• szalagos fánk főkép
    Kelt tészták

    Szalagos fánk recept

    Ha a tökéletes szalagos fánk receptet keresed, már meg is találtad én csak így sütöm és dicsekvés nélkül mondom, hogy tökéletes mindig. A fánk készítésekor pár dologra kell figyelni és a receptemet követve Neked is sikerülni fog ígérem ez az isteni finom édesség! Akkor a tökéletes, ha habkönnyű lesz a sütés után a végeredmény, nem pedig egy nehéz tésztát kapunk.

    Pár alapszabályt be kell tartani a fánksütéskor a recept mellé, ez a titka a szép szalagos, könnyű végeredménynek! A liszt és a tojás is legyen meleg helyen tárolva felhasználás előtt, és ne legyen hűvös vagy huzatos a konyha ahol dolgozunk vele. Ne kelesszük túl, ha úgy készíted ahogy a receptemben vezetlek ez nem fog megtörténni. A sütés hőfoka is nagyon fontos, ha túl forró zsiradékba tesszük, a külselye hamar megpirosodik, de belül nyers marad.

    A receptem mennyiségéből 15 db fánk készült el a hagyományos fánkszaggató mérettel.

    Szalagos fánk hozzávalói:

    • 50 dkg liszt
    • 5 dkg cukor
    • 5 dkg puha vaj
    • 2-2,5 dl tej
    • 3 dkg élesztő
    • 2 tojássárgája
    • 1 csipet só
    • kb egy feles pohár rum(4-5cl)
    • bő olaj a sütéshez
    • lekvár és porcukor a tálaláshoz

    A szalagos fánk elkészítése:

    1. A langyos tejben elkeverjük a porcukrot és belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen hagyjuk felfutni.
    2. A robotgép keverőtáljába öntjük a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgákat, a rumot, a csipet sót és a felfutott élesztőt, olvasztott vajat és az egészet összedolgozzuk. Érdemes először csak 2 dl tejet hozzáadni és ha szükséges a dagasztás során még mehet hozzá a maradék fél dl is.
    3. Sima, fényes tésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk és huzatmentes helyen duplájára kelesztjük.
    4. Kb. egy óra múlva kinyomkodjuk a tésztából a levegőt.
    5. Lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
    6. Ezután ismét fél órán át hagyjuk pihenni.
    7. Egy magas falú lábosban hevíts annyi olajat, amennyi félig lepi el a fánkokat. (Ne túl forróra, kb 160°C, nálam a kerámialaposon 1-9-g skálán a 6-oson sültek)
    8. Ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal mindegyik közepét kissé benyomjuk, úgy tesszük az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra. A lábast fedővel letakarjuk. Ha a fánk oldala szép piros szalagos, megfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük tovább.(mindkét oldal2-3 perc sütést igényel kb.)
    9. Papírtörlőre szedjük a kisült fánkokat és a maradékot is ugyanígy kisütjük.
    10. Tálaláskor megszórjuk porcukorral és lekvárral kínáljuk.

    Szalagos fánk készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Ha húsmentes ebédet szeretnél, ami néha nem is árt, készíts mellé egy könnyű zöldborsó levest!

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől