-
Almás-mákos torta liszt nélkül
Ez a fajta almás-mákos torta gyakran kerül nálunk hétvégenként az asztalra, mivel gyorsan elkészíthető és nem is kalóriabomba. Hogy egyértelműen írjam, közel sem hízlal annyira mint bármely más hagyományos sütemény. A cukor lecserélhető édesítőszerre, az így elkészített édesség bátran ehető diéta alatt is! Ami lényeges, hogy a glutén érzékenyek is és tejteremékek kerülői is bátran fogyaszthatják!
Egy tálra lesz szükség és egy általad választott tortaformára, vagy kisebb tepsire. Tényleg csak össze kell keverni a hozzávalókat és megsütni! Ügye nincs ennél egyszerűbb recept?
Hozzávalók:
- 20 dkg darált mák
- 2 teáskanál sütőpor
- 3-4 ek. cukor vagy édesítő, pl. eritrit (ízlés szerinti mennyiség)
- 1 citrom leve és lereszelt héja
- 3 db alma lereszelve
- 2 tojás
- 1/2 mk fahéj
Almás-mákos torta elkészítése:
- Az egész tojásokat habosítsuk fel, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot és jól keverjük össze.
- Szilikon sütőformában, tortaformában vagy pitesütő formában 180°C-on, 25-30 perc alatt süssük készre.
Egyszerű, laktató és isteni finom!
Jó étvágyat!
Képekben is látszik milyen egyszerű sütemény az almás-mákos torta:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtett
Imádod a diétás süteményeket? Talán ez a receptem is tetszeni fog >>Gluténmentes almás pite
-
Mindenmentes köles zsemle
A mindenmentes köles zsemle receptjét magam is sokszor használom, szendvicsek alapjának, de magában is szívesen fogyasztom a sima pékáruk helyett. Más állagú és ízű mint a fehér kenyér, de nekem nagyon bevált, sok egészségügyi problémámat rendbe tette.
A recept nem tartalmaz:
- búzalisztet
- tojást
- tejterméket
- élesztőt
- cukrot
- mesterséges hozzávalókat
A kölesliszt kölesmagok őrlésével készül és az emberiség által ismert egyik legrégebbi haszonnövény, újra reneszánszát éli a gluténmentes táplálkozásban.
A köles egy vitamin és ásványi anyag bomba
Ha meg tudod szokni a más ízvilágot(nekem sikerült), rengeteg pozitív változást fogsz tapasztalni az emésztésedben. A köles a B-vitaminok tárháza, különösen B1, B2, B3, B6 vitaminok és kisebb arányban folsavat is tartalmaz. Ezenkívül foszfort, magnéziumot, mangánt, rezet, szelént és vasat is tartalmaz. A tudósok a fehérjék értékes összetételére is felhívják a figyelmet. A köleslisztben fontos aminosavak vannak, mint például a az idegrendszert támogató triptofánt, az izmokat felépítő leucint és a megfelelő anyagcserét garantáló izoleucint.
Köles kenyér mindenmentes hozzávalói:
- 40 dkg kölesliszt
- 4 dkg útifűmaghéj
- 1 dkg szódabikarbóna(étkezési)
- 1 tk só
- fél citrom leve
- 4,5 dl langyos víz
A hozzávalókhoz az alapanyagokat én erről a helyről rendelem, mert árban és minőségben is nagyon jók, pár nap alatt itt van a csomagom tőlük. A zsemle összekeverése, majd sütése 1 óra alatt megvan.
Köles kenyér elkészítése:
- Egy tálban összekeverem a száraz hozzávalókat.
- Kimérem a 4,5 dl langyos vizet, belenyomok fél citrom levét.
minden száraz hozzávalót összekeverünk Hozzáöntjük a citromos vizet a száraz hozzávalókhoz, jól összekeverjük. Hagyjuk állni 10 percet. Ez idő alatt szépen megduzzad és összeáll a tészta.
összedolgozva és pihentetve a tésztája A sütőt előmelegítjük 180C°-ra. Egy jénai tálat, vagy tepsit kibélelünk sütőpapírral és kis gömbölyű pogácsákat készítünk. Vizes kézzel formára igazítjuk. Mehet sülni 25 percig.
Pogácsákat készítünk Ha megsült a mindenmentes köles zsemlénk tegyük rácsra és vigyük hideg helyre. Fontos, hogy rácson hűljön, hogy a gőze tudjon távozni a tésztából, ne nedvesítse át a zsemléket.
20 perc alatt megsülnek a zsemlék A mindenmentes köles zsemle tökéletes választás glutén érzékenyeknek. Nincs benne élesztő, tejtermék, sem tojás, így szinte bármilyen allergia és érzékenység esetén megfelelő alternatíva, hogy olcsón állítsunk elő pékárut. Nagyon könnyen és gyorsan elkészül, nem kíván konyhai ismereteket az elkészítése.
Mindenmentes köles zsemle Nekem miért vált be a mindenmentes köles zsemle ?
- megszűnt a kellemetlen puffadás a gyomromban mióta ezt eszem
- az anyagcserém olyan mint gyerekkoromban, hála a rost tartalomnak és nincs bél irritáció
- nem mellékes, hogy beindult a fogyásom, így esztétikailag és egészségileg is csak pozitív hatásairól tudok beszámolni.
Tipp: Kenyérnek is elkészítheted, itt találod a leírást:-)
Ha kedveled a mindmegtettem facebook oldalam, elsőként láthatod a legújabb receptjeimet!
Jó étvágyat!
-
Köles kenyér-mindenmentes
A köles kenyér receptjét a péksütemények között elsőként szeretném megosztani, mivel magam is ezt sütöm már hónapok óta. Más állagú és ízű mint a fehér kenyér, de nekem nagyon bevált, sok egészségügyi problémámat rendbe tette.
A recept nem tartalmaz:
- búzalisztet
- tojást
- tejterméket
- élesztőt
- cukrot
- mesterséges hozzávalókat
A kölesliszt kölesmagok őrlésével készül és az emberiség által ismert egyik legrégebbi haszonnövény, újra reneszánszát éli a gluténmentes táplálkozásban.
A köles egy vitamin és ásványi anyag bomba
Ha meg tudod szokni a más ízvilágot(nekem sikerült), rengeteg pozitív változást fogsz tapasztalni az emésztésedben. A köles a B-vitaminok tárháza, különösen B1, B2, B3, B6 vitaminok és kisebb arányban folsavat is tartalmaz. Ezenkívül foszfort, magnéziumot, mangánt, rezet, szelént és vasat is tartalmaz. A tudósok a fehérjék értékes összetételére is felhívják a figyelmet. A köleslisztben fontos aminosavak vannak, mint például a az idegrendszert támogató triptofánt, az izmokat felépítő leucint és a megfelelő anyagcserét garantáló izoleucint.
Köles kenyér mindenmentes hozzávalói:
- 40 dkg kölesliszt
- 4 dkg útifűmaghéj
- 1 dkg szódabikarbóna(étkezési)
- 1 tk só
- fél citrom leve
- 4,5 dl langyos víz
A hozzávalókhoz az alapanyagokat én erről a helyről rendelem, mert árban és minőségben is nagyon jók, pár nap alatt itt van a csomagom tőlük. A kenyér összekeverése, majd sütése 1 óra alatt megvan.
Köles kenyér elkészítése:
- Egy tálban összekeverem a száraz hozzávalókat.
- Kimérem a 4,5 dl langyos vizet, belenyomok fél citrom levét.
minden száraz hozzávalót összekeverünk Hozzáöntjük a citromos vizet a száraz hozzávalókhoz, jól összekeverjük. Hagyjuk állni 10 percet. Ez idő alatt szépen megduzzad és összeáll a kenyér tészta.
összedolgozva és pihentetve a kenyér tésztája A sütőt előmelegítjük 180C°-ra. Egy jénai tálat, vagy tepsit kibélelünk sütőpapírral és ráhelyezzük a tésztát. Vizes kézzel formára igazítjuk. Bevagdossuk késsel a kenyerünket hosszában pár helyen. Mehet sülni 45 percig.
sütőpapírra helyezzük Ha megsült a köles kenyerünk, tegyük rácsra és vigyük hideg helyre. Fontos, hogy rácson hűljön, hogy a gőze tudjon távozni a tésztából, ne nedvesítse át a kenyeret.
sütőből kivéve rögtön a rácsra és hidegre megy a kenyér A mindenmentes köles kenyér tökéletes választás glutén érzékenyeknek. Nincs benne élesztő, tejtermék, sem tojás, így szinte bármilyen allergia és érzékenység esetén megfelelő alternatíva, hogy olcsón állítsunk elő pékárut. Nagyon könnyen és gyorsan elkészül, nem kíván konyhai ismereteket az elkészítése.
mindenmentes köles kenyér készen Nekem miért vált be a köles kenyér mindenmentesen?
- megszűnt a kellemetlen puffadás a gyomromban mióta ezt eszem
- az anyagcserém olyan mint gyerekkoromban, hála a rost tartalomnak és nincs bél irritáció
- nem mellékes, hogy beindult a fogyásom, így esztétikailag és egészségileg is csak pozitív hatásairól tudok beszámolni.
Tipp: Sokszor sütöm kis gombócokban zsemlének. Ekkor a sütési idő 45 perc helyett 25 perc lesz. Bármilyen formátumban elkészíthető, így kicsit változatosabbá tehető a fogyasztásában.
Kövesd a facebook oldalamat és csatlakozz ahol a legfrissebb receptjeimet osztom meg!
Jó étvágyat!