• Bukta készítés főképe
    Kelt tészták

    Bukta készítés

    A bukta igazi hungarikum, szeretjük egy leves mellé, vagy csak úgy, mert Mi leginkább sárgabarack lekvárral töltjük, ami természetesen saját házi főzés, de szinte bármivel tőlthető. Képzeljétek, én most felhasználtam az unokáim kinder buenó szeleteit és nagyon nagy sikere volt! Nyilván a nutellás töltelékkel is mennyei finomság, nézzetek körül otthon, és bátran kísérletezzetek többféle töltelékkel.

    Maga a tésztája egy könnyű, lágy dagasztott kelt tészta, amit én természetesen megint dupla adagban sütöttem meg, így a legnagyobb tepsim pont tele lett vele. Sajnos meg nem számoltam, de ez az extra adag már nagycsaládos, vagy vendégváró mennyiség, vagyis döntsétek el, hogy az alapmennyiségek alapján mennyit szeretnétek sütni.

    Az tény, hogy a legfinomabb frissen, másnap már sosem ugyan olyan lágy, de zacskóban tárolva még két napig simán ehető és finom, vagy egy kicsit rámikrózva azonnal fogyasztva olyan lesz mint frissen kisülve.

    Hozzávalók:

    Tészta hozzávalók:

    • 250 ml 2,8%-os tej
    • 30 g élesztő (friss)
    • 50 g porcukor
    • 250 g búzaliszt (BL55)
    • 250 g búza-rétesliszt (BFF 55)
    • 1/2 kk só
    • 1 db tojás (közepes, „M”-es méretű)
    • 90 g vaj
    • A tepsibe a kenéshez:120gr vaj

    Tölteléknek:

    • lekvár (sárgabarack, szilva, megy, bármilyen amit szerettek vagy van otthon) Sokkal könnyebb feltekerni, ha sűrű lekvárt használtok, kevésbé folyik ki vagy szívja fel a tészta.
    • Kinder szelet
    • nutella

    Bukta elkészítése:

    1. A szobahőmérsékletű tejben (1 dl) felfuttatjuk az élesztőt egy teáskanál cukorral.
    2. A liszteket és a porcukrot egy tálba szitáljuk a sóval.
    3. Ráöntjük a tojást, majd az olvasztott vajat, és a tejben felfuttatott élesztőt. A maradék tejet óvatosan adagoljuk összekeverés közben a tésztához, mert lehet nem veszi fel mindet.
    4. Kb. 5 perc dagasztás után elválik a tál oldalától, de továbbra is lágy marad. Tetejét kis liszttel megszórjuk, letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. (Kb 30-45 perc alatt)
    5. Lisztezett asztalon fél cm vastag téglalapot nyújtunk, majd kb. 7×7 cm-es négyzetekre vágjuk. (30 db négyzetet kell kapnunk.)
    6. Ízlés szerint lekvárral, csokoládéval, vagy nutelláva töltjük őket.(Én félbe vágtam a kinder szeleteket, így raktam rá.)
    7. Ha rájuk tettük a tölteléket, feltekerjük őket a töltelék irányából. Kicsit érdemes összenyomkodni az összezárásnál és az oldalánál.
    8. 12 dkg vajat felolvasztunk és egy 25 x 35 cm-es tepsibe öntünk. A buktákat beleforgatva az olvasztott vajba, szorosan egymás mellé rakjuk úgy, hogy az alján legyenek az összeeresztések.
    9. Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket, addig bemelegítjük a sütőt 180°C-ra, majd kb 25-35 perc alatt készre sütjük.
    10. Hagyjuk a tepsiben kihülni, majd szépen szétválasztgatva tálcára pakoljuk és porcukorral megszórjuk tálalás előtt.

    Jó étvágyat!

    Bukta készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Szereted a könnyű, kelesztett tésztákat? Szerintem ez is a receptem is tetszeni fog Neked>>Kakaós csiga kelt tésztából