• Csöröge-fánk-keszitese-kepekben-9-es-fokep
    Apró sütemények

    Csöröge fánk-a farsang sztárja

    A csöröge fánk a farsangi szezon kihagyhatatlan eleme! Különleges formájú, mennyei csöröge igazi finomság, és nincs is vele annyi munka, mint a szalagossal, sokkal egyszerűbb az elkészítése mint gondolnád! A  farsangi mulatságba ha fánkot vinnél akkor ez a recept a legjobb választás!

    A csöröge fánk, más néven a herőce vagy a forgácsfánk is még mindig nagyon kedvelt édesség!

    Porcukorral megszórva tálaljuk és természetesen jó sok házi baracklekvárral, így lesz a legfinomabb! Élesztő nélkül készül. Tojásfehérjét ne rakj bele, mert attól keményebb lesz a tészta, a rum viszont jót tesz az ízének és az állagának is!

    Hozzávalók:

    • 60 dkg liszt
    • 1 csom. sütőpor
    • 1csom. vaníliás cukor
    • 1csipet só
    • 8 dkg porcukor
    • 10 dkg lágy vaj
    • 6 db tojás sárgája
    • 30 dkg tejföl
    • 40 ml rum
    • olaj a sütéshez
    • porcukor
    • citromhéj

    Elkészítés

    1. A csöröge fánk elkészítéséhez a lisztet keverőtálba szitáljuk.
    2. Hozzáadjuk a sütőport és alaposan összekeverjük.
    3. Keverő tálba ütjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk az olvasztott vajat a tejfölt, porcukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, rumot, csipet sót és habosra keverjük.
    4. Hozzámehet a sütőporos liszt is, és egyneműre keverjük. Kicsit liszezett felületen átdolgozzuk.(Én réteslisztel dolgoztam a nyújtásnál, de sima liszttel is jó lesz!)
    5. Folpackba csavarva, hűtőben pihentetjük fél órát.
    6. Lisztezett felületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd rombuszokat vágunk belőle (derelyevágóval vagy késsel), aminek a közepébe vágást ejtünk és a vágáson keresztül átfordítjuk az egyik sarkát.Nem baj, ha nem egyformák, nekem is lett kissebb-nagyobb méretben is.
    7. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és bő olajban kisütjük a csöröge fánkokat. Ha pirosodik, fordítsuk meg, mindkét felét sütni kell. Az indukciós lapon a 7-esen, ami még nem a legforróbb, de egyenletesen sül.
    8. Porcukorral megszórva tálaljuk.

    Jó étvágyat!

    Csöröge fánk készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Természetesen klasszikus fánk receptem is va, ha kipróbálnád, biztosan nem fogsz csalódni>>Szalagos fánk recept