
Kakaós fonott kalács Jucus konyhájából
Ha van egy sütemény, amely minden alkalomra tökéletes, az a kakaós fonott kalács! Ez a puha, foszlós tészta és az édes kakaós töltelék kombinációja igazi klasszikus, amelyet egyszerű elkészíteni, mégis mindenki imádni fogja. Legyen szó reggeliről, uzsonnáról vagy egy ünnepi asztal díszéről, ez a házi kalács garantáltan nagy sikert arat. Kövesd a receptemet, és süssünk együtt egy ellenállhatatlan kakaós fonott kalácsot!
Kakaós fonott kalács hozzávalói:
- 4 dl langyos tej
- 10 dkg cukor
- 4 dkg élesztő
- 5 dkg vaj
- 80 dkg liszt(BL55)
- 2 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 e.k. kakaópor
- 1 csipet só
A lekenéshez:
- 1 db tojás felverve
Kakós fonott kalács elkészítése:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt egy ek. cukorral és felfuttatjuk.

A kimért liszthez tesszük a csipet sót,olvasztott vajat,vaníliás cukrot, 2 tojást, cukrot és az élesztős tejet, majd kidagasztjuk.

A tésztát kétfelé szedjük. Az egyikhez hozzádolgozzuk a kevés vízben elkevert kakaóport. A két gombócot kelesztjük 45 percig.

Mindkét tésztát elosztjuk 6-6 felé és gombócokat készítünk.

Két gombócot összenyomunk,(egy fehéret és egy barnát) majd sodrófával kinyújtjuk egyesével, egyforma méretűre, majd feltekerjük szorosan.


A 6 db tésztából 3-as fonással két db kalácsot készítünk.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
Összefonjuk mindkét kalácsot szorosan, formába helyezzük és kelesztjük még 15 percig. Ezután felvert tojással megkenjük és berakjuk sülni kb. 40 percre a sütőbe.

Amikor megsültek a kakaós fonott kalácsok, egy rácson hagyjuk kihűlni,hogy a forró gőztől ne vizesedjen fel. Mint minden kelt tésztát, csomagoljuk be konyharuhába, vagy zacskóba, így nem fog kiszáradni még másnapra sem.


Jó étvágyat!
Érdekelnek hasonló kelt tészta recept?Ennek ugyan ez a tésztája>>Fatörzs kifli
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

