zsemle
-
Mindenmentes köles zsemle
A mindenmentes köles zsemle receptjét magam is sokszor használom, szendvicsek alapjának, de magában is szívesen fogyasztom a sima pékáruk helyett. Más állagú és ízű mint a fehér kenyér, de nekem nagyon bevált, sok egészségügyi problémámat rendbe tette.
A recept nem tartalmaz:
- búzalisztet
- tojást
- tejterméket
- élesztőt
- cukrot
- mesterséges hozzávalókat
A kölesliszt kölesmagok őrlésével készül és az emberiség által ismert egyik legrégebbi haszonnövény, újra reneszánszát éli a gluténmentes táplálkozásban.
A köles egy vitamin és ásványi anyag bomba
Ha meg tudod szokni a más ízvilágot(nekem sikerült), rengeteg pozitív változást fogsz tapasztalni az emésztésedben. A köles a B-vitaminok tárháza, különösen B1, B2, B3, B6 vitaminok és kisebb arányban folsavat is tartalmaz. Ezenkívül foszfort, magnéziumot, mangánt, rezet, szelént és vasat is tartalmaz. A tudósok a fehérjék értékes összetételére is felhívják a figyelmet. A köleslisztben fontos aminosavak vannak, mint például a az idegrendszert támogató triptofánt, az izmokat felépítő leucint és a megfelelő anyagcserét garantáló izoleucint.
Köles kenyér mindenmentes hozzávalói:
- 40 dkg kölesliszt
- 4 dkg útifűmaghéj
- 1 dkg szódabikarbóna(étkezési)
- 1 tk só
- fél citrom leve
- 4,5 dl langyos víz
A hozzávalókhoz az alapanyagokat én erről a helyről rendelem, mert árban és minőségben is nagyon jók, pár nap alatt itt van a csomagom tőlük. A zsemle összekeverése, majd sütése 1 óra alatt megvan.
Köles kenyér elkészítése:
- Egy tálban összekeverem a száraz hozzávalókat.
- Kimérem a 4,5 dl langyos vizet, belenyomok fél citrom levét.
Hozzáöntjük a citromos vizet a száraz hozzávalókhoz, jól összekeverjük. Hagyjuk állni 10 percet. Ez idő alatt szépen megduzzad és összeáll a tészta.
A sütőt előmelegítjük 180C°-ra. Egy jénai tálat, vagy tepsit kibélelünk sütőpapírral és kis gömbölyű pogácsákat készítünk. Vizes kézzel formára igazítjuk. Mehet sülni 25 percig.
Ha megsült a mindenmentes köles zsemlénk tegyük rácsra és vigyük hideg helyre. Fontos, hogy rácson hűljön, hogy a gőze tudjon távozni a tésztából, ne nedvesítse át a zsemléket.
A mindenmentes köles zsemle tökéletes választás glutén érzékenyeknek. Nincs benne élesztő, tejtermék, sem tojás, így szinte bármilyen allergia és érzékenység esetén megfelelő alternatíva, hogy olcsón állítsunk elő pékárut. Nagyon könnyen és gyorsan elkészül, nem kíván konyhai ismereteket az elkészítése.
Nekem miért vált be a mindenmentes köles zsemle ?
- megszűnt a kellemetlen puffadás a gyomromban mióta ezt eszem
- az anyagcserém olyan mint gyerekkoromban, hála a rost tartalomnak és nincs bél irritáció
- nem mellékes, hogy beindult a fogyásom, így esztétikailag és egészségileg is csak pozitív hatásairól tudok beszámolni.
Tipp: Kenyérnek is elkészítheted, itt találod a leírást:-)
Ha kedveled a mindmegtettem facebook oldalam, elsőként láthatod a legújabb receptjeimet!
Jó étvágyat!
-
Zsemle Jucustól
Az egyszerű vizes zsemle a szendvicsekhez gyorsan elkészíthető. Sokkal olcsóbban kijön mint ha boltban vásárolnánk és nem lesz a közepében üres rész, napokig finom marad.
Miért Jucustól a neve?
A zsemle Jucustól egy hétköznapi egyszerű klasszikus recept, mivel én ezt tőle tanultam, tiszteletem jeléül szeretném a nevét hozzácsatolni:-) Fogtok sok Jucus péksüteménnyel találkozni az oldalamon, hát tudni fogjátok az okát a neveknek, de garantálom, hogy szeretni fogjátok ahogy én is a receptjeit.
Zsemle Jucustól hozzávalók:
- 40 dkg BL 55 búzaliszt
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dl víz(langyos)
- 3 tk cukor
- 2 tk só
- ek olaj a tál kikenéséhez
Elkészítés:
A langyos vízbe belekeverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk.Kimérjük a tálba a lisztet, sót és hozzáöntjük az élesztős vizet. Géppel vagy kézzel szép hólyagosra dagasztjuk.(8-10 perc)
Kiolajozzuk a kelesztő tálat és a tésztánkat beletesszük egy 30-40 percre kelni befedve. Kivesszük a munkalapra ha megkelt.
Egy vizes zsemle ára jelenleg itt megnézhető, ha kiszámolod ezt a mennyiséget, amit felhasználsz, láthatod, hogy lényegesen olcsóbb, főleg ahol nagyobb a család és sokat kellene venni. A mennyiség 6db. zsemlére számolva van megadva, de mindent duplázhatsz, triplázhatsz, a kész zsemle fagyasztva is eltartható. Fogyasztás előtt 1 órával kell elővenni a mélyhűtőből és olyan lesz mint frissen sülve.
Ebből a mennyiségből 6 db normál méretű zsemlét formáztam, de ez szabadon választott. A sülési idő miatt egyforma méretű gombócokat készítsünk. Sütőpapírral borított tepsibe rakjuk úgy, hogy további fél órát még kelesztjük, legyen helyük megdagadni.
A sütőt 220C°-ra melegítjük, a zsemléket lespricceljük, vagy lekenjük vízzel és a sütőbe tesszük. Kb. 25-30 perc alatt elkészülnek. Ha kisebb zsemléket formázunk a sülési idő is rövidül!
Ha elkészültek a zsemlék a sütőből kivéve újra spricceljük le vízzel, ettől lesznek szép fényesek, mosolygósak:-) Hagyjuk kihűlni ha kibírjuk és mehetnek szendvicseknek, vagy zacskóban több napig is elállnak.
Jó étvágyat!
Érdekel a gluténmentes zsömle is?
Kövesd a facebook oldalam és csatlakozz hozzánk, ide rakom ki a legfrissebb receptjeimet!