Köles kenyér-mindenmentes
A köles kenyér receptjét a péksütemények között elsőként szeretném megosztani, mivel magam is ezt sütöm már hónapok óta. Más állagú és ízű mint a fehér kenyér, de nekem nagyon bevált, sok egészségügyi problémámat rendbe tette.
A recept nem tartalmaz:
- búzalisztet
- tojást
- tejterméket
- élesztőt
- cukrot
- mesterséges hozzávalókat
A kölesliszt kölesmagok őrlésével készül és az emberiség által ismert egyik legrégebbi haszonnövény, újra reneszánszát éli a gluténmentes táplálkozásban.
A köles egy vitamin és ásványi anyag bomba
Ha meg tudod szokni a más ízvilágot(nekem sikerült), rengeteg pozitív változást fogsz tapasztalni az emésztésedben. A köles a B-vitaminok tárháza, különösen B1, B2, B3, B6 vitaminok és kisebb arányban folsavat is tartalmaz. Ezenkívül foszfort, magnéziumot, mangánt, rezet, szelént és vasat is tartalmaz. A tudósok a fehérjék értékes összetételére is felhívják a figyelmet. A köleslisztben fontos aminosavak vannak, mint például a az idegrendszert támogató triptofánt, az izmokat felépítő leucint és a megfelelő anyagcserét garantáló izoleucint.
Köles kenyér mindenmentes hozzávalói:
- 40 dkg kölesliszt
- 4 dkg útifűmaghéj
- 1 dkg szódabikarbóna(étkezési)
- 1 tk só
- fél citrom leve
- 4,5 dl langyos víz
A hozzávalókhoz az alapanyagokat én erről a helyről rendelem, mert árban és minőségben is nagyon jók, pár nap alatt itt van a csomagom tőlük. A kenyér összekeverése, majd sütése 1 óra alatt megvan.
Köles kenyér elkészítése:
- Egy tálban összekeverem a száraz hozzávalókat.
- Kimérem a 4,5 dl langyos vizet, belenyomok fél citrom levét.
Hozzáöntjük a citromos vizet a száraz hozzávalókhoz, jól összekeverjük. Hagyjuk állni 10 percet. Ez idő alatt szépen megduzzad és összeáll a kenyér tészta.
A sütőt előmelegítjük 180C°-ra. Egy jénai tálat, vagy tepsit kibélelünk sütőpapírral és ráhelyezzük a tésztát. Vizes kézzel formára igazítjuk. Bevagdossuk késsel a kenyerünket hosszában pár helyen. Mehet sülni 45 percig.
Ha megsült a köles kenyerünk, tegyük rácsra és vigyük hideg helyre. Fontos, hogy rácson hűljön, hogy a gőze tudjon távozni a tésztából, ne nedvesítse át a kenyeret.
A mindenmentes köles kenyér tökéletes választás glutén érzékenyeknek. Nincs benne élesztő, tejtermék, sem tojás, így szinte bármilyen allergia és érzékenység esetén megfelelő alternatíva, hogy olcsón állítsunk elő pékárut. Nagyon könnyen és gyorsan elkészül, nem kíván konyhai ismereteket az elkészítése.
Nekem miért vált be a köles kenyér mindenmentesen?
- megszűnt a kellemetlen puffadás a gyomromban mióta ezt eszem
- az anyagcserém olyan mint gyerekkoromban, hála a rost tartalomnak és nincs bél irritáció
- nem mellékes, hogy beindult a fogyásom, így esztétikailag és egészségileg is csak pozitív hatásairól tudok beszámolni.
Tipp: Sokszor sütöm kis gombócokban zsemlének. Ekkor a sütési idő 45 perc helyett 25 perc lesz. Bármilyen formátumban elkészíthető, így kicsit változatosabbá tehető a fogyasztásában.
Kövesd a facebook oldalamat és csatlakozz ahol a legfrissebb receptjeimet osztom meg!
Jó étvágyat!
13 hozzászólás
Szilágyi Istvánné
honlapom nincs
Leszpuch Henrietta
Kedves Szilágyi Istvánné!
Megtalálja a köleskenyerem receptjét a honlapomon, a nagyító keresőbe beírva!
Bognár Beáta
Elkészítettem és nagyon jó lett az íze és az állaga is. Nem volt lisztem, ezért a kölesszemeket kávédarálón daráltam le az utifűmaghéjjal együtt. Ízlik. Rendszeresen fogom sütni. Köszönöm a receptet!
Nica
A recept alapjan elkeszitett koles kenyer morzsakra hullott szet
Leszpuch Henrietta
Szia!
Nekem ez a kenyér mindig jól sikerül, nézd meg kérlek, hogy megfelelő mennyiségeket használtál elkészítéskor? Remélem legközelebb jobban sikerül!
Rita
fele mennyiségeket vettem a 2,5 dl viz meg a 20 dkg liszt palacsintatészta lett. mosdt várok 10 percet, de ez nonszensz…hogyan????
Leszpuch Henrietta
Kedves Rita!
Az útifűmaghély is belekerült? Vársz egy kicsit és szépen össze fog állni tésztává!Majd jelezz kérlek, hogy sikerült-e?
Bognár Beáta
Elkészítettem és nagyon jó lett az íze és az állaga is. Nem volt lisztem, ezért a kölesszemeket kávédarálón daráltam le az utifűmaghéjjal együtt. Ízlik. Rendszeresen fogom sütni. Köszönöm a receptet!
Leszpuch Henrietta
Kedves Beáta!
Nagyon örülök, hogy Neked is ízlik, kedves egészségedre!😍
Fazekasné Gálfi Ágnes
Másodszorra készítettem, az első ment a kukába, úgy gondolom ez is oda fog kerülni. Az a baj, hogy egyáltalán nem duzzad meg a szódabikarbónától a kenyértészta. Esetleg ha sütőporral csinálom az is rendben van?
Leszpuch Henrietta
Kedves Ágnes!
A megduzzadás nem jár ennél a kenyérnél térfogatnövekedéssel, csak az állaga lesz formálható ahogy az útifűmaghéj a nedvessèget magába szîvja! Kérem próbálja meg kisütni a leírtak alapján!
Budai Zoltán
Már többször készítettem el, eddig mindig sikerült. Ez a „biztos” kenyér. Viszont úgy vettem észre, hogy gyorsan romlik és ha esetleg valaki nem szeretne kisütni egy teljes adagot, akkor az összetevők aránya nem egyenesen arányos a kívánt adaggal. Fél adaghoz pl. már sok a 225ml víz. Elég lenne kb 175-200ml. A sütési hőfokot is kitoltam és az időt is ( 190° és 55perc ). De még próbálgatom. 🙂
Leszpuch Henrietta
Kedves Zoltán! Örülök, hogy gyakran sütöd a kenyeret!Nekem ez a kenyér 4-5 napig is jó állagú marad, de például zsömle formákban is jól süthető, ha praktikusabb szeretnél lenni!Itt a recept hozzá:https://mindmegtettem.hu/mindenmentes-koles-zsemle/