méteres kalács készen
Krémes sütemények

Méteres kalács-a klasszikus kedvenc

A méteres kalács egy igazi retró kedvenc, amely generációk óta ékesíti a családi ünnepeket és baráti összejöveteleket. Ez a finomság nemcsak mutatós, hanem rendkívül finom is, könnyű tészta és krémes töltelék kombinációja. Kövessd lépésről lépésre a receptet, és készíts el te is ezt a klasszikus méteres kalácsot!

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 6 db tojás
  • 38dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 1/2 dl olaj
  • 1 1/2 dl víz
  • 38 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 3 ev kanál kakaópor
  • csipet só

Krémhez:

  • 1/2 liter tej
  • 1 cs puncspuding
  • 25 dkg vaj vagy ráma
  • 20 dkg porcukor
  • rum vagy rumaroma 1-2 ek.

Csokimázhoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 ek kakaópor
  • 2 ek cukor
  • 1 dl tej
  • 10 dkg vaj

Méteres kalács elkészítése:

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat kikeverjük a cukorral, az olajjal és a vízzel. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport.
  2. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük és a 3/4 részét hozzákeverjük.
  3. Elfelezzük a tésztamasszát. Két őzgerincformát kikenünk vajjal-lisztel megszórjuk, és az egyik adag tésztát beletöltjük.
  4. A megmaradt tésztánkhoz hozzákeverjük a 3 evőkanál kakaóport, csomómentesre kikeverjük. Majd a megmaradt tojáshabot is lazán hozzákeverjük. Megtöltjük a második őzgerincformát is.
  5. 180°C fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük), ha elkészültek a piskóták, hagyjuk teljesen kihűlni.(Ha nincs két formád, egymás után is kisütheted a fehér majd a kakaós tésztát.)
  6. A pudingot a csomagoláson található leírás szerint tejben megfőzzük. A vajat vagy margarint kikeverjük a cukorral és a rumaromával. Ha a puding kihűlt, hozzádolgozzuk a cukros margarint.(hűteni teljesen lefóliázva érdemes, hogy ne képződjön a pudingon vastag bőr)
  7. A piskótákat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és felváltva egy fehér és egy kakaós tésztát összeragasztunk a krémmel.
  8. A tortabevonót vízgőz felett felolvasztjuk a kakaóporral, cukorral, végén a vajjal, majd a sütemény tetejét bevonjuk vele. Tálalás előtt megvárjuk, hogy a bevonó megszilárduljon.

Tálalás

A méteres kalácsot ferdén szeletelve tálaljuk, hogy a csíkos mintázat szépen érvényesüljön. Remek választás családi ebédekhez, ünnepi alkalmakra vagy bármikor, ha egy kis nosztalgikus édességre vágysz!

Jó étvágyat!

Méteres kalács készítése képekben:

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

Imádod a krémes süteményeket? Akkor lehet, hogy ez a receptem is tetszeni fog>>Gesztenyés isteni szelet

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől