Klasszikus torták
-
Hólabda torta bármilyen alkalomra
Hólabda torta lett a választásom a kis menyem születésnapjára, mert karácsonykor is nagy kedvenc és a leggyorsabban eltűntetett sütemény szokott lenni. Szerencsére tortának készítve is nagy sikere volt, szerintem mutatós is, és a készítése-díszítése sem tartott órákig!
Nagyon-nagyon finom lett, ezért biztosan többször is fogom sütni! Az adagok egy 26cm-es tortaformára vannak megadva, ezért ha kisebb tortácskát készítenél (18cm-es formában) egyszerűen csak felezd meg a hozzávalókat!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 8 tojás
- 24 dkg kristálycukor
- 20 dkg finomliszt
- 4 dkg holland kakaópor
- 1 csomag sütőpor
A krémhez:
- 7 dl tej
- 5 csapott evőkanál finomliszt
- 30 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
- 20 dkg porcukor
- 2 evőkanál rumaroma (ha gyerekek nem esznek belőle, akkor inkább 2 evőkanál rum)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 evőkanál kókuszreszelék
A tetejére+oldalára:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 ek olaj
- kb 5-6 dkg kókuszreszelék az oldalára
Hólabda torta készítése:
- A sütőt előmelegítjük 165 fokra.
- A tojásokat (nem kell kettéválasztani) a kristálycukorral felverjük habosra (fehéredésig). Ne sajnáljuk az időd rá!
- Hozzá szitáljuk a liszt, kakaópor, sütőpor keverékét és simára keverjük a tésztát.
- A tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral és beleöntjük a tésztamasszát – elegyengetjük.
- Az előmelegített 165 fokos, légkeveréses sütőben kb. 45-50 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, a sütőtől függően eltérhet – végezzünk tűpróbát!)
- A megsült tésztát még forrón (konyhakesztyűben) borítsuk ki egy süteményrácsra és hagyjuk teljesen kihűlni!
- A krémhez egy lábasban keverjük simára a lisztet a tejjel, majd alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrítsük be (amikor már bugyborékol, jó lesz). Folpackot rásimítva, hogy ne bőrösödjön a krém hűtsük ki a krémet teljesen!
- A vajat a porcukorral habosítsuk ki, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a rumaromát vagy rumot, majd keverjük össze a lisztes/tejes főzött krémmel. Habosítsuk ki ezt a krémet is. A krémből vegyünk ki egy keveset… annyit, amennyi elég lesz az oldalát körbekenni. A nagyobb rész krémhez pedig keverjük bele a 6 evőkanál kókuszreszeléket. Mindkét krémet tegyük be a hűtőbe dermedni minimum 2 órára, mert ekkor még nagyon lágy a krém, nem lehet szépen körbekenni, megtölteni vele a tortát.
- A kihűlt tésztát recés késsel vágjuk három egyforma szeletre, majd töltsük meg a tortát a kókuszos krémmel.
- A sima krémmel (amibe nem tettünk kókuszreszeléket), kenjük körbe a torta oldalát, majd panírozzuk be kókuszreszelékkel.
- A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, keverjük simára az olajjal, majd vonjuk be vele a torta tetejét. Végül díszítésként tegyünk rá akár mint én rafaello golyókat, vagy bármilyen általunk kitalált díszítést.
Jó étvágyat!
Tipp: A tortát 18 cm-es tortaformában is el lehet készíteni – ebben az esetben minden hozzávalót felezve számoljunk!
Hólabda torta készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Esetleg ez a receptem is érdekelhet Téged>>Diótorta
-
Diótorta
A legtöbb diótorta recepttel az szokott lenni a gondom, hogy a kréme túl vajas. Magával a vajas krémekkel nincs problémám, de szerintem szükség van a vaj mellé valamire, hogy ne legyen annyira nehéz. A piskóta tésztája is akkor finom, ha a dióval együtt is szuper könnyű marad, erről most a hozzáadott vaj és tej fog gondoskodni. Én nagy méretű tortát (24cm-es) készítettem a receptemből, ami 16 szeletes, ha gondolod felezd a mennyiséget, és használj 18cm-es tortaformát. (8-10 szelet)
Első lépésben megdaráljuk a diót, a teljes mennyiség 60 dkg. Díszítéshez kihagyunk 16 db fél diót.
Hozzávalók:
Diós piskóta:
- 8db tojás
- 80gr tej
- 80gr vaj
- 400 gr cukor
- 2 vaniliás cukor
- 360 gr liszt
- 1 cs. sütőpor
- 130 gr dió
- 1 csipet só
Diós krém:
- 20 dkg vaj
- 1l tej
- 6 ek. liszt
- 8 ek. cukor
- 40 dkg darált dió
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál rum
- csipet só
A diótorta elkészítése
- A lisztet lisztet összekeverünk a darált dióval és a sütőporral.
- A vajat a tejjel összemelegítjük, hogy a vaj is felolvadjon.
- Egy nagy tálba tesszük a fehérjéket és csipet sóval felverjük, majd mikor már keményedik, folyamatosan beleszórjuk a cukrot, vanilíás cukrot és kemény habbá verjük. Szép fényesnek kell lennie és nagyon keménynek.
- A tojássárgája is megy a habhoz, pár másodperc alatt elkeverjük benne.
- Innentől kézi keveréssel dolgozunk és hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, majd a vajas tejet.
- 170°C-ra előmelegített sütőben légkeverésselkb. 35 percig sütjük.(Tűpróbával a közepén győződjunk meg róla, hogy nem maradt-e nyers)
- Miután megsült és kivettük a sütőből,1 perc után kifordítjuk a piskótát egy fa vágódeszkára, (véletlenül se műanyag felületre fordítsd, mert beizzad a piskóta teteje és akkor lejön a felső bőre) lehúzzuk a sütőpapírt, majd visszafordítjuk.
- Hagyjuk teljesen kihűlni és készítsük el a krémet.
- Lábasban 6 evőkanál lisztet simára keverünk 1 liter tejjel. (Pár kanál tejjel kistálban külön csomómentesre keverjük, így adjuk a többi tejhez.)
- Feltesszük a tűzre és felforraljuk,folyamatos kevergetés mellett, ezalatt be is sűrűsödik, mint egy puding. Legalább 1-2 percig érdemes főzni, hogy ne legyen liszt íze. Amíg a lisztes pép kihűl, addig a piskóta is. (Érdemes folpackot a tetejére rásimítani a hűtéshez, így nem lesz bőr a tetején.)
- 20 dkg vajat habosra keverünk 8 evőkanál cukorral. Beleteszünk 2 csomag vaníliás cukrot és 2 evőkanál rumot. Ezután evőkanalanként hozzákeverjük a felfőzött, kihűlt lisztes pépet és alaposan elkeverjük. Végül mehet bele a darált dió 6 evőkanálnyi kivételével.
- A diós piskótát keresztben három egyenlő részre vágjuk, majd egy szép tálcára tesszük vagy kemény tortaalátétre. Az alsó lap legyen majd a teteje, az sült a legegyenletesebbre.
- A krémet egyenletes vastagságban a lapok közé töltjük, de úgy, hogy hagyjunk a külső mázolásra.
- A maradék diós krémmel megkenjük a torta tetejét és oldalait vékonyan, és egy rövid ideig hűtőbe tesszük. A 6 evőkanálnyi darált dióval bepanírozzuk a torta oldalát és tetejét. Habzsákkal a szeleteket egyéni ízlés szerint megjelőljük egy habcsókkal, amelyekre egy fél szem félrerakott diót helyezünk, (én tejszínhabból készítettem rá)…nagyon guszta:-)
- Hűtőben a krém 1-2 óra alatt szilárdabbá válik és már érkezhet is az ünnepelt asztalára, vagy csak a magunk örömére.
A krém így nem túl vajas, de nem is túl pudingos, nem túl édes, jól érződik benne a dió és a rum és jó a piskóta-krém aránya is tökéletes. Lehet szeletelni és jó ízűen fogyasztani!
Jó étvágyat!
Diótorta készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Ha te is szereted meglepni az ünnepeltet a saját készítésű tortáddal, akkor ez is biztosan tetszeni fog neked>>VÖRÖS BÁRSONY TORTA