat!

Macaron készítése képekben:

Még egy tipp: Ajánlottam a literes tojásfehérjét, amit pasztőrözött állapotban tudtok megvenni, nagyon könnyű vele dolgozni. Mivel felbontás után pár napig áll csak el, ezért én kiporcióztam a receptben megadott mennyiségekből és a maradékot fagyasztóba tettem, így csak elő kell vennem a következő sütéshez, így nem veszik kárba!

macar

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

Ha te is szereted a habcsók jellegű süteményeket, akkor ez a sváb recept is biztosan tetszeni fog, az elkészítése lényegesen egyszerűbb, az íze viszont fenomenális>>Nuss-stangli

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük