Halászlé recept
A halászlé az egyik legismertebb magyar étel, amelyet évszázadok óta készítenek a Duna és a Tisza mentén. Ez a recept a klasszikus magyaros íz világot idézi meg, amit egyszerűen el tudsz készíteni otthon is. Nálunk a karácsonyi asztal elengedhetetlen része, de nyáron bográcsban is el szeretjük készíteni.
Hozzávalók (4 személyre):
- 1,5 kg friss hal (ponty, harcsa, esetleg keszeg vegyesen)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál édesnemes paprika
- 2 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- Só, ízlés szerint
- 1 csípős paprika (opcionális, a pikáns íz kedvelőinek)
- 2 liter víz
Halászlé elkészítés lépésről lépésre:
- A hal előkészítése
Tisztítsd meg a halat, filézd ki, és vágd kisebb darabokra. A fejet, farkat és az apróbb halrészeket tedd félre az alapléhez, míg a filéket később használod fel. - Alaplé készítése
Tedd egy nagy fazékba a hal apróbb részeit (fej, farok), az apróra vágott vöröshagymát, a paradicsomot és a zöldpaprikát. Öntsd fel vízzel, sózd meg, és főzd közepes lángon körülbelül 1 órán át, hogy intenzív alaplevet kapj. - Szűrés és ízesítés
Amikor az alaplé elkészült, szűrd le, és az értékes halhúst nyomkodd át egy szitán, hogy minden íz benne maradjon a levesben. Tedd vissza a levet a fazékba. - Halászlé fűszerezése
Add hozzá az édesnemes paprikát és szükség szerint további sót. Ügyelj arra, hogy a paprika ne égjen meg, ezért először egy kevés levessel keverd el, majd add hozzá az egészhez. Ilyenkor tehetsz bele halászlé kockát is, hogy még intenzívebb legyen. - Hal hozzáadása
A halászlé lényege a friss hal, ezért a filézett haldarabokat csak az utolsó 15-20 percben tedd bele a forró levesbe. Így a hal omlós és ízletes marad. - Tálalás
A kész halászlevet forrón, friss fehér kenyérrel vagy házi csipetkével tálald. Díszítésként tehetsz rá egy kevés csípős paprikát, ha szereted a pikáns ízeket.
Tipp a tökéletes halászléhez:
- A halászlé akkor lesz igazán finom, ha friss alapanyagokkal dolgozol.
- Használhatsz bográcsot is az autentikus íz érdekében.
- A sűrítményt ha nagyobb mennyiségben készíted, egy részét le is fagyaszthatod, későbbi felhasználásra.
- A jól lefőtt halhúst amit az alapléhez készítesz, akár kicsontozás után kevés lével botturmixal is átdolgozhatod, így az apróbb szálkák sem fognak megjelenni a levesben.
A halászlé nemcsak az ízéről, hanem a közösségi élményről is szól. Készítsd el ezt a különleges ételt, és idézd meg a magyar folyók partjának hangulatát a konyhádban!
Jó étvágyat!
Pár képkocka a készítés közben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Szintén nagyon kedvelt és főképp decemberben népszerű kocsonya receptemet is ajánlom szeretettel!