• Túrós batyu főképe
    Kelt tészták

    Túros batyu-gazdag töltelékkel

    A túrós batyu igen sokunk kedvence, mondhatni az örök péksütemény, aminek a receptjét generációk adják át egymásnak. Az én receptem sem új keletű, igyekeztem a hagyományos módon elkészíteni, mert szeretem a régi ízeket. Amit ennek érdekében megtettem, hogy házi túrót és tojást használtam, a többi hozzávaló természetesen bolti, de abból főzünk amink van,nem csüggedünk, így is nagyon-nagyon finom lett.

    Túrós batyu hozzávalói:

    A tésztához:

    • 50 dkg liszt(BL55)
    • 2,5 dkg élesztő
    • 1,5 dl langyos tej
    • 2 ek. cukor
    • 8 dkg margarin
    • 1 tojás
    • 1 csipet só

    A töltelékhez:

    • 25 dkg túró
    • 3 ek cukor
    • 1 cs. vaníliás cukor
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1 ek tejföl
    • 1ek búzadara
    • 1 tojás
    • 5 dkg mazsola(ízlés szerint elhagyható)

    Áztasd be a mazsolát meleg vízbe, én tettem bele egy kis kanál rum aromát, jobb íze lesz tőle

    Túrós batyu mazsola
    A mazsolát beáztatjuk

    A langyos tejben a cukorral futtassuk fel az élesztőt

    Túrós batyu élesztő felfuttatása
    élesztő felfuttatása

    A tésztához szitáljuk a lisztet egy keverő tálba,tegyük hozzá az olvasztott vajat, pici sót, középre öntsük az élesztős-cukros tejet.

    Túrós batyu tészta
    Tészta összeállítása

    Dagasszuk géppel 7-8 percig, vagy kézzel amíg szép sima és egységes tésztát nem kapunk. Pici olajjal kikent dagasztótálban hagyjuk lefedve 1 órát kelni.

    Túrós batyu dagasztás, kelesztés
    Túrós batyu dagasztás, kelesztés

    Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük, és a hozzávalókkal alaposan kidolgozzuk, de csak a tojás sárgájával. A fehérjét habbá verjük és a legvégén lazán hozzákeverjük.Mehet a hűtőbe felhasználásig.

    Túrós batyu töltelék
    Töltelék elkészítése

    A tészta ha duplájára kelt, kiborítjuk lisztezett pultra és sodrófával téglalap alakúra-ujjnyi vékonyra nyújtjuk.

    Túrós batyu tészta nyújtása kockákra vágása
    tészta nyújtása kockákra vágása

    A sütőt 180-fokra előmelegítjük és10x10 cm-es kockákra vágjuk a tésztát, közepébe túrótölteléket rakunk. Szemben lévő két-két csücskét összecsípjük, tojásfehérjével megkenjük, és letakarva 1/2 óráig kelni hagyjuk.

    Túrós batyu készítése
    Töltés, és sarkok összecsípése

    Sütőbe tesszük és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.Ha kihűlt, porcukorral tálaljuk.

    Túrós batyu sütése
    Sütés előtt felvert tojásfehérjével lekenjük

    A túrós batyut másnapra eltéve hűtőben tároljuk, jól bezacskózva, így egy kis langyosítás után tudjuk fogyasztani és nem lesz „hűtőízű”. Természetesen a mazsola helyett dúsíthatjuk gyümölcsökkel, leginkább a meggy, barack, áfonya passzol hozzá, de akár többféle aszalványt is beáztathatunk,és hozzákeverhetünk a túróhoz.

    Túrós batyu megsült
    Túrós batyu megsült

    Jó étvágyat!

    Mit szólnál egy finom csavart kalács recepthez?

    Kövesd a facebook mindmegtettem oldalam, hogy azonnal lásd az új receptjeimet, amikor feltöltöm!

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől