• méteres kalács készen
    Krémes sütemények

    Méteres kalács-a klasszikus kedvenc

    A méteres kalács egy igazi retró kedvenc, amely generációk óta ékesíti a családi ünnepeket és baráti összejöveteleket. Ez a finomság nemcsak mutatós, hanem rendkívül finom is, könnyű tészta és krémes töltelék kombinációja. Kövessd lépésről lépésre a receptet, és készíts el te is ezt a klasszikus méteres kalácsot!

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 6 db tojás
    • 38dkg cukor
    • 1 cs. vaníliás cukor
    • 1 1/2 dl olaj
    • 1 1/2 dl víz
    • 38 dkg liszt
    • 1 cs. sütőpor
    • 3 ev kanál kakaópor
    • csipet só

    Krémhez:

    • 1/2 liter tej
    • 1 cs puncspuding
    • 25 dkg vaj vagy ráma
    • 20 dkg porcukor
    • rum vagy rumaroma 1-2 ek.

    Csokimázhoz:

    • 10 dkg étcsokoládé
    • 2 ek kakaópor
    • 2 ek cukor
    • 1 dl tej
    • 10 dkg vaj

    Méteres kalács elkészítése:

    1. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat kikeverjük a cukorral, az olajjal és a vízzel. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport.
    2. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük és a 3/4 részét hozzákeverjük.
    3. Elfelezzük a tésztamasszát. Két őzgerincformát kikenünk vajjal-lisztel megszórjuk, és az egyik adag tésztát beletöltjük.
    4. A megmaradt tésztánkhoz hozzákeverjük a 3 evőkanál kakaóport, csomómentesre kikeverjük. Majd a megmaradt tojáshabot is lazán hozzákeverjük. Megtöltjük a második őzgerincformát is.
    5. 180°C fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük), ha elkészültek a piskóták, hagyjuk teljesen kihűlni.(Ha nincs két formád, egymás után is kisütheted a fehér majd a kakaós tésztát.)
    6. A pudingot a csomagoláson található leírás szerint tejben megfőzzük. A vajat vagy margarint kikeverjük a cukorral és a rumaromával. Ha a puding kihűlt, hozzádolgozzuk a cukros margarint.(hűteni teljesen lefóliázva érdemes, hogy ne képződjön a pudingon vastag bőr)
    7. A piskótákat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és felváltva egy fehér és egy kakaós tésztát összeragasztunk a krémmel.
    8. A tortabevonót vízgőz felett felolvasztjuk a kakaóporral, cukorral, végén a vajjal, majd a sütemény tetejét bevonjuk vele. Tálalás előtt megvárjuk, hogy a bevonó megszilárduljon.

    Tálalás

    A méteres kalácsot ferdén szeletelve tálaljuk, hogy a csíkos mintázat szépen érvényesüljön. Remek választás családi ebédekhez, ünnepi alkalmakra vagy bármikor, ha egy kis nosztalgikus édességre vágysz!

    Jó étvágyat!

    Méteres kalács készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Imádod a krémes süteményeket? Akkor lehet, hogy ez a receptem is tetszeni fog>>Gesztenyés isteni szelet

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől