vacsorára ötletek,  Zöldségből készült ételek

Fokhagymás padlizsánkrém recept

A padlizsánkrém (vagy más néven babaganús vagy baba ghanoush) egy közkedvelt közel-keleti étel, amely padlizsánból készül. Gyönyörű padlizsánokat lehet kapni: fényesek, feszes héjúak és nagyon lilák. Ami a legjobb, hogy picik, és ez a méret a legalkalmasabb arra, hogy jó alaposan odaégessük. Igen, oda kell égetni őket, a padlizsán ugyanis akkor a legfinomabb, ha kívül enyhén megég.

Ez egy alap recept, hiszen ízvilágban mindenki másra esküszik. Lehet játszani az ízesítéssel-ízekkel, akár a hagyma mennyisége, bors és más fűszerek használatával.

padlizsánkrém padlizsánok

Íme egy egyszerű fokhagymás padlizsánkrém recept:

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű padlizsán
  • 1 fej hagyma
  • 3-5 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. majonéz
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • Só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A padlizsánokat alaposan mossuk meg, szúrkáljuk meg pár helyen, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon. Süssük meg sütőben amíg a héjuk megfeketedik és a húsuk puha lesz. Ez lehetővé teszi, hogy a padlizsánban lévő folyadék eltávozzon, és az íz koncentrálódjon.
  2. Ha a padlizsánok készek, hagyjuk őket kihűlni egy kicsit.
  3. Hámozzuk meg a padlizsánokat, majd vágjuk apró darabokra.
  4. Egy aprítógépben vagy turmixgépben daráljuk össze a padlizsánt és a fokhagymát. A hozzávalókat alaposan keverjük össze.
  5. Adjuk hozzá a citromlevet, az olívaolajat, sót és a majonézt, majd folytassuk a turmixolást, amíg a krém sima és egyneművé válik.
  6. Kóstoljuk meg, és szükség esetén adjunk hozzá több citromlevet vagy sót az íz szerint.
  7. Tálaljuk a padlizsánkrémet egy tálban, díszítsük friss petrezselyemmel vagy korianderlevéllel. Opcionálisan szórhatunk rá egy kis paprikát is a díszítéshez.
  8. A padlizsánkrémet friss pitával, chipsszel, zöldséghasábokkal vagy akár pirítóssal is tálalhatjuk.

Jó étvágyat kívánok!

Padlizsánkrém

Télire padlizsánkrém elrakása:

Steril üvegekbe kanalazzuk, a tetejére pici olívaolajat öntünk, ami elzárja a krémet az oxigéntől. Az üvegre celofánt teszünk, arra egy kevés tartósítót szórunk, és még egy celofánt rakunk, amire jöhet a kupak. A lezárt üvegeket vizes dunsztba tesszük, felforraljuk, és abban hagyjuk kihűlni. 

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

Érdekelne egy egyszerű cukkini tócsi recept? Érdemes ezt is elkészítened egy vacsorára!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük