• Zsemle Jucustól főkép
    zsemle

    Zsemle Jucustól

    Az egyszerű vizes zsemle a szendvicsekhez gyorsan elkészíthető. Sokkal olcsóbban kijön mint ha boltban vásárolnánk és nem lesz a közepében üres rész, napokig finom marad.

    Miért Jucustól a neve?

    A zsemle Jucustól egy hétköznapi egyszerű klasszikus recept, mivel én ezt tőle tanultam, tiszteletem jeléül szeretném a nevét hozzácsatolni:-) Fogtok sok Jucus péksüteménnyel találkozni az oldalamon, hát tudni fogjátok az okát a neveknek, de garantálom, hogy szeretni fogjátok ahogy én is a receptjeit.

    Zsemle Jucustól hozzávalók:

    • 40 dkg BL 55 búzaliszt
    • 2 dkg élesztő
    • 1,5 dl víz(langyos)
    • 3 tk cukor
    • 2 tk só
    • ek olaj a tál kikenéséhez

    Elkészítés:

    A langyos vízbe belekeverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk.Kimérjük a tálba a lisztet, sót és hozzáöntjük az élesztős vizet. Géppel vagy kézzel szép hólyagosra dagasztjuk.(8-10 perc)

    zsemle Jucustól élesztő
    élesztőt felfuttatjuk a cukorral a vízben
    zsemle Jucustól tészta dagasztás
    dagasztás 8-10 percig

    Kiolajozzuk a kelesztő tálat és a tésztánkat beletesszük egy 30-40 percre kelni befedve. Kivesszük a munkalapra ha megkelt.

    Zsemle Jucustól tészta dagasztása
    Zsemle Jucustól tészta kelesztése
    Zsemle Jucustól tészta lapon
    a tésztát kirakjuk a munkalapra

    Egy vizes zsemle ára jelenleg itt megnézhető, ha kiszámolod ezt a mennyiséget, amit felhasználsz, láthatod, hogy lényegesen olcsóbb, főleg ahol nagyobb a család és sokat kellene venni. A mennyiség 6db. zsemlére számolva van megadva, de mindent duplázhatsz, triplázhatsz, a kész zsemle fagyasztva is eltartható. Fogyasztás előtt 1 órával kell elővenni a mélyhűtőből és olyan lesz mint frissen sülve.

    Ebből a mennyiségből 6 db normál méretű zsemlét formáztam, de ez szabadon választott. A sülési idő miatt egyforma méretű gombócokat készítsünk. Sütőpapírral borított tepsibe rakjuk úgy, hogy további fél órát még kelesztjük, legyen helyük megdagadni.

    Zsemle Jucustól gombócok kelesztése
    gombócok formázása,kelesztése

    A sütőt 220C°-ra melegítjük, a zsemléket lespricceljük, vagy lekenjük vízzel és a sütőbe tesszük. Kb. 25-30 perc alatt elkészülnek. Ha kisebb zsemléket formázunk a sülési idő is rövidül!

    Zsemle Jucustól gombócok megsülve
    gombócok sütése kb. 25 perc 180C°

    Ha elkészültek a zsemlék a sütőből kivéve újra spricceljük le vízzel, ettől lesznek szép fényesek, mosolygósak:-) Hagyjuk kihűlni ha kibírjuk és mehetnek szendvicseknek, vagy zacskóban több napig is elállnak.

    Jó étvágyat!

    Érdekel a gluténmentes zsömle is?

    Kövesd a facebook oldalam és csatlakozz hozzánk, ide rakom ki a legfrissebb receptjeimet!

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől