-
Fatörzs kifli
A fatörzs kifli nagyon népszerű lett mostanában, ezért megmutatom milyen egyszerű az elkészítése, és sokkal olcsóbb mintha meg kellene venni a pékségben. Egyszerű elkapom és megeszem péksütemény, és a legjobb benne, hogy nem kell szeletelni,könnyű csomagolni tízóraira, uzsonnára. A mennyisége attól is függ, hogy mekkorákat készítünk belőle.
Fatörzs kifli hozzávalói:
- 4 dl langyos tej
- 10 dkg cukor
- 4 dkg élesztő
- 5 dkg vaj
- 80 dkg liszt(BL55)
- 2 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 e.k. kakaópor
- 1 csipet só
A lekenéshez:
- 1 db tojás felverve
Elkészítése:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt egy ek. cukorral és felfuttatjuk.
élesztő felfuttatása A kimért liszthez tesszük a csipet sót,olvasztott vajat,vaníliás cukrot, 2 tojást, cukrot és az élesztős tejet, majd kidagasztjuk.
tészta összeállítása, dagasztása A tésztát kétfelé szedjük. Az egyikhez hozzádolgozzuk a kevés vízben elkevert kakaóport. A két gombócot kelesztjük 45 percig.
Mindkét tésztát elosztjuk 16 felé, vagy ahány darabot szeretnénk készíteni és gombócokat készítünk.
Fatörzs kifli gombócok Egy fatörzs kiflihez két gombócot összenyomunk,(egy fehéret és egy barnát) majd sodrófával kinyújtjuk egyesével, feltekerjük szorosan.
fehér és kakaós gombóc összeillesztés egyesével kinyújtás A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kifliket, bevagdossuk 3 helyen. Kelesztjük még 15 percig, majd felvert tojással megkenjük és berakjuk sülni 25 percre a sütőbe.
fatörzs kifli sütés előtt Amikor megsültek a fatörzs kiflik, egy rácson hagyjuk kihűlni,hogy a forró gőztől ne vizesedjen fel. Mint minden kelt tésztát, csomagoljuk be konyharuhába, vagy zacskóba, így nem fog kiszáradni még másnapra sem.
A kész kifliket rácson hűtjük ki Jó étvágyat!
Érdekelnek további kelt tészta receptek?Ide nézz>>
Gyere csatlakozz a facebook oldalamhoz, hogy mielőbb értesülj a legújabb receptjeimről!