Köretek
-
Ropogós édesburgonya hasábok sütőben
Az édesburgonya hasábok sütőben sütve nemcsak finomak, hanem egészséges alternatívát is nyújtanak a hagyományos sült krumpli helyett. Kívül ropogós, belül puha – tökéletes választás egy gyors vacsorához vagy akár egy hétvégi grillezés mellé. Én még sárgarépa hasábokat is szeltem hozzá, ami remekül passzol ízben! Ezt a receptet egyszerű elkészíteni, és garantáltan az egész család kedvence lesz!
Az édesburgonya hasábok sütőben készítve ízletes, tápláló és egyszerűen elkészíthető köret, ami bármilyen étkezéshez tökéletes választás. Próbáld ki ezt a receptet, és fedezd fel, milyen finom lehet az egészséges nassolás!
Hozzávalók:
- 2 nagy édesburgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál kukorica keményítő
- 1 teáskanál piros paprika
- 1 teáskanál fokhagymapor
- ½ teáskanál cayenne bors (elhagyható, ha nem szereted a csípőset)
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Így készítsd lépésenként az édesburgonya hasábokat sütőben:
- Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (légkeveréses üzemmódban). Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, hogy a hasábok ne tapadjanak le.
- Hámozd meg az édesburgonyát, ha szereted a sárgarépát mint én, azt is, majd vágd egyforma méretű hasábokra – így egyenletesen fognak sülni.
- Tedd a hasábokat egy nagy tálba. Egy kis tálban keverd jól össze olívaolajjal, a piros paprikát, fokhagymaport, cayenne borsot, sót és borsot. Ezután alaposan keverd össze a hasábokkal, hogy a fűszerek mindenhol bevonják a burgonyát.(Én kézzel szoktam jól átdolgozni)
- Rendezd el a hasábokat egy rétegben a tepsin, ügyelve arra, hogy ne érjenek össze – így lesznek igazán ropogósak. Süsd 25-30 percig, félidőben forgasd át őket, hogy egyenletesen piruljanak.
Tippek a tökéletes ropogóssághoz:
- Áztatás: Ha van időd, a szeletelés után áztasd a hasábokat hideg vízbe 30 percig. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így még ropogósabb lesz a végeredmény.
- Keményítő: Azért tesszük hozzá az egy teáskanál kukoricakeményítőt, hogy extra ropogós kérget kapjunk! Ha nincs otthon enélkül is finom lesz!
Édesburgonya hasábok sütőben sütve képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Esetleg köretnek ezt a receptemet is jó szívvel ajánlom: Gombás rizs recept
-
Kecsketejes krumplipüré recept
Ez a kecsketejes krumplipüré receptem teljesen a klasszikus alteregója a tehéntejes verziónak. Semmi más dolgunk nincs, mint kiváltani az érzékenyek végett, vagy mert egészségesebb összetevőkre törekszünk a tehéntejet. A krémes, habos állag végett minden esetben érdemes követni a lépéseket, mert a részletekben rejlik a tökéletes végeredmény!
A legfontosabb tudnivalók a jó krumplipüré elkészítéséhez:
- Mindig magas keményítő tartalmú krumplit használj! Amíg tart az újburgonya szezon, ezt a receptet ne használd! Az újkrumpliban még nincs elég keményítő, a végeredmény szappanszerű állag lenne! Készíts petrezselymes burgonyát vajon dinsztelve.
- A tejet forrósítsd fel, hideg tejjel nem készítünk krumplipürét!
- Hagyd kigőzölni a törtkrumplit! A felesleges víztartalom párologjon ki.
- A burgonnyát krumplinyomón törd át, így nem tömörödik össze, levegős lesz!
- Villával szépen habosra lehet kikeverni! Ne sajnáld erre azt a pár percet!
- Ne használj robotgépet a törésre és a kikeverésre! Próbáltam rége, szőrnyű ragacsos lesz a burgonya nyála miatt!
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli (lisztes fajtájú, pl. sárga burgonya)
- 100-150 ml kecsketej
- 50 g kecskevaj
- Só ízlés szerint
- Egy csipet frissen őrölt szerecsendió
Kecsketejes krumplipüré elkészítése:
- Krumpli előkészítése: A krumplikat hámozd meg, és kockázd fel.
- Ezután tedd egy nagy lábosba, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Adj hozzá sót, majd közepes lángon főzd puhára, kb. 20 perc alatt.
- Szűrés és pürésítés: Miután a krumpli megfőtt, szűrd le a vizet.
- A krumplit tedd vissza a lábosba, várd meg míg kigőzöli magát.
- Krumplinyomóval törd át és villával pürésítsd simára.
- Kecsketej és kecskevaj hozzáadása: Add hozzá a felforrósított kecsketejet, felkockázott hideg kecskevajat, sót, szerecsendiót majd keverd simára.
- Ha szükséges, adj hozzá több kecsketejet, hogy krémesebb állagot érj el.
Kecske tejtermékeket a legjobb termelőtől megvásárolni! Én a Baglyas-hegyi tenyészettől szoktam, szívből ajánlom Gáborékat, mindent maguk állítanak elő!
Kecsketejes krumplipüré készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Talán ez a receptem is tetszeni fog neked, ha szereted a kecske tejtermékeket>>Kecsketúrós falatkák