• Bejgli falatkák főkép
    Apró sütemények

    Bejgli falatkák

    A bejgli falatkáknak nálunk hatalmas sikere volt! Ha biztosra akarsz menni, mert ki szokott repedni a hagyományos bejglid, vagy kipróbálnád ezt a változatot is, szívből biztatlak a receptemre! Lényegesen elkapósabb sütike és megfelelően tárolva nagyszerűen megtartja az omlósságát, nem szárad ki! A tölteléket kedvetekre variálhatjátok, dióba aszalványokkal, mákba akár meggyel és gesztenyés változatban is nagyon finom.

    A receptemben én hagyományos mákos és diós töltelékkel dolgoztam, de tényleg csak a fantáziátok szabhat határt, ebbe a sütibe a diós nutellás is zseniális lehet!

    Bejgli falatkák hozzávalói:

    Tésztához:

    • 450 g búzafinomliszt (BL55)
    • 125 g vaj/margarin
    • 60 g zsír
    • 50 g porcukor
    • 15 g friss élesztő
    • pici só
    • 1 db tojássárgája
    • 50 g 30%-os cukrozatlan habtejszín
    • 1 dl kézmeleg víz

    Mákos töltelék:

    • 200 g darált mák
    • 125 g cukor
    • 40 g darált háztartási keksz
    • 125 g forró víz
    • egy citrom reszelt héja

    Diós töltelék:

    • 200 g darált dió
    • 125 g cukor
    • 40 g darált háztartási keksz
    • 125 g forró víz
    • Ízlés szerint narancshéj is mehet bele

    Elkészítése:

    1. Két tálban külön dolgozunk a diós és a mákos töltelékkel. A vízet egyben felforraljuk (250 ml-et) és a darált dióval-cukorral-daráltkekszel elkevert tálakba öntjük elfelezve.(125 ml/tál, forralás után mérjük ki a víz mennyiséget, mert veszít hevítésre!) Hozzákeverjük az ízesítőket (citrom, narancs és akár mazsola vagy aszalt gyümölcsök)
    2. Hagyjuk szépen egybeállni hűtőben, addig elkészítjük a tésztát.
    3. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és az egészet elkezdjük kézzel összemorzsolni. Addig gyúrjuk, míg egy homogén tésztát nem kapunk. (nem kell futtatni az élesztőt csak belekeverni a tésztába)
    4. A kész tésztát hűtőbe rakjuk egy órára.
    5. Amikor letelt az egy óra a tésztát kinyújtjuk kb 3 mm vastagságúra.
    6. A töltelékből kb 1,5 cm vastag rudat formázunk és a tészta szélétől 2 cm-re lerakjuk a tésztára. Óvatosan rátekerjük a tésztát a töltelékre, majd ahol összeér a tészta ott elvágjuk és alaposan összenyomkodjuk. (A képek segítenek a folyamatot elsajátítani!)
    7. Tepsire rakjuk egymás mellé sorban. Mindegyiket lekenjük tojás sárgájával, majd hűtőbe rakjuk 30 percre.
    8. Ha megszáradt a sárgája lekenjük fehérjével és ismét hűtőbe rakjuk 30 percre. Így lesznek ezek is szép márványosak mint a klasszikus bejgli.
    9. Ha a fehérje is megszáradt, akkor egy késsel felszeleteljük a rudakat kb 2-2,5 cm-es darabokra. Egymás mellé rakjuk legalább fél cm távolságra egymástól szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire.
    10. Ha készen vagyunk előmelegítjük a sütőt alul-felül sütésen 180 fokra.
    11. Így sütjük kb 25-30 percig, vagyis addig, amíg szép barna színt nem kap a teteje.

    Jó étvágyat!

    Bejgli falatkák készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Imádod az apró süteményeket? Akkor lehet, hogy ez a receptem is tetszeni fog>>Hókifli gazdag diótöltelékkel