-
Almás-mákos torta liszt nélkül
Ez a fajta almás-mákos torta gyakran kerül nálunk hétvégenként az asztalra, mivel gyorsan elkészíthető és nem is kalóriabomba. Hogy egyértelműen írjam, közel sem hízlal annyira mint bármely más hagyományos sütemény. A cukor lecserélhető édesítőszerre, az így elkészített édesség bátran ehető diéta alatt is! Ami lényeges, hogy a glutén érzékenyek is és tejteremékek kerülői is bátran fogyaszthatják!
Egy tálra lesz szükség és egy általad választott tortaformára, vagy kisebb tepsire. Tényleg csak össze kell keverni a hozzávalókat és megsütni! Ügye nincs ennél egyszerűbb recept?
Hozzávalók:
- 20 dkg darált mák
- 2 teáskanál sütőpor
- 3-4 ek. cukor vagy édesítő, pl. eritrit (ízlés szerinti mennyiség)
- 1 citrom leve és lereszelt héja
- 3 db alma lereszelve
- 2 tojás
- 1/2 mk fahéj
Almás-mákos torta elkészítése:
- Az egész tojásokat habosítsuk fel, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot és jól keverjük össze.
- Szilikon sütőformában, tortaformában vagy pitesütő formában 180°C-on, 25-30 perc alatt süssük készre.
Egyszerű, laktató és isteni finom!
Jó étvágyat!
Képekben is látszik milyen egyszerű sütemény az almás-mákos torta:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtett
Imádod a diétás süteményeket? Talán ez a receptem is tetszeni fog >>Gluténmentes almás pite
-
Gluténmentes almás pite
A gluténmentes almás pite ha édesítőt használsz cukor helyett, diétába is remekül beilleszthető. Magas rosttartalmának köszönhetően jót tesz az emésztésnek, de az útifűmaghéj miatt sok folyadékot kell fogyasztani étkezés után. Laktózérzékenyeknek a vajnál kell laktózmenteset használni,így a tojáson kívül, mindenmentessé is tehető a receptünk.
Gluténmentes almás pite hozzávalói:
Tésztához:
- 25 dkg kölesliszt
- 10 dkg tápióka keményítő
- 1 ek útifűmaghéj
- 9,5 dkg hideg vaj
- 1 tojás
- 1 ek. kristálycukor(édesítő)
- 7 – 8 ek. hideg víz
- 2 ek. darált keksz
Töltelékhez:
- 80 dkg alma
- 2 – 3 ek. kristálycukor, attól függ, mennyire édes az alma, vagy édesítőszer
- 2 tk. fahéj
Ez a mennyiség egy 22 cm-es pitesütő forma méretéhez elegendő. Elkészítési idő :kb. 70 perc+ a 45 perc sütési idő.
A köleslisztet, a tápióka keményítőt, a cukrot(édesítőt) és az útifűmaghéjat egy tálban alaposan elkeverjük.
A hideg vajat kockákra vágjuk, és belemorzsoljuk a lisztbe úgy, hogy nagyobb vajdarabok maradjanak benne. (kb borsó nagyságúak) Ezután a tojást is a lisztbe dolgozzuk. Végül a vizet evőkanalanként hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Egyszerre csak egy kanállal adjunk hozzá, amikor azt felvette a liszt, jöhet a következő.
Tészta összeállítása Sima tésztát gyúrunk,ketté vesszük, egyik fele kicsit nagyobb legyen, ez lesz az alja, majd fóliába tekerve egy órára a hűtőbe tesszük.
Két részre osszuk a tésztát és becsomagolva hűtőbe tesszük Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, majd lereszeljük.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
Az almát lereszeljük A tésztát kivesszük a hűtőből nagyobb rész lesz a piténk alja, ezzel kezdünk. A munkalapot megszórjuk liszttel, és a tésztát kicsit megnyújtjuk. Ha nem kerámia, vagy tapadásmentes formát használunk, akkor vajazzuk és lisztezzük ki. Kézzel kinyomkodjuk a formába a tésztát. Szórjuk meg kevés darált keksszel, hogy ne áztassa el az alma a tésztánkat.
A tésztára szórjunk darált kekszet. Az almát egyenletesen elosztjuk a tésztán, megszórjuk a cukorral(édesítővel) és a fahéjjal. A második lapot kinyújtjuk 3-4 mm vékonyra és szaggató formával kiszúrjuk, és az almára helyezzük a tészta formákat.
Tetejére szaggassuk a tésztaformákat. A gluténmentes almás pitét előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük, amíg a teteje aranybarna színt nem kap a tésztánknak. A tetejét ízlés szerint meg lehet szórni porcukorral, vagy édesítővel, de szerintem enélkül is nagyon finom lesz a süteményünk.
Gluténmentes almás pite megsülve Jó étvágyat!
Érdekel egy izgalmas mindenmentes zsemle recept?
Gyere csatlakozz a facebook csoportomhoz, ahol megosztom a legfrissebb receptjeimet!