palacsinta és gofri receptek

  • amerikai palacsinta egyszerűen
    amerikai palacsinta recept

    Amerikai palacsinta egyszerűen

    Az amerikai palacsinta világszerte népszerű reggeli fogás, amit könnyű elkészíteni, mégis különleges élményt nyújt. Puha, vastag tésztájával és számtalan variációjával igazi kedvenc lehet a családi asztalon. Nézzük meg, honnan ered, és hogyan készítheted el otthon egyszerűen!

    Egy kis történet

    Az amerikai palacsinta eredete a 18. századra nyúlik vissza, amikor az európai bevándorlók magukkal hozták palacsintareceptjeiket az Újvilágba. Az amerikai változat azonban idővel megvastagodott, köszönhetően a sütőpornak, ami könnyedebbé és levegősebbé tette a tésztát. Ma már klasszikus reggelinek számít Észak-Amerikában, és gyakran juharsziruppal, vajjal vagy friss gyümölcsökkel tálalják.

    Hozzávalók (kb. 13-15 darabhoz)

    • 225 g liszt
    • 2 evőkanál cukor
    • 1 csomag sütőpor
    • 1 cs. vaníliás cukor
    • 1/2 teáskanál só
    • 1 tojás
    • 3 dl tej
    • 1-2 evőkanál olaj

    Elkészítés:

    1. Száraz hozzávalók összekeverése: Egy tálban mérd ki és keverd össze a lisztet és a sütőport.
    2. Nedves hozzávalók előkészítése: A tojást, tejet, cukrot, vaníliás cukrot, sót, fahéjat beletesszük a turmixba, hozzáadjuk a száraz hozzávalókat is és alaposan összemixeljük.
    3. Sütés: Hevíts fel egy serpenyőt közepes lángon egy kanál olajjal. Kanalazz bele egy adag tésztát (kb. egy kis merőkonállal), és süsd addig, amíg a tetején buborékok jelennek meg (kb. 2-3 perc). Fordítsd meg, és süsd további 1-2 percig, amíg aranybarna lesz.
    4. Tálalás: Melegen tálald juharsziruppal, friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal vagy akár csokoládészósszal, vagy akár ezzel mind ahogy én is csináltam:-)

    Amerikai palacsinta készítése képekben:

    Miért szeretjük az amerikai palacsintát?

    Az amerikai palacsinta nemcsak finom, de remek alapja lehet a kreativitásnak is. Kísérletezhetsz különféle feltétekkel, belekeverhetsz a tésztába csokidarabokat, áfonyát vagy fahéjat, hogy minden reggel új élményt nyújtson.

    Készítsd el ezt a receptet, és hozd el az amerikai reggelik hangulatát a saját konyhádba is! Ha tetszett a recept, oszd meg másokkal, és próbálj ki további ínycsiklandó ötleteket a blogomon.

    Jó étvágyat!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Ha palacsinta rajongó vagy, akkor ez a receptem is tetszeni fog szerintem>>Palacsinta recept

  • egyszerű palacsinta recept,  reggelire ötletek

    Palacsinta recept

    A palacsinta egy könnyű és finom étel, amelyet reggelire, uzsonnára vagy akár desszertként is fogyaszthatunk. Íme egy egyszerű recept, amelyből kb. 10-12db palacsintát készíthetsz:

    Hozzávalók:

    • 2 nagy tojás
    • 250 ml tej
    • 150 g liszt
    • 1 evőkanál cukor
    • 1 csipet só
    • 1 teáskanál vanília kivonat (opcionális)
    • 1 ek olaj a tésztába+2 evőkanál olaj a tészta sütéséhez

    Palacsinta elkészítése:

    1. Egy közepes méretű tálban verjük fel a tojásokat.
    2. Adjuk hozzá a tejet és jól keverjük össze a tojással.
    3. Adjuk hozzá a lisztet, a cukrot és a csipet sót. Ha szeretnénk, most adjuk hozzá a vanília kivonatot is. Alaposan keverjük össze az összetevőket, amíg sima tésztát kapunk. A tészta kicsit sűrűbb, mégis folyékony állagú.
    4. Hagyjuk a tésztát pihenni legalább 15-20 percig, hogy a liszt felszívja a nedvességet, és a palacsinták puha és könnyű textúrájúak legyenek. Ha sűrűnek találod lehet higítani szódavízzel vagy kevés tejjel.
    5. Melegítsünk fel egy serpenyőt magas lángon. Adjunk hozzá egy kis olajat, és terítsük szét egy papírtörlő segítségével úgy, hogy az olaj befedje az egész serpenyő alját.
    6. Öntsünk egy merőkanál tésztát a serpenyő közepére, majd forgassuk meg a serpenyőt, hogy a tészta szépen eloszoljon. A palacsinták ne legyenek túl vastagok, így ha szükséges, forgassuk meg a serpenyőt, hogy a tészta vékonyan beborítsa az alját.
    7. Süssük a tésztát 1-2 percig, vagy amíg az alsó oldala aranybarnára sül. Ezután fordítsuk meg a palacsintát egy spatulával, és süssük a másik oldalát is ugyanennyi ideig.
    8. Az elkészült tegyük egy tányérra, és fedjük le egy konyharuhával, hogy melegen tartsuk, amíg a többi palacsintát is megsütjük.
    9. Ismételjük meg az 5-8. lépéseket a maradék tésztával.

    A palacsinták tálalása előtt kedvünktől függően szórhatunk rá porcukrot, leönthetjük sziruppal. Nekem a nagy kedvencem a túróval töltött. Nagyon finom lekvárral, kakaóval/fahéjjal kevert porcukorral tölteni. A nagy ütős, főleg a gyerekeknél a Nutellás palacsinta, amihez szeletelhetsz gyümölcsöt is. (banánnal a favorit nálunk)

    Palacsinta töltve

    Nyári palacsinta partik

    A palacsinta tökéletes választás reggelire vagy délutáni nasiként, és egyszerűen elkészíthető bármilyen alkalomra. Nálunk nyáron egy óriás palacsintasütő a kertben állandó készenlétben van, a hűtőben pedig műanyag flakonban (kiürült 1,5 literes ásványvizes) bekevert palacsintatészta áll készenlétben, hiszen megunhatatlan csemege.

    Óriás palacsinta sütő

    Jó étvágyat!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől