-
Csöröge fánk-a farsang sztárja
A csöröge fánk a farsangi szezon kihagyhatatlan eleme! Különleges formájú, mennyei csöröge igazi finomság, és nincs is vele annyi munka, mint a szalagossal, sokkal egyszerűbb az elkészítése mint gondolnád! A farsangi mulatságba ha fánkot vinnél akkor ez a recept a legjobb választás!
A csöröge fánk, más néven a herőce vagy a forgácsfánk is még mindig nagyon kedvelt édesség!
Porcukorral megszórva tálaljuk és természetesen jó sok házi baracklekvárral, így lesz a legfinomabb! Élesztő nélkül készül. Tojásfehérjét ne rakj bele, mert attól keményebb lesz a tészta, a rum viszont jót tesz az ízének és az állagának is!
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 csom. sütőpor
- 1csom. vaníliás cukor
- 1csipet só
- 8 dkg porcukor
- 10 dkg lágy vaj
- 6 db tojás sárgája
- 30 dkg tejföl
- 40 ml rum
- olaj a sütéshez
- porcukor
- citromhéj
Elkészítés
- A csöröge fánk elkészítéséhez a lisztet keverőtálba szitáljuk.
- Hozzáadjuk a sütőport és alaposan összekeverjük.
- Keverő tálba ütjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk az olvasztott vajat a tejfölt, porcukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, rumot, csipet sót és habosra keverjük.
- Hozzámehet a sütőporos liszt is, és egyneműre keverjük. Kicsit liszezett felületen átdolgozzuk.(Én réteslisztel dolgoztam a nyújtásnál, de sima liszttel is jó lesz!)
- Folpackba csavarva, hűtőben pihentetjük fél órát.
- Lisztezett felületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd rombuszokat vágunk belőle (derelyevágóval vagy késsel), aminek a közepébe vágást ejtünk és a vágáson keresztül átfordítjuk az egyik sarkát.Nem baj, ha nem egyformák, nekem is lett kissebb-nagyobb méretben is.
- Egy serpenyőben olajat hevítünk, és bő olajban kisütjük a csöröge fánkokat. Ha pirosodik, fordítsuk meg, mindkét felét sütni kell. Az indukciós lapon a 7-esen, ami még nem a legforróbb, de egyenletesen sül.
- Porcukorral megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat!
Csöröge fánk készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Természetesen klasszikus fánk receptem is va, ha kipróbálnád, biztosan nem fogsz csalódni>>Szalagos fánk recept
-
Szalagos fánk recept
Ha a tökéletes szalagos fánk receptet keresed, már meg is találtad én csak így sütöm és dicsekvés nélkül mondom, hogy tökéletes mindig. A fánk készítésekor pár dologra kell figyelni és a receptemet követve Neked is sikerülni fog ígérem ez az isteni finom édesség! Akkor a tökéletes, ha habkönnyű lesz a sütés után a végeredmény, nem pedig egy nehéz tésztát kapunk.
Pár alapszabályt be kell tartani a fánksütéskor a recept mellé, ez a titka a szép szalagos, könnyű végeredménynek! A liszt és a tojás is legyen meleg helyen tárolva felhasználás előtt, és ne legyen hűvös vagy huzatos a konyha ahol dolgozunk vele. Ne kelesszük túl, ha úgy készíted ahogy a receptemben vezetlek ez nem fog megtörténni. A sütés hőfoka is nagyon fontos, ha túl forró zsiradékba tesszük, a külselye hamar megpirosodik, de belül nyers marad.
A receptem mennyiségéből 15 db fánk készült el a hagyományos fánkszaggató mérettel.
Szalagos fánk hozzávalói:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 5 dkg puha vaj
- 2-2,5 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 1 csipet só
- kb egy feles pohár rum(4-5cl)
- bő olaj a sütéshez
- lekvár és porcukor a tálaláshoz
A szalagos fánk elkészítése:
- A langyos tejben elkeverjük a porcukrot és belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen hagyjuk felfutni.
- A robotgép keverőtáljába öntjük a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgákat, a rumot, a csipet sót és a felfutott élesztőt, olvasztott vajat és az egészet összedolgozzuk. Érdemes először csak 2 dl tejet hozzáadni és ha szükséges a dagasztás során még mehet hozzá a maradék fél dl is.
- Sima, fényes tésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk és huzatmentes helyen duplájára kelesztjük.
- Kb. egy óra múlva kinyomkodjuk a tésztából a levegőt.
- Lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
- Ezután ismét fél órán át hagyjuk pihenni.
- Egy magas falú lábosban hevíts annyi olajat, amennyi félig lepi el a fánkokat. (Ne túl forróra, kb 160°C, nálam a kerámialaposon 1-9-g skálán a 6-oson sültek)
- Ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal mindegyik közepét kissé benyomjuk, úgy tesszük az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra. A lábast fedővel letakarjuk. Ha a fánk oldala szép piros szalagos, megfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük tovább.(mindkét oldal2-3 perc sütést igényel kb.)
- Papírtörlőre szedjük a kisült fánkokat és a maradékot is ugyanígy kisütjük.
- Tálaláskor megszórjuk porcukorral és lekvárral kínáljuk.
Szalagos fánk készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Ha húsmentes ebédet szeretnél, ami néha nem is árt, készíts mellé egy könnyű zöldborsó levest!