• Gesztenyés alagút főkép
    Krémes sütemények

    Gesztenyés alagút

    A gesztenyés alagút egy szépen szelhető és tálalható krémes süti, aminek a receptje nem hiányozhat a gesztenye imádók táborából. Lehetne a tészta helyett babapiskótát is használni, kicsit megáztatva kávéban mint a tiramisunál, de én jobban kedvelem ezt a kakaós tésztás változatot.

    Döntsétek el ti, hogy miként szeretnétek elkészíteni, a lényeg úgy is a tejszínhabban és a gesztenyében van.

    A receptem egy őzgerincformára van megadva, szorozd annyival a hozzávalókat, ahány formád van amiben el szeretnéd készíteni.

    Gesztenyés alagút hozzávalói:

    Kakaós tésztához:

    • 4 db tojás
    • 3 ek. liszt(BL55)
    • 3 ek kakaópor
    • 4 ek. cukor
    • 0,5 dl olaj
    • 4 ek víz
    • 1 kk. sütőpor

    Krémhez és töltelékhez:

    • 25 dkg gesztenyemassza
    • 3 ek. porcukor
    • 2 csomag expressz zselatin por
    • 4 dl habtejszín(30%-os)
    • 3 ek. rum (lehet aroma)
    • 5 dkg aszalt meggy(vagy friss gyümölcs)

    Csokimázhoz:

    • 10dkg étcsokoládé
    • 1 ek. olaj

    Én ezt a zselatint használom, de természetesen ha neked másik vált be, készítsd azzal

    Áztassuk be az aszalt meggyet meleg vízbe, amihez tegyünk 1 ek. rumot.A sütőt 170°C-ra melegítsük elő.

    Gesztenyés alagút aszalt meggy áztatás
    aszalt meggy beáztatása

    Két tálat készítsünk ki. Az egyikben a tojás fehérjét a másikba a sárgáját tegyük. Először verjük fel kemény habbá a fehérjét.

    Gesztenyés alagút.tészta készítése
    Két tálat veszünk elő, a tojásokat különválasszuk

    A sárgáját a cukorral keverjük kifehéredésig.Mérjük hozzá a lisztet, kakaóport, sütőport, olajat és a vizet.Keverjük össze, végül forgassuk hozzá a fehérjehabot.

    Gesztenyés alagút.tészta készítése 2.
    Kihabosítjuk a tojás sárgát is a cukorral

    Tepsibe sütőpapírra borítsuk ki a süteménymasszát, az őzgerincforma hosszúságára simítsuk el.

    Gesztenyés alagút.tészta méretre
    Sütőpapíron méretre igazítjuk

    A sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük a piskótát, ez alatt elkészítjük a tölteléket. A gyümölcs az én választásom, de anélkül is nagyon finom a gesztenyés alagút, illetve használhatsz az aszalt meggy helyett neked tetsző gyümölcsöt.

    Gesztenyemasszából nedves kézzel 10-15 dekát vékony rúddá sodrunk, pontosan olyan hosszúra, hogy a formába férjen.

    A többit (15 dekát) áttörjük, a porcukorral meg a rummal simára dolgozzuk.

    Gesztenyés alagút. gesztenyemassza előkészítése
    Gesztenyemassza előkészítése

    A tejszínt elkezdjük felverni, közben hozzáadjuk a két csomag expressz zselatint. Ha kemény a hab, összekeverjük a gesztenyés masszával.

    Gesztenyés alagút krém
    Gesztenyés alagút krém

    Ha megsült a tészta és kihűlt, levágunk egy akkora csíkot belőle, amekkora pontosan az őzgerincforma tetejére illik.

    Többit akkorára szabjuk, amekkorával a formát belülről kibélelhetjük,de előtte folpackot tegyünk a formába.

    Gesztenyés alagút összeállítása 1.
    Gesztenyés alagút összeállítása 1.

    A tejszínes krém 1/3 részét egyenletesen belelapátoljuk a piskóta bölcsőnkbe.

    Ráfektetjük középre a gesztenyecsíkot és kétoldalt végig rakjuk a leszűrt meggyel.(vagy a választott gyümölccsel)

    Gesztenyés alagút összeállítása 2
    Gesztenyés alagút összeállítása 2

    A maradék habbal beterítjük az alagutat, a levágott tésztacsíkkal befedjük. Folpackkal bevonjuk és hűtőbe tesszük 1-2 órára.

    Gesztenyés alagút összeállítása 3.
    Gesztenyés alagút összeállítása 3.

    Tálca segítségével kifordítjuk a gesztenyés alagutat a formából és levesszük a folpackot róla.

    Gesztenyés alagút hűtőbe
    Kiborítjuk tálcára

    A csokoládét összekockázzuk és vízgőz fölött megolvasztjuk. Ha selymesen egynemű, egy kis olajat teszünk hozzá, összekeverjük és leöntjük vele a süteményünket.

    Gesztenyés alagút csokimáz készítése
    csokimáz készítése
    Gesztenyés alagút megvágva
    Ha megszilárdult a csokimáz, szeletelve tálaljuk

    Ráhelyezheted ennél a műveletnél a gesztenyés alagutat rácsra és alá egy tepsi-tálca mehet, hogy a csokoládé ne álljon meg a sütemény mellett. Én nem ezt tettem, mert szeretem a megszilárdult csokit is megenni, nem zavart a csokitócsa a süti mellett, bár esztétikailag biztosan szebb lenne tiszta tálcán.

    Lenne számodra egy csoda szép vörös színű torta receptem!Ha érdekel kattints ide>>

    Örülnék ha csatlakoznál a facebook csoportomhoz, várlak szeretettel itt>>