Arany galuska vaniliás sodóval sodó főkép
Kelt tészták

Aranygaluska, vanília sodóval

Az aranygaluskának semmi köze a galuskához, ám bemutatni sem kell, igazi kedvenc ez a mennyei recept. Elkészítése kicsit időigényes, de nálam nincs helye ennél az édességnél leegyszerűsítésnek, hiszen az aranygaluska főzött vanília sodóval az igazi, nem pudinggal.

Érdekel a története?

Az 1862 és 1874 között megjelent magyar értelmező szótárban, a Czuczor–Fogarasiban már szerepelt az aranygaluska..tovább>>

Az aranygaluska egy kelt tészta, így először azt kell összeállítanunk, amíg kel, elkészítjük hozzá a vaníliás sodót.

Az aranygaluska hozzávalói:

  • 50 dkg finomliszt( BL55)
  • 2,5 dkg élesztő
  • ½ teáskanál só
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 20 dkg darált dió

A vanília sodó hozzávalói:

  • 5 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 5 dl tej
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai, vagy vanília aroma

Az aranygaluska elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.

aranygaluska élesztő felfuttatása
élesztő felfuttatása

Összekeverjük a lisztet a sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojássárgákat. Robotgéppel vagy kézzel elkezdjük összegyúrni, majd amikor már kezd összeállni, hozzáadjuk a puha vajat, és addig dagasztjuk, amíg sima tésztát nem kapunk.

Aranygaluska dagasztás, kelesztés
dagasztás, kelesztés

Egy edénybe tesszük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

aranygaluska kelesztes-2.

Elkészítjük ez idő alatt a sodót.

A tojássárgákat egy nagyobb tálban kikeverjük a cukorral és a sóval.

Arany galuska vaniliás sodóval sodó 1.

Feltesszük a tejet egy lábasba és hozzákaparjuk a vanília magjait, majd addig melegítjük, amíg gőzölögni nem kezd.

Arany galuska vaniliás sodóval sodó 2.

Ekkor lehúzzuk a tűzről, és folyamatos keverés mellett a tojássárgájához keverjük.

Arany galuska vaniliás sodóval sodó 3.

Ezután az egészet visszatesszük alacsony láng fölé, és gyakran kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Felhasználásig félretesszük, és lehűtjük.

Arany galuska vaniliás sodóval sodó kész
Készre főzzük

A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval korongokat vágunk belőle.

Arany galuska vaniliás sodóval tészta szaggatás
tészta nyújtása, majd szaggatás

Megforgatjuk egyesével a kis pogácsákat olvasztott vajban, aztán a cukorral elkevert darált dióban.

Arany galuska vajba és dióba mártás

Egy vajjal kikent, 20 cm-es tortaformába fektetjük őket két rétegben. Fél órán át megint kelni hagyjuk.

Arany galuska vaniliás sodóval tészta tortaformába
tortaformában rétegezzük

A sütőt előmelegítjük, amíg kel a tésztánk és 180°C-on 35-40 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Arany galuska vaniliás sodóval megsült 2.
sütés-tálalás
Arany galuska tányéron
Arany galuska tányéron vanília sodóval leöntve

Az aranygaluskát langyosra hűtjük, tányéron vanília sodóval alaposan meglocsolva tálaljuk.

Jó étvágyat!

Mit szólnál egy finom túrós batyu recepthez?

Kövesd a facebook mindmegtettem oldalam, hogy azonnal lásd az új receptjeimet, amikor feltöltöm!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől