Aranygaluska, vanília sodóval
Az aranygaluskának semmi köze a galuskához, ám bemutatni sem kell, igazi kedvenc ez a mennyei recept. Elkészítése kicsit időigényes, de nálam nincs helye ennél az édességnél leegyszerűsítésnek, hiszen az aranygaluska főzött vanília sodóval az igazi, nem pudinggal.
Érdekel a története?
Az 1862 és 1874 között megjelent magyar értelmező szótárban, a Czuczor–Fogarasiban már szerepelt az aranygaluska..tovább>>
Az aranygaluska egy kelt tészta, így először azt kell összeállítanunk, amíg kel, elkészítjük hozzá a vaníliás sodót.
Az aranygaluska hozzávalói:
- 50 dkg finomliszt( BL55)
- 2,5 dkg élesztő
- ½ teáskanál só
- 4 evőkanál cukor
- 2 tojássárgája
- 2,5 dl tej
- 5 dkg puha vaj
- 5 dkg cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg darált dió
A vanília sodó hozzávalói:
- 5 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- csipetnyi só
- 5 dl tej
- 1 vaníliarúd kikapart magjai, vagy vanília aroma
Az aranygaluska elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
Összekeverjük a lisztet a sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojássárgákat. Robotgéppel vagy kézzel elkezdjük összegyúrni, majd amikor már kezd összeállni, hozzáadjuk a puha vajat, és addig dagasztjuk, amíg sima tésztát nem kapunk.
Egy edénybe tesszük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Elkészítjük ez idő alatt a sodót.
A tojássárgákat egy nagyobb tálban kikeverjük a cukorral és a sóval.
Feltesszük a tejet egy lábasba és hozzákaparjuk a vanília magjait, majd addig melegítjük, amíg gőzölögni nem kezd.
Ekkor lehúzzuk a tűzről, és folyamatos keverés mellett a tojássárgájához keverjük.
Ezután az egészet visszatesszük alacsony láng fölé, és gyakran kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Felhasználásig félretesszük, és lehűtjük.
A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval korongokat vágunk belőle.
Megforgatjuk egyesével a kis pogácsákat olvasztott vajban, aztán a cukorral elkevert darált dióban.
Egy vajjal kikent, 20 cm-es tortaformába fektetjük őket két rétegben. Fél órán át megint kelni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük, amíg kel a tésztánk és 180°C-on 35-40 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Az aranygaluskát langyosra hűtjük, tányéron vanília sodóval alaposan meglocsolva tálaljuk.
Jó étvágyat!
Mit szólnál egy finom túrós batyu recepthez?
Kövesd a facebook mindmegtettem oldalam, hogy azonnal lásd az új receptjeimet, amikor feltöltöm!