Kevert tészták
-
Könnyű rizsfelfújt
A könnyű rizsfelfújt így lesz finom, amikor sütés után nem száraz, sem fojtós. Nagy kedvenc volt régen menzákon, még mindig sokan szeretik, egy ragu leves mellé tökéletes kiegészítő ebédre.
Mitől lesz könnyű rizsfelfújt? Attól, hogy nem spóroljuk ki belőle a tojást és a keményre vert tojásfehérjehabot külön keverjük hozzá.
Könnyű rizsfelfújt hozzávalók:
- 35 dkg rizs
- 3 dl víz
- 1,5 liter tej
- 20dkg kristálycukor
- A citrom reszelt héja
- 8 db tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 8 dkg vaj+ a tepsi kikenéséhez
- 5- 8 dkg mazsola(ízlés szerint,el is hagyható)
Elkészítése:
- A megtisztított rizst a vízzel kezdjük el főzni, ha beszívta öntsük hozzá a tejet, vaniliás cukrot, csipet sót.
- Főzzük teljesen puhára, a végén keverjük bele a cukor felét, 🍋 citromhéját és a mazsolát, de lehet apróra vágott aszalt gyümölcsöt is használni. ( ha nem szeretjük,elhagyható)
- Tegyük hidegvízbe a lábast, hogy kihüljön a tejberizs.
- A tojásokat kettéválasztjuk.
- A fehérjéből kemény habot verünk.
- A sárgájához hozzáadjuk a maradék cukrot, jól kikeverjük kifejéredésig, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat.
- A kihűlt tejberizshez keverjük először a tojássárgás masszát, majd óvatosan a fejérjehabot is beleforgatjuk.
- A tepsit kibéleljük sütőpapírral, vagy kikenjük vajjal és megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával.
- Előmelegített sütőben 180°C-on, kb 40 perc alatt megsütjük, amikor a teteje már szépen pirosodik.
- Még melegen kockára vágva tálaljuk, porcukorral, málnaszörpel, lekvárral- ki, hogy szereti. Nálunk az epres öntet a befutó, amit készen lehet kapni, fagylaltokhoz ajánlják.
Készítenél saját 🍓 eperlekvárt a süteményeidhez?
Kövesd a Facebook oldalamat és csatlakozz, így elsőként olvashatod a legfrissebb receptjeimet 👍
-
VÖRÖS BÁRSONY MUFFIN
A színével is tündököl a vörös bársony muffin, ezért ha szeretnél egy látványban különlegesebb a sütemények sokaságából kirívóbb, finom édességgel sikert aratni, ezzel a recepttel biztosra mehetsz.
Könnyen és gyorsan elkészíthető. Ha nincs muffinformád egy tortaformában is megsütheted, vagy kisebb tepsiben, a végeredmény szempontjából nincs jelentősége.
Amerika kedvenc tortája, eredeti nevén red velvet már Európát is meghódította. Ünnepnapokon különleges színével a terített asztal dísze.
Vörös bársony neve a színe és a tésztája selymességére utal. A mascarponés krémet semmiképp ne hagyjuk le a tetejéről, attól lesz a süteményünk igazán finom. Tökéletes gyerekeknek rendezvényekre, a színe és íze miatt biztos sikert aratunk vele. Muffin formában megsütve könnyen kínálhatóvá tesszük.
Vörös bársony muffin elkészítése
Mint minden muffin ez is olyan kevert tészta, melyhez külön keverjük össze a száraz hozzávalókat és külön a nedves-folyékony hozzávalókat.
A muffin tészta hozzávalói:
száraz hozzávalók:
nedves-folyékony hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- csipet só
- 2 ek. kakaópor
- 30 dkg kristálycukor
- 10 dkg puha vaj
- 2 db tojás
- 1 kis pohár joghurt
- 1 tk. piros ételfesték
A száraz hozzávalókat egy tálba szitálva összekeverjük.A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd apránként joghurtba keverjük a piros ételfestéket és a tojásos masszába tesszük. A masszát jól eldolgozzuk a száraz hozzávalókkal.
Tészta összekeverése A muffin sütőbe ha nem szilikonos tegyünk minden fakkba muffinpapírt, vagy kenjük ki vékonyan vajjal, hogy ne ragadjon bele a tésztánk sütés közben.A papír szerintem külön csomagolást is ad, így fogyasztáskor könnyebben kézbe vehető lesz a sütemény.
Vörös bársony muffin formába kanalazása A sütőt előmelegítjük 180C°-ra és kb. 20 perc alatt megsütjük a vörös bársony muffinunkat.
Vörös bársony muffin sütése Megvárjuk míg kihűlnek a sütemények, majd egy kiskanál segítségével, a tetején középen mélyedést vájunk, és a kiszedett tésztát félretesszük. Csináltunk helyet a mascarponés krémnek, a félretett tésztát pedig kézzel elmorzsoljuk, ez lesz majd a díszítésünk. Jöhet a krém..
Mascarpone krém hozzávalói és elkészítése:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín(min.30%-os)
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 cs. habfixáló
A tejszínt kemény habbá verjük, a vaníliás cukorral és a habfixálóval. Összekeverjük a mascarponéval és habzsákba töltjük
mascarpone krém elkészítése A díszítés a habzsák segítségével felteszi a koronát a vörös bársony muffinra. A félretett morzsával megszórjuk a habtetőket, de használhatunk bármilyen díszítő anyagot. Színes cukorkákat-gyöngyöket,csokireszeléket, aszalt gyümölcs forgácsot, szeletelt mandulát,ami éppen eszedbe be jut, vagy van otthon kéznél.
Jó étvágyat!
Érdekel egy igazi amerikai almás pite recept?
Gyere csatlakozz a facebook csoportomhoz, ahol megosztom a legfrissebb receptjeimet!