• Mézes krémes lapoként rétegezve főképe
    Krémes sütemények

    Mézes krémes laponként rétegezve

    A mézes krémes laponként rétegezve az egyik legfinomabb ünnepi sütemény. Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e bele lekvár, szerintem nagyon feldobja a krémet, úgyhogy én arra szavazok, hogy tegyünk bele. Krémben én a grízes változatot favorizálom, természetesen ez is ízlés dolga. Mindig előző nap álljunk neki a sütésnek, mint ahogy az asztalra szánnánk, a mézes krémesnek muszáj egy napot pihennie, mielőtt felszeletelik, mert arra, hogy a mézes tészta megpuhuljon és az ízek összeérjenek, bizony várni kell. Ez a receptem annyiban változik, hogy a lekvár réteget laponként kenem vékonyan a krém alá.

    Mézes krémes hozzávalói:

    Tészta:

    • 1 darab tojás
    • 5 dkg vaj/margarin
    • 15 dkg porcukor
    • 2-3 ek tej
    • 3 ek méz
    • 1 kk szódabikarbóna
    • 45 dkg finomliszt

    Krém:

    • 7 dl tej
    • 6 ek búzadara
    • 20 dkg margarin
    • 20 dkg porcukor
    • 1 csomag vaníliás cukor

    +Összeállítás:

    • 1 kis üveg baracklekvár

    Kakaómáz:

    • 10 dkg porcukor
    • 8 dkg vaj/margarin
    • 3 ek kakaópor
    • 5 dkg étcsokoládé
    • 1 ek tej

    Elkészítés:

    1. Kezdjük a tésztával, a lapoknak ki kell hűlniük töltés előtt. A tésztához a vajat, mézet, tejet, porcukrot, szódabikarbónát keverjük össze alaposan egy hőálló tálban. Tegyük a gáztűzhelyre, majd folyamatos kevergetés mellett jól forrósítsuk fel.
    2.  Öntsük a keveréket a lisztre, tegyünk hozzá a felvert tojást is. Először kanállal, majd kézzel dolgozzuk össze a tésztát. Picit ragacsos lesz a méz miatt, de szépen össze fog állni, nem szabad több lisztet hozzáadni. 
    3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
    4. Az összeállt tésztát osszuk négy részre. 
    5. Mindegyik részt tegyük sütőpapírra, majd nyújtsuk kb. 25×28 centis téglalappá. Villával szurkáljuk meg őket pár helyen. Melegen nyújtsuk ki a lapokat, mert ahogy hűlnek, megkeményednek. A sütőpapírral együtt tegyük át az első lapot egy tepsi hátuljára. Toljuk a sütőbe 5-6 percre. Süssük meg a többi lapot is, várjuk meg, míg kihűlnek. 
    6. A hideg tejben keverjük el a búzadarát, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés közben kezdjük el főzni.
    7. Ha sűrű a grízünk, húzzuk le a tűzről, hagyjuk teljesen kihűlni.
    8. A puha vajat/margarint keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ha egészen krémes, adjuk hozzá a kihűlt grízt, azzal is keverjük egyneművé.
    9. Kezdődhet az összeállítás: Készítsünk magunk elé egy tálcát, tegyünk rá egy tésztalapot.
    10. Kenjük meg vékonyan lekvárral, majd a krém 1/3-ával.
    11. Ezt ismételjük meg mind a három lapnál.
    12. A végét lappal zárjuk. Picit nyomjuk össze a lapokat és készíthetjük rá zárásként a csokimázat.
    13. Vízgőz fölött a kakaóport, cukrot, csokidarabokat összeolvasszuk kevergetés közben, majd hozzáadjuk a kockázott vajat/margarint is, ha szép selymes egynemű, melegen öntsük a tésztára, mert ha megszilárdul, nehéz lesz majd kenni. Attól függően, mekkorára sikerült nyújtani a tésztát, lehet, nem lesz szükség az összes mázra.
    14. A kész mézes krémest tegyük félre egy napra hűtőben, hagyjuk állni, hogy a lapok megpuhuljanak és szépen összeálljon. Másnap szeleteljük.

    Jó étvágyat!

    Mézes krémes laponként rétegezve képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Imádod a krémes süteményeket? Akkor lehet, hogy ez a receptem is tetszeni fog>>Hatlapos karamellás krémmel

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől