Réteslapokból készült sütemények
Réteslapokból készült sütemények előnye, hogy könnyen és gyorsan összeállíthatóak.
-
Baklava recept
A baklava egy hagyományos török vagy görög édesség, amely réteges tésztából, dióból vagy/és más diófélékből és mézből készül. Elkészítése nagyon egyszerű, szerencsére lehet kapni készen réteslapokat, így egészen hamar összeállítható ez a sütemény. Ami kicsit időigényes, hogy sajnos sütés után 6-8 órát várni kell vele mielőtt tálalhatnánk!
A rétegzéshez 18 db méretre vágott réteslap kell, így a boltban annyi csomaggal vegyél,hogy ennyi összesen legyen.(Én a Lidl-ben 3 csomaggal vettem, mert 7 db volt egyben) Az alap recept mandulával keveri a diót, de én sótlan mogyorót daráltam durvára és nagyon finom lett vele.
Lássuk a hozzávalólat a baklava elkészítéséhez:
- 22,5 dkg durvára darált dió
- 22,5 dkg hántolt mandula, vagy mogyoró(sótlan)
- 18 db réteslap
- 2 tk. fahéj
- 3 ek. barna cukor
- 20 dkg vaj
- az összekevert töltelékből hagyjunk meg kb. 3 evőkanállal a díszítéshez!
A sziruphoz:
- 25 dkg cukor
- 10 dkg méz
- 2 ek. citromlé
- 3 dl víz
Baklava recept:
- A vajat olvasszuk fel folyósra én a microhullámú sütőbe tettem.
- A töltelékhez való darált diót, mandulát vagy mogyorót, keverjük össze egy tálban a barna cukorral és a fahéjjal.
- Vegyük ki a csomagolásból a réteslapokat, tegyük egymásra, majd a tepsit ráhelyezve vágjuk le a a méretére.
- Az olvasztott vajjal kenjük ki a tepsinket és helyezzük bele az első réteslapot. kenjük meg a vajjal és jöhet rá a következő. Összesen 6 db réteslap lesz az alja.
- Szórjuk meg egyenletesen a diós-mandulás/mogyorós töltelék felével, majd jöhet ismét 6 réteslap, mindegyik egyesével vajjal megkenve.
- Ezután megint szórjuk meg a legfelső lapot a maradék töltelékkel, végül ismét rétegezzünk 6 réteslapot a korábbi módon.
- Végül kenjük meg az összeállított baklavát olvasztott vajjal, és még így, sütés előtt szeleteljük fel a tepsiben.(lejjebb képen mutatom a mintát)
- 175°C-ra előmelegített sütőbe toljuk be 40-45 percre sülni.
- Közben főzzünk sűrű szirupot a mézből, cukorból, vízből és citromléből. A sütőből kivett baklavát locsoljuk meg vele még forrón.
- Szórjuk meg a tetejüket a darálék töltelékünkel.
Ha készen van, sajnos mint már írtam, hagyni kell állni kb 6-8 órát, hogy a sziruppal jól összeérjen a sütemény. Ha kibírtuk, az íz élmény kárpótolni fog bennünket a türelmünkért!
Képekben a baklava elkészítése:
Személy szerint nagyon szeretem a baklavát, emiatt szerettem volna a családunknak és a barátainknak is hozni ebből a finom csemegéből a korfui nyaralásunk során. Ez úton beszélnék le mindenkit, a díszdobozos, üzletekben (nem cukrászdában, ott saját süteményeiket árulják) beszerezhető baklava vásárlásáról. Borzasztó rossz.
Ha te is szívesen ennél ebből az egyszerűen elkészíthető és mennyei, török-görög mézédes kalóriabombából, hidd el érdemes elkészítened, mert a kész réteslapok miatt alig kell rá időt-energiát áldoznod. A baklavát, a browniehoz hasonlóan egy gombóc fagylalttal is tálalhatjuk, ami egy kicsit könnyebbé teszi ezt a gazdag finomságot.
Jó étvágyat!
Rajongsz a görög ízekért? Készítenél egy isteni finom muszakát is? Itt a receptem hozzá:Muszaka
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/