• Kakaós csiga két tányéron főkép
    Kelt tészták

    Kakaós csiga kelt tésztából

    A kakaós csigáról mindig a gyerekkorom jut eszembe, ahogy a csiguszról kívülről letekerve ettük meg, hogy a legértékesebb közepe maradjon meg a végére. A házi kakaós csigánál nem sajnáljuk ki a tölteléket, ezért az egész sütemény szélétől a közepéig isteni finom lesz!

    A kakaós csiga (eredeti nevén: csokoládés tekerge) édes péksütemény..tovább>>

    Kakaós csiga receptet hoztam, de ha jobban szeretitek a fahéjas vagy diós csigát, bátran lecserélhető a töltelékből a kakaópor.

    Kakaós csiga kelt tésztából hozzávalói:

    Kelt tésztához:

    • 50dkg finomliszt (BL55)
    • 2.5dl langyos tej
    • 3dkg élesztő
    • 3ek cukor
    • 1 csipet só
    • 2db tojássárgája
    • 10dkg olvasztott vaj

    Töltelékhez:

    • 20dkg kakaópor
    • 15dkg porcukor
    • 10dkg olvasztott vaj

    Tetejére:

    • 2 dl langyos tej
    • 1 cs. vaníliás cukor

    Elkészítése:

    1 evőkanál cukorral felfuttatjuk a tejben az élesztőt.

    kakaós csiga élesztő felfuttatása
    élesztő felfuttatása

    A liszthez adjuk a cukrot, csipet sót, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Begyúrjuk a tésztát, jól kidagasztjuk, majd nagyjából1 órát kelesztjük.

    kakaós csiga tészta
    Tészta összeállítása, dagasztása, kelesztés

    A tésztát 3-4 mm vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal. Szitáljuk rá a kakaóport és a porcukrot.

    kakaós csiga tészta kinyújtása
    tészta kinyújtása

    Két oldalt visszahajtjuk kicsit és szorosan feltekerjük.

    Kakaós csiga töltés
    Kakaós csiga töltés

    1,5-2 cm vastag karikákat vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kakaós csigákat.

    Kakaós csiga szeletelés sütőpapírra
    csiga szeletelés sütőpapírra

    Bekapcsoljuk a sütőt 180°C-ra, míg bemelegszik 20 percet hagyjuk kelni a csiguszokat.

    25-30 perc alatt készre sütjük a csigákat, de a sütés vége előtt pár percel meglocsoljuk a vaníliás tejjel, ettől lesz a sütés végére finom lágy tésztánk.

    kakaós csiga sütése
    Sütés végén meglocsoljuk

    A kakaós csiga ha kihűlt, porcukorral megszórva az igazi és esetleg egy pohár tej is tökéletesen passzol hozzá! Kiváló ebédre egy leves mellé, de az összes étkezés kiváltható vele, mert tartalmas a tésztája. Ha nagyobb az adag mint amit 1-2 napon belül elfogyasztanátok, érdemes ezt is lefagyasztani, hiszen felengedés után ugyan olyan finom mint frissen sülve.

    Kakaós csiga két tányéron
    Porcukorral tálaljuk

    Jó átvágyat!

    Érdekelnek további kelt tészta receptek?Ide nézz>>

    Gyere csatlakozz a facebook oldalamhoz, hogy mielőbb értesülj a legújabb receptjeimről!

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől