Klasszikus torták

  • Hólabda torta készítése
    Klasszikus torták

    Hólabda torta bármilyen alkalomra

    Hólabda torta lett a választásom a kis menyem születésnapjára, mert karácsonykor is nagy kedvenc és a leggyorsabban eltűntetett sütemény szokott lenni. Szerencsére tortának készítve is nagy sikere volt, szerintem mutatós is, és a készítése-díszítése sem tartott órákig!

    Nagyon-nagyon finom lett, ezért biztosan többször is fogom sütni! Az adagok egy 26cm-es tortaformára vannak megadva, ezért ha kisebb tortácskát készítenél (18cm-es formában) egyszerűen csak felezd meg a hozzávalókat!

    Hozzávalók:

    A tésztához:

    • 8 tojás
    • 24 dkg kristálycukor
    • 20 dkg finomliszt
    • 4 dkg holland kakaópor
    • 1 csomag sütőpor

    A krémhez:

    • 7 dl tej
    • 5 csapott evőkanál finomliszt
    • 30 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
    • 20 dkg porcukor
    • 2 evőkanál rumaroma (ha gyerekek nem esznek belőle, akkor inkább 2 evőkanál rum)
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 6 evőkanál kókuszreszelék

    A tetejére+oldalára:

    • 10 dkg étcsokoládé
    • 2 ek olaj
    • kb 5-6 dkg kókuszreszelék az oldalára

    Hólabda torta készítése:

    1. A sütőt előmelegítjük 165 fokra.
    2. A tojásokat (nem kell kettéválasztani) a kristálycukorral felverjük habosra (fehéredésig). Ne sajnáljuk az időd rá!
    3. Hozzá szitáljuk a liszt, kakaópor, sütőpor keverékét és simára keverjük a tésztát.
    4. A tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral és beleöntjük a tésztamasszát – elegyengetjük. 
    5. Az előmelegített 165 fokos, légkeveréses sütőben kb. 45-50 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, a sütőtől függően eltérhet – végezzünk tűpróbát!)
    6. A megsült tésztát még forrón (konyhakesztyűben) borítsuk ki egy süteményrácsra és hagyjuk teljesen kihűlni!
    7. A krémhez egy lábasban keverjük simára a lisztet a tejjel, majd alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrítsük be (amikor már bugyborékol, jó lesz). Folpackot rásimítva, hogy ne bőrösödjön a krém hűtsük ki a krémet teljesen!
    8. A vajat a porcukorral habosítsuk ki, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a rumaromát vagy rumot, majd keverjük össze a lisztes/tejes főzött krémmel. Habosítsuk ki ezt a krémet is. A krémből vegyünk ki egy keveset… annyit, amennyi elég lesz az oldalát körbekenni. A nagyobb rész krémhez pedig keverjük bele a 6 evőkanál kókuszreszeléket. Mindkét krémet tegyük be a hűtőbe dermedni minimum 2 órára, mert ekkor még nagyon lágy a krém, nem lehet szépen körbekenni, megtölteni vele a tortát.
    9. A kihűlt tésztát recés késsel vágjuk három egyforma szeletre, majd töltsük meg a tortát a kókuszos krémmel.
    10. A sima krémmel (amibe nem tettünk kókuszreszeléket), kenjük körbe a torta oldalát, majd panírozzuk be kókuszreszelékkel.
    11. A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, keverjük simára az olajjal, majd vonjuk be vele a torta tetejét. Végül díszítésként tegyünk rá akár mint én rafaello golyókat, vagy bármilyen általunk kitalált díszítést.

    Jó étvágyat!

    Tipp: A tortát 18 cm-es tortaformában is el lehet készíteni – ebben az esetben minden hozzávalót felezve számoljunk!

    Hólabda torta készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Esetleg ez a receptem is érdekelhet Téged>>Diótorta

  • Diótorta főkép
    Klasszikus torták

    Diótorta

    A legtöbb diótorta recepttel az szokott lenni a gondom, hogy a kréme túl vajas. Magával a vajas krémekkel nincs problémám, de szerintem szükség van a vaj mellé valamire, hogy ne legyen annyira nehéz. A piskóta tésztája is akkor finom, ha a dióval együtt is szuper könnyű marad, erről most a hozzáadott vaj és tej fog gondoskodni. Én nagy méretű tortát (24cm-es) készítettem a receptemből, ami 16 szeletes, ha gondolod felezd a mennyiséget, és használj 18cm-es tortaformát. (8-10 szelet)

    Első lépésben megdaráljuk a diót, a teljes mennyiség 60 dkg. Díszítéshez kihagyunk 16 db fél diót.

    Hozzávalók:

    Diós piskóta:

    • 8db tojás
    • 80gr tej
    • 80gr vaj
    • 400 gr cukor
    • 2 vaniliás cukor
    • 360 gr liszt
    • 1 cs. sütőpor
    • 130 gr dió
    • 1 csipet só

    Diós krém:

    • 20 dkg vaj 
    • 1l tej 
    • 6 ek. liszt
    • 8 ek. cukor
    • 40 dkg darált dió
    • 2 csomag vaníliás cukor 
    • 2 evőkanál rum 
    • csipet só

    A diótorta elkészítése

    1. A lisztet lisztet összekeverünk a darált dióval és a sütőporral.
    2. A vajat a tejjel összemelegítjük, hogy a vaj is felolvadjon.
    3. Egy nagy tálba tesszük a fehérjéket és csipet sóval felverjük, majd mikor már keményedik, folyamatosan beleszórjuk  a cukrot, vanilíás cukrot és kemény habbá verjük. Szép fényesnek kell lennie és nagyon keménynek.
    4. A tojássárgája is megy a habhoz, pár másodperc alatt elkeverjük benne.
    5. Innentől kézi keveréssel dolgozunk és hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, majd a vajas tejet.
    6. 170°C-ra előmelegített sütőben légkeverésselkb. 35 percig sütjük.(Tűpróbával a közepén győződjunk meg róla, hogy nem maradt-e nyers)
    7. Miután megsült és kivettük a sütőből,1 perc után kifordítjuk a piskótát egy fa vágódeszkára, (véletlenül se műanyag felületre fordítsd, mert beizzad a piskóta teteje és akkor lejön a felső bőre) lehúzzuk a sütőpapírt, majd visszafordítjuk.
    8. Hagyjuk teljesen kihűlni és készítsük el a krémet.
    9. Lábasban 6 evőkanál lisztet simára keverünk 1 liter tejjel. (Pár kanál tejjel kistálban külön csomómentesre keverjük, így adjuk a többi tejhez.)
    10. Feltesszük a tűzre és felforraljuk,folyamatos kevergetés mellett, ezalatt be is sűrűsödik, mint egy puding. Legalább 1-2 percig érdemes főzni, hogy ne legyen liszt íze. Amíg a lisztes pép kihűl, addig a piskóta is. (Érdemes folpackot a tetejére rásimítani a hűtéshez, így nem lesz bőr a tetején.)
    11. 20 dkg vajat habosra keverünk 8 evőkanál cukorral. Beleteszünk 2 csomag vaníliás cukrot és 2 evőkanál rumot. Ezután evőkanalanként hozzákeverjük a felfőzött, kihűlt lisztes pépet és alaposan elkeverjük. Végül mehet bele a darált dió 6 evőkanálnyi kivételével.
    12. A diós piskótát keresztben három egyenlő részre vágjuk, majd egy szép tálcára tesszük vagy kemény tortaalátétre. Az alsó lap legyen majd a teteje, az sült a legegyenletesebbre.
    13. A krémet egyenletes vastagságban a lapok közé töltjük, de úgy, hogy hagyjunk a külső mázolásra.
    14. A maradék diós krémmel megkenjük a torta tetejét és oldalait vékonyan, és egy rövid ideig hűtőbe tesszük. A 6 evőkanálnyi darált dióval bepanírozzuk a torta oldalát és tetejét. Habzsákkal a szeleteket egyéni ízlés szerint megjelőljük egy habcsókkal, amelyekre egy fél szem félrerakott diót helyezünk, (én tejszínhabból készítettem rá)…nagyon guszta:-)
    15. Hűtőben a krém 1-2 óra alatt szilárdabbá válik és már érkezhet is az ünnepelt asztalára, vagy csak a magunk örömére.

    A krém így nem túl vajas, de nem is túl pudingos, nem túl édes, jól érződik benne a dió és a rum és jó a piskóta-krém aránya is tökéletes. Lehet szeletelni és jó ízűen fogyasztani!

    Jó étvágyat!

    Diótorta készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Ha te is szereted meglepni az ünnepeltet a saját készítésű tortáddal, akkor ez is biztosan tetszeni fog neked>>VÖRÖS BÁRSONY TORTA