• Húsos pite egyszerűen főkép
    főételek,  marhából készült ételek

    Húsos pite egyszerűen

    Ez a húsos pite egyszerűen recept bekerült a kedvenceim közé! Annyiszor olvastam és hallottam már filmekben a húsos pite magasztalásáról, ami tényleg egyszerűen elkészíthető épp itt volt az ideje, hogy én is neki álljak! Bár nekünk a pitéről többnyire a nagyi klasszikus almás pitéje ugrik be elsőre, sok más nemzet szíve inkább a húsos verziók láttán kezd el hevesebben dobogni. Főképp az angol étlapokon áll előkelő helyen, bár egyetlenegy alapanyagot, a Worcestershire-szószt leszámítva ez az étel éppen olyan hozzávalókból készül, amik egy átlagos magyar háztartásban is mindennaposak.

    Hozzávalók:

    Pite tésztához:

    • 30dkg liszt
    • 16dkg vaj
    • 1db tojás
    • 1fej vöröshagyma
    • 1ek vaj
    • 2 evőkanál hidegvíz
    • bors, só

    1 tojás a pite lekenéséhez

    Húsos töltelékhez:

    • 50dkg darált marhahús vagy sertés (én felesben használtam)
    • 2 dl 30 %-os tejszín (vagy 20 %-os tejföl)
    • 1db tojás
    • 1 evőkanál mustár
    • 1 evőkanál Worcester szósz (el is hagyható)
    • 1 kisebb csokor petrezselyem
    • 10 dkg reszelt sajt (bármilyen félkemény, kemény vagy akár füstölt sajt, ami van otthon)
    • 1 ek. zsír vagy olaj
    • bors

    Húsos pite elkészítése:

    1. Elkészítjük a tésztát, mert ezt pihentetnünk kell minimum 20 percig a hűtőben. (Akár már jóval előbb is elkészíthetjük, mivel 2-3 napot is eláll a hűtőben.) Nagyobb tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a hideg kockázott vajat és a sót,borsot majd ha van dagasztógépünk, aprólékosra keverjük. (Ha nincs ilyen gépünk, akkor nyugdtan kézzel is készíthetjük, a lényeg, hogy nem szabad sokáig gyömöszölni a tésztát.) Egyet-kettőt pörgetünk rajta, hogy a száraz hozzávalók a vajjal egyenletesen elkeveredjenek.
    2. Tegyük hozzá a tojást és a két kanál hidegvizet, s lehetőleg kevés mozdulattal összegyúrjuk. Ilyenkor már ketté is vehetjük a tésztát 2/3 + 1/3 arányban, s így gombócoljuk meg minél gyorsabban (alsó + felső réteg). Külön-külön be is zacskózhatjuk vagy folpackolhatjuk és a hűtőbe tesszük minimum 20 percre pihentetni.
    3. Elkészítjük a tölteléket. Egy nagyobb serpenyőbe zsírt (olajat) teszünk, amin megfonnyasztjuk a nagyon apróra vágott, vagy robotgéppel aprított hagymát.
    4. Belerakjuk a darált húst, amit megsózunk, frissen őrölt borssal és oregánóval ízesítünk. Ilyenkor a húshoz adhatjuk a Worcester szószt (ami el is hagyható).
    5. A fűszerezett hús levét elpárologtatjuk majd kissé lepirítjuk.
    6. Felaprítunk egy csokor petrezselymet. Elzárjuk a gázt az edény alatt, és hozzáadjuk a petrezselymet a meleg húshoz, aminek a gőzében kissé dinsztelődik, megtartva a színét és az aromáját.
    7. Ezután kihűtjük.
    8. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
    9. Ezután befejezzük a tölteléket. Elkeverünk egy tálban 2 dl tejszínt (vagy tejfölt) 2 egész tojással, 2 púpos teáskanál mustárral.
    10. Lereszelünk 10 dkg sajtot. A masszát és a reszelt sajtot hozzáöntjük a kihűlt petrezselymes húshoz, s az egészet összekeverjük.
    11. A 26 cm-es piteformát kivajazzuk, majd a nagyobbik gombócunkat lisztezett deszkán kinyújtjuk viszonylag kör alakúra. Nem kell megijedni, ha nem kapunk szabályos kört, vagy ha szétnyílik a széle, a formában még tudunk rajta alakítani. Én szilikonos sütőpapíron nyujtottam, így csak meg kellett emelni, föléhelyezni, hogy lássam megfelelő méretű-e már a köröm.
    12. Feltekerjük a tésztát a sodrófára, s belehajtjuk a formába. Ha valahol túllóg, ott levágjuk, s kipótoljuk vele ott, ahova nem került. Az sem baj, ha nem ér mindenhol a forma tetejéig a tészta.
    13. Ráöntjük a tölteléket a tésztára, és egyenletesen eligazgatjuk rajta.
    14. Ezt követően kinyújtjuk a kisebb gombócot is, s a sodrófa segítségével a töltelék tetejére tesszük. Az alsó tésztát össze is csíptethetjük zárásként a szélekre.
    15. Mint a pizzát megszeleteljük, bátran, mélyen, a lényeg, hogy a gőz valahol tudjon távozni. Hiába vékony a tésztaréteg, akkor is jól át kell sütni.
    16. 45 perc alatt szép pirosra sütjük a piténket.
    17. Bármilyen savanyúsággal vagy öntettel tálalható, de magában is finom szaftos.

    Húsos pite egyszerűen receptem képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Jó szívvel ajánlom hozzá előételként a Mexikói kukoricakrémlevesem, amivel tuti sikered lesz az asztalnál!

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől