Hólabda torta készítése
Klasszikus torták

Hólabda torta bármilyen alkalomra

Hólabda torta lett a választásom a kis menyem születésnapjára, mert karácsonykor is nagy kedvenc és a leggyorsabban eltűntetett sütemény szokott lenni. Szerencsére tortának készítve is nagy sikere volt, szerintem mutatós is, és a készítése-díszítése sem tartott órákig!

Nagyon-nagyon finom lett, ezért biztosan többször is fogom sütni! Az adagok egy 26cm-es tortaformára vannak megadva, ezért ha kisebb tortácskát készítenél (18cm-es formában) egyszerűen csak felezd meg a hozzávalókat!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 8 tojás
  • 24 dkg kristálycukor
  • 20 dkg finomliszt
  • 4 dkg holland kakaópor
  • 1 csomag sütőpor

A krémhez:

  • 7 dl tej
  • 5 csapott evőkanál finomliszt
  • 30 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál rumaroma (ha gyerekek nem esznek belőle, akkor inkább 2 evőkanál rum)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 evőkanál kókuszreszelék

A tetejére+oldalára:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 ek olaj
  • kb 5-6 dkg kókuszreszelék az oldalára

Hólabda torta készítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 165 fokra.
  2. A tojásokat (nem kell kettéválasztani) a kristálycukorral felverjük habosra (fehéredésig). Ne sajnáljuk az időd rá!
  3. Hozzá szitáljuk a liszt, kakaópor, sütőpor keverékét és simára keverjük a tésztát.
  4. A tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral és beleöntjük a tésztamasszát – elegyengetjük. 
  5. Az előmelegített 165 fokos, légkeveréses sütőben kb. 45-50 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, a sütőtől függően eltérhet – végezzünk tűpróbát!)
  6. A megsült tésztát még forrón (konyhakesztyűben) borítsuk ki egy süteményrácsra és hagyjuk teljesen kihűlni!
  7. A krémhez egy lábasban keverjük simára a lisztet a tejjel, majd alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrítsük be (amikor már bugyborékol, jó lesz). Folpackot rásimítva, hogy ne bőrösödjön a krém hűtsük ki a krémet teljesen!
  8. A vajat a porcukorral habosítsuk ki, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a rumaromát vagy rumot, majd keverjük össze a lisztes/tejes főzött krémmel. Habosítsuk ki ezt a krémet is. A krémből vegyünk ki egy keveset… annyit, amennyi elég lesz az oldalát körbekenni. A nagyobb rész krémhez pedig keverjük bele a 6 evőkanál kókuszreszeléket. Mindkét krémet tegyük be a hűtőbe dermedni minimum 2 órára, mert ekkor még nagyon lágy a krém, nem lehet szépen körbekenni, megtölteni vele a tortát.
  9. A kihűlt tésztát recés késsel vágjuk három egyforma szeletre, majd töltsük meg a tortát a kókuszos krémmel.
  10. A sima krémmel (amibe nem tettünk kókuszreszeléket), kenjük körbe a torta oldalát, majd panírozzuk be kókuszreszelékkel.
  11. A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, keverjük simára az olajjal, majd vonjuk be vele a torta tetejét. Végül díszítésként tegyünk rá akár mint én rafaello golyókat, vagy bármilyen általunk kitalált díszítést.

Jó étvágyat!

Tipp: A tortát 18 cm-es tortaformában is el lehet készíteni – ebben az esetben minden hozzávalót felezve számoljunk!

Hólabda torta készítése képekben:

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

Esetleg ez a receptem is érdekelhet Téged>>Diótorta

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük