• Almás-mákos torta liszt nélkül főkép
    Kevert tészták

    Almás-mákos torta liszt nélkül

    Ez a fajta almás-mákos torta gyakran kerül nálunk hétvégenként az asztalra, mivel gyorsan elkészíthető és nem is kalóriabomba. Hogy egyértelműen írjam, közel sem hízlal annyira mint bármely más hagyományos sütemény. A cukor lecserélhető édesítőszerre, az így elkészített édesség bátran ehető diéta alatt is! Ami lényeges, hogy a glutén érzékenyek is és tejteremékek kerülői is bátran fogyaszthatják!

    Egy tálra lesz szükség és egy általad választott tortaformára, vagy kisebb tepsire. Tényleg csak össze kell keverni a hozzávalókat és megsütni! Ügye nincs ennél egyszerűbb recept?

    Hozzávalók:

    • 20 dkg darált mák
    • 2 teáskanál sütőpor
    • 3-4 ek. cukor vagy édesítő, pl. eritrit (ízlés szerinti mennyiség)
    • 1 citrom leve és lereszelt héja
    • 3 db alma lereszelve
    • 2 tojás
    • 1/2 mk fahéj

    Almás-mákos torta elkészítése:

    1. Az egész tojásokat habosítsuk fel, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot és jól keverjük össze.
    2. Szilikon sütőformában, tortaformában vagy pitesütő formában 180°C-on, 25-30 perc alatt süssük készre.

    Egyszerű, laktató és isteni finom!

    Jó étvágyat!

    Képekben is látszik milyen egyszerű sütemény az almás-mákos torta:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtett

    Imádod a diétás süteményeket? Talán ez a receptem is tetszeni fog >>Gluténmentes almás pite

  • Gluténmentes almás pite főkép
    piték

    Gluténmentes almás pite

    A gluténmentes almás pite ha édesítőt használsz cukor helyett, diétába is remekül beilleszthető. Magas rosttartalmának köszönhetően jót tesz az emésztésnek, de az útifűmaghéj miatt sok folyadékot kell fogyasztani étkezés után. Laktózérzékenyeknek a vajnál kell laktózmenteset használni,így a tojáson kívül, mindenmentessé is tehető a receptünk.

    Gluténmentes almás pite hozzávalói:

    Tésztához:

    • 25 dkg kölesliszt
    • 10 dkg tápióka keményítő
    • 1 ek útifűmaghéj
    • 9,5 dkg hideg vaj
    • 1 tojás
    • 1 ek. kristálycukor(édesítő)
    • 7 – 8 ek. hideg víz
    • 2 ek. darált keksz

    Töltelékhez:

    • 80 dkg alma
    • 2 – 3 ek. kristálycukor, attól függ, mennyire édes az alma, vagy édesítőszer
    • 2 tk. fahéj

    Ez a mennyiség egy 22 cm-es pitesütő forma méretéhez elegendő. Elkészítési idő :kb. 70 perc+ a 45 perc sütési idő.

    A köleslisztet, a tápióka keményítőt, a cukrot(édesítőt) és az útifűmaghéjat egy tálban alaposan elkeverjük.

    A hideg vajat kockákra vágjuk, és belemorzsoljuk a lisztbe úgy, hogy nagyobb vajdarabok maradjanak benne. (kb borsó nagyságúak) Ezután a tojást is a lisztbe dolgozzuk. Végül a vizet evőkanalanként hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Egyszerre csak egy kanállal adjunk hozzá, amikor azt felvette a liszt, jöhet a következő.

    Gluténmentes almás pite tészta 1
    Tészta összeállítása

    Sima tésztát gyúrunk,ketté vesszük, egyik fele kicsit nagyobb legyen, ez lesz az alja, majd fóliába tekerve egy órára a hűtőbe tesszük.

    Gluténmentes almás pite két tészta
    Két részre osszuk a tésztát és becsomagolva hűtőbe tesszük

    Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, majd lereszeljük.

    A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

    Gluténmentes almás pite alma reszelése
    Az almát lereszeljük

    A tésztát kivesszük a hűtőből nagyobb rész lesz a piténk alja, ezzel kezdünk. A munkalapot megszórjuk liszttel, és a tésztát kicsit megnyújtjuk. Ha nem kerámia, vagy tapadásmentes formát használunk, akkor vajazzuk és lisztezzük ki. Kézzel kinyomkodjuk a formába a tésztát. Szórjuk meg kevés darált keksszel, hogy ne áztassa el az alma a tésztánkat.

    Gluténmentes almás pite formába 1
    A tésztára szórjunk darált kekszet.

    Az almát egyenletesen elosztjuk a tésztán, megszórjuk a cukorral(édesítővel) és a fahéjjal. A második lapot kinyújtjuk 3-4 mm vékonyra és szaggató formával kiszúrjuk, és az almára helyezzük a tészta formákat.

    Gluténmentes almás pite formába 2
    Tetejére szaggassuk a tésztaformákat.

    A gluténmentes almás pitét előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük, amíg a teteje aranybarna színt nem kap a tésztánknak. A tetejét ízlés szerint meg lehet szórni porcukorral, vagy édesítővel, de szerintem enélkül is nagyon finom lesz a süteményünk.

    Gluténmentes almáspite megsülve
    Gluténmentes almás pite megsülve

    Jó étvágyat!

    Érdekel egy izgalmas mindenmentes zsemle recept?

    Gyere csatlakozz a facebook csoportomhoz, ahol megosztom a legfrissebb receptjeimet!