
Méteres kalács-a klasszikus kedvenc
A méteres kalács egy igazi retró kedvenc, amely generációk óta ékesíti a családi ünnepeket és baráti összejöveteleket. Ez a finomság nemcsak mutatós, hanem rendkívül finom is, könnyű tészta és krémes töltelék kombinációja. Kövessd lépésről lépésre a receptet, és készíts el te is ezt a klasszikus méteres kalácsot!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 6 db tojás
- 38dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 1/2 dl olaj
- 1 1/2 dl víz
- 38 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 3 ev kanál kakaópor
- csipet só
Krémhez:
- 1/2 liter tej
- 1 cs puncspuding
- 25 dkg vaj vagy ráma
- 20 dkg porcukor
- rum vagy rumaroma 1-2 ek.
Csokimázhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 ek kakaópor
- 2 ek cukor
- 1 dl tej
- 10 dkg vaj
Méteres kalács elkészítése:
- A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat kikeverjük a cukorral, az olajjal és a vízzel. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport.
- A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük és a 3/4 részét hozzákeverjük.
- Elfelezzük a tésztamasszát. Két őzgerincformát kikenünk vajjal-lisztel megszórjuk, és az egyik adag tésztát beletöltjük.
- A megmaradt tésztánkhoz hozzákeverjük a 3 evőkanál kakaóport, csomómentesre kikeverjük. Majd a megmaradt tojáshabot is lazán hozzákeverjük. Megtöltjük a második őzgerincformát is.
- 180°C fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük), ha elkészültek a piskóták, hagyjuk teljesen kihűlni.(Ha nincs két formád, egymás után is kisütheted a fehér majd a kakaós tésztát.)
- A pudingot a csomagoláson található leírás szerint tejben megfőzzük. A vajat vagy margarint kikeverjük a cukorral és a rumaromával. Ha a puding kihűlt, hozzádolgozzuk a cukros margarint.(hűteni teljesen lefóliázva érdemes, hogy ne képződjön a pudingon vastag bőr)
- A piskótákat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és felváltva egy fehér és egy kakaós tésztát összeragasztunk a krémmel.
- A tortabevonót vízgőz felett felolvasztjuk a kakaóporral, cukorral, végén a vajjal, majd a sütemény tetejét bevonjuk vele. Tálalás előtt megvárjuk, hogy a bevonó megszilárduljon.
Tálalás
A méteres kalácsot ferdén szeletelve tálaljuk, hogy a csíkos mintázat szépen érvényesüljön. Remek választás családi ebédekhez, ünnepi alkalmakra vagy bármikor, ha egy kis nosztalgikus édességre vágysz!
Jó étvágyat!
Méteres kalács készítése képekben:






Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Imádod a krémes süteményeket? Akkor lehet, hogy ez a receptem is tetszeni fog>>Gesztenyés isteni szelet

