köles kenyér mindenmentes főkép
kenyér receptek

Köles kenyér-mindenmentes

A köles kenyér receptjét a péksütemények között elsőként szeretném megosztani, mivel magam is ezt sütöm már hónapok óta. Más állagú és ízű mint a fehér kenyér, de nekem nagyon bevált, sok egészségügyi problémámat rendbe tette.

A recept nem tartalmaz:

  • búzalisztet
  • tojást
  • tejterméket
  • élesztőt
  • cukrot
  • mesterséges hozzávalókat

A kölesliszt kölesmagok őrlésével készül és az emberiség által ismert egyik legrégebbi haszonnövény, újra reneszánszát éli a gluténmentes táplálkozásban.

Kölesről bővebben>>

A köles egy vitamin és ásványi anyag bomba

Ha meg tudod szokni a más ízvilágot(nekem sikerült), rengeteg pozitív változást fogsz tapasztalni az emésztésedben. A köles a B-vitaminok tárháza, különösen B1, B2, B3, B6 vitaminok és kisebb arányban folsavat is tartalmaz. Ezenkívül foszfort, magnéziumot, mangánt, rezet, szelént és vasat is tartalmaz. A tudósok a fehérjék értékes összetételére is felhívják a figyelmet. A köleslisztben fontos aminosavak vannak, mint például a az idegrendszert támogató triptofánt, az izmokat felépítő leucint és a megfelelő anyagcserét garantáló izoleucint.

Köles kenyér mindenmentes hozzávalói:

  • 40 dkg kölesliszt
  • 4 dkg útifűmaghéj
  • 1 dkg szódabikarbóna(étkezési)
  • 1 tk só
  • fél citrom leve
  • 4,5 dl langyos víz

A hozzávalókhoz az alapanyagokat én erről a helyről rendelem, mert árban és minőségben is nagyon jók, pár nap alatt itt van a csomagom tőlük. A kenyér összekeverése, majd sütése 1 óra alatt megvan.

Köles kenyér elkészítése:

  1. Egy tálban összekeverem a száraz hozzávalókat.
  2. Kimérem a 4,5 dl langyos vizet, belenyomok fél citrom levét.
köles kenyér mindenmentes hozzávalók
minden száraz hozzávalót összekeverünk

Hozzáöntjük a citromos vizet a száraz hozzávalókhoz, jól összekeverjük. Hagyjuk állni 10 percet. Ez idő alatt szépen megduzzad és összeáll a kenyér tészta.

köles kenyér mindenmentes tésztája összedolgozva
összedolgozva és pihentetve a kenyér tésztája

A sütőt előmelegítjük 180C°-ra. Egy jénai tálat, vagy tepsit kibélelünk sütőpapírral és ráhelyezzük a tésztát. Vizes kézzel formára igazítjuk. Bevagdossuk késsel a kenyerünket hosszában pár helyen. Mehet sülni 45 percig.

A köles kenyér formázása
sütőpapírra helyezzük

Ha megsült a köles kenyerünk, tegyük rácsra és vigyük hideg helyre. Fontos, hogy rácson hűljön, hogy a gőze tudjon távozni a tésztából, ne nedvesítse át a kenyeret.

köles kenyér hűtése
sütőből kivéve rögtön a rácsra és hidegre megy a kenyér

A mindenmentes köles kenyér tökéletes választás glutén érzékenyeknek. Nincs benne élesztő, tejtermék, sem tojás, így szinte bármilyen allergia és érzékenység esetén megfelelő alternatíva, hogy olcsón állítsunk elő pékárut. Nagyon könnyen és gyorsan elkészül, nem kíván konyhai ismereteket az elkészítése.

mindenmentes köles kenyér készen
mindenmentes köles kenyér készen

Nekem miért vált be a köles kenyér mindenmentesen?

  • megszűnt a kellemetlen puffadás a gyomromban mióta ezt eszem
  • az anyagcserém olyan mint gyerekkoromban, hála a rost tartalomnak és nincs bél irritáció
  • nem mellékes, hogy beindult a fogyásom, így esztétikailag és egészségileg is csak pozitív hatásairól tudok beszámolni.

Tipp: Sokszor sütöm kis gombócokban zsemlének. Ekkor a sütési idő 45 perc helyett 25 perc lesz. Bármilyen formátumban elkészíthető, így kicsit változatosabbá tehető a fogyasztásában.

Kövesd a facebook oldalamat és csatlakozz ahol a legfrissebb receptjeimet osztom meg!

Jó étvágyat!

13 hozzászólás

    • Bognár Beáta

      Elkészítettem és nagyon jó lett az íze és az állaga is. Nem volt lisztem, ezért a kölesszemeket kávédarálón daráltam le az utifűmaghéjjal együtt. Ízlik. Rendszeresen fogom sütni. Köszönöm a receptet!

  • Rita

    fele mennyiségeket vettem a 2,5 dl viz meg a 20 dkg liszt palacsintatészta lett. mosdt várok 10 percet, de ez nonszensz…hogyan????

  • Bognár Beáta

    Elkészítettem és nagyon jó lett az íze és az állaga is. Nem volt lisztem, ezért a kölesszemeket kávédarálón daráltam le az utifűmaghéjjal együtt. Ízlik. Rendszeresen fogom sütni. Köszönöm a receptet!

  • Fazekasné Gálfi Ágnes

    Másodszorra készítettem, az első ment a kukába, úgy gondolom ez is oda fog kerülni. Az a baj, hogy egyáltalán nem duzzad meg a szódabikarbónától a kenyértészta. Esetleg ha sütőporral csinálom az is rendben van?

    • Leszpuch Henrietta

      Kedves Ágnes!

      A megduzzadás nem jár ennél a kenyérnél térfogatnövekedéssel, csak az állaga lesz formálható ahogy az útifűmaghéj a nedvessèget magába szîvja! Kérem próbálja meg kisütni a leírtak alapján!

    • Budai Zoltán

      Már többször készítettem el, eddig mindig sikerült. Ez a „biztos” kenyér. Viszont úgy vettem észre, hogy gyorsan romlik és ha esetleg valaki nem szeretne kisütni egy teljes adagot, akkor az összetevők aránya nem egyenesen arányos a kívánt adaggal. Fél adaghoz pl. már sok a 225ml víz. Elég lenne kb 175-200ml. A sütési hőfokot is kitoltam és az időt is ( 190° és 55perc ). De még próbálgatom. 🙂

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől