Mit főzzünk ma
Mit főzzünk ma kategórában találhattok: reggeli, ebéd és vacsora ötleteket.
-
Csirkés-zöldséges tortilla készítése házilag
A csirkés-zöldséges tortilla készítése házilag egy olcsó gyors megoldás és cseppet se gondold, hogy ha nem a tökéletes kerek forma a végeredmény, az nem lesz szép tálaláskor. Véleményem szerint sokkal gusztusosabbak a kicsit „tökéletlen” külsejű saját sütések, mint a formára milliméter pontosan egyforma áruházi termékek.
Mennyi időt vesz igénybe a tortillakészítése házilag
Elkészíted egy óra alatt és ebben benne van a töltelék készítése is. Nagyon egyszerű lesz a recept, hidd el konyhatudomány nélkül el tudod készíteni és a siker is meglesz!
Tortilla lapok hozzávalói és receptje:
- 50 dkg liszt (lehet felesben kenyér vagy teljes kiőrlésű a sima lisztel-BL55 keverve)
- 1 tk só
- vaj 4 dkg
- olaj 4 tk.
- 2 dl jó meleg víz
A lisztet (liszteket) egy tálba szitáljuk, belekeverjük a sót. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és az olajat. A zsiradék lehet csak vaj (80dkg) vagy csak olaj (8 tk). Végül a jó meleg vízzel összedolgozzuk. Fontos, hogy a víz meleg legyen, ettől lesz majd hajtható a tortilla lap, így nem fog törni.
A tésztagombócot 10 percig állni hagyjuk, ettől szép homogén lesz, könnyebb vele dolgozni. Mérleg segítségével 8 egyenlő részre osztjuk kis gombócokra. Ha nem számít hogy nem egyforma, szemmel is eloszthatod.
Csirkés-zöldséges töltelék és az öntet hozzávalói:
- 50 dkg csirkemell filé
- 2 ek.csirkefűszersó
- 1 tk bors
- majoranna
- kk római kömény
- 1 pohár natúr joghurt
- kapor (szárítottból 1 ek)
- 2 gerezd fokhagyma
- só
Amíg a tészta pihen, összevágjuk vékony csíkokra a csirkét és befűszerezzük.
Egy pohár natúr joghurtot vagy tejfölt kikeverünk aprított fokhagymával vagy fokhagyma porral-krémmel, sóval,borssal kaporral(szárított) és egy kis erős paprika krémmel.(ízlésed szerint a fűszereket szabadon választhatod)
Csirkés-zöldséges tortilla készítése a lapok kisütésével folytatódik
Nagyon könnyű a gombócok kinyújtása. Semmit nem kell alátenni, látod én a tiszta munkalapon dolgozom, nem fog leragadni. Legalább 1mm vékonyra nyújtsd ki, nem baj ha nem tökéletes a forma. Én a sütéshez az elektromos óriás palacsinta sütőt használtam, de bármilyen tapadásmentes serpenyő megfelel. Szárazon sütjük közepesen forró felületen. Mindkét oldalt kb. 3-4 percig hagyjuk sülni.
A megsütött tortilla lapokat egyből vizes konyharuhába takarjuk, így szépen puhul majd a saját gőzében. Rakhatjátok egymásra őket ahogy sülnek. Töltésig hagyd a vizes konyharuhába, hogy tudd tekerni!
Az előkészített csirkét közepesen magas hőfokon(indukciós lapon 7-es fokozaton a 9-ből nálam) 10 perc alatt megsütjük. Ha kifehéredett a husi, akkor van átsülve.
Minél többféle zöldséget használsz, annál gazdagabb ízvilágot kapsz. Én kész zöldség-mixet, paradicsomot és lila hagymát készítettem össze.
Ha elkészültünk mindennel, egyszerűen megtöltjük a tortilla lapot a csirkével, zöldségekkel. Alulról felhajtjuk és két oldalról összefogjuk a tekercset. Érdemes egy alufóliába az alját betekerni, hogy evés közben is egyben maradjon a töltelékkel. Legvégül nyakon öntjük az általunk készített öntettel.
Akár készen is vásárolhatsz különböző önteteket, de ha követted a receptet, láthatod milyen egyszerűen elkészítheted magad és így olcsóbban is jön ki.
Ha eltennétek későbbre, hűtőben eláll 2-3 napig a kész tortilla lap. Mindig frissen akár mikróban megmelegítve töltsük tálalás előtt.
A tortilla(ejtsd: tortijja) eredete, története>>
Kíváncsi vagy más könnyen készíthető csirkés étel receptre is?
Kövesd a facebook oldalamat és csatlakozz,itt osztom a legfrissebb receptjeimet!
-
Tortilla készítése házilag
A tortilla készítése házilag egy olcsó gyors megoldás és cseppet se gondold, hogy ha nem a bolti tökéletes kerek forma a végeredmény, az nem lesz szép tálaláskor. Véleményem szerint sokkal gusztusosabbak a kicsit „tökéletlen” külsejű saját sütések, mint a formára milliméter pontosan egyforma áruházi termékek.
Mennyi időt vesz igénybe a tortillakészítése házilag
Elkészíted egy óra alatt és ebben benne van a töltelék készítése is. Nagyon egyszerű lesz a recept, hidd el konyhatudomány nélkül el tudod készíteni és a siker is meglesz!
Tortilla lapok hozzávalói és receptje:
- 50 dkg liszt (lehet felesben kenyér vagy teljes kiőrlésű a sima lisztel-BL55 keverve)
- 1 tk só
- vaj 4 dkg
- olaj 4 tk.
- 2 dl jó meleg víz
A lisztet (liszteket) egy tálba szitáljuk, belekeverjük a sót. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és az olajat. A zsiradék lehet csak vaj (80dkg) vagy csak olaj (8 tk). Végül a jó meleg vízzel összedolgozzuk. Fontos, hogy a víz meleg legyen, ettől lesz majd hajtható a tortilla lap, így nem fog törni.
A tésztagombócot 10 percig állni hagyjuk, ettől szép homogén lesz, könnyebb vele dolgozni. Mérleg segítségével 8 egyenlő részre osztjuk kis gombócokra. Ha nem számít hogy nem egyforma, szemmel is eloszthatod.
Nagyon könnyű a gombócok kinyújtása. Semmit nem kell alátenni, látod én a tiszta munkalapon dolgozom, nem fog leragadni. Legalább 1mm vékonyra nyújtsd ki, nem baj ha nem tökéletes a forma. Én a sütéshez az elektromos óriás palacsinta sütőt használtam, de bármilyen tapadásmentes serpenyő megfelel. Szárazon sütjük közepesen forró felületen. Mindkét oldalt kb. 3-4 percig hagyjuk sülni.
A megsütött tortilla lapokat egyből vizes konyharuhába takarjuk, így szépen puhul majd a saját gőzében. Rakhatjátok egymásra őket ahogy sülnek.
Ha elkészült a házi tortillánk, eldönthetjük, hogy mire használjuk fel. Ha eltennétek későbbre, hűtőben is eláll 2-3 napig. Ha frissen szeretnétek kisütni tálalás előtt a hűtőben napokig tartható a nyers tészta.
Ha szeretnél többet tudni erről a népszerű lepényről, itt olvashatsz róla: