• túrós pogácsa
    Apró sütemények

    Túrós pogácsa

    A túrós pogácsa receptem nem a legolcsóbb változat, de én mégis gyakran elkészítem, mert nagyon-nagyon finom és pontosan a benne levő túró, saj és vaj kombó miatt nem fog kiszáradni, napokig fogyasztható anélkül, hogy porzana a szánkban!

    Nincs vele sok macera, egyszerűen össze kell csak dolgozni , kiszaggatni és megsütni, az illat konyhában sütéskor már jelezni fogja, hogy micsoda istenifinomságra készülhetünk! Legyen szó vendégvárásról vagy csak egy sima nassolásról, egy jó pogácsa mindig jól jön.

    Természetesen én most is dupla adagból készítettem el, és 130db pici pogim lett, vagyis a megadott mennyiségből kb. 60-70 darabra készüljetek, persze függ attól a darabszám, hogy mekkora pogácsa szaggatóval dolgoztok!

    Hozzávalók:

    • 25 dkg túró (Érdemes a krémesebb változatot használni)
    • 25 dkg vaj vagy margarin
    • 25 dkg liszt+ szóráshoz
    • 10 dkg trapista reszelt sajt
    • 1 tojás
    • 25 dkg friss élesztő( vagy 1 csomag granulátum)
    • 1 1/2 tk só

    Tetejére:

    • 1 tojás
    • 10 dkg reszelt trapista sajt

    Túrós pogácsa elkészítése:

    1. A túrót egy tálba tesszük, nagy lyukú reszelőn keresztül belereszeljük a hideg vajat, hozzáadjuk a lisztet, a kis lyukú reszelőn lereszelt sajtot, a tojást, belemorzsoljuk az élesztőt, sózzuk, és az egészet tésztává gyúrjuk a kezünkkel. Egy kicsit ragyacsos tésztát kapunk, ha nem áll össze, mehet hozzá még egy kevés liszt.
    2. Lefóliázzuk/letakarjuk és langyos helyen 1 órát kelesztjük. 
    3. A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm-es vastagságúra nyújtjuk, késsel vékonyan csíkozzuk.(nem muszáj, csak mutatósabb lesz)
    4. Egy 3 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval kis pogácsákat szaggatunk belőle. A leesett darabokat könnyedén összedolgozzuk újra és kiszaggatjuk.
    5. Tepsire sorakoztatjuk, hagyjuk még 20 percet kelni, majd lekenjük a tetejét a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal.
    6. Közben előmelegítjük a sütőt 180°C és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

    Jó étvágyat!

    Túrós pogácsa készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Tökéletes kiegészítője egy tartalmas levesnek, vagyis ebédre is elkészítheted, akár ezzel a receptemmel>>Lencsegulyás sertéshúsból

  • Medvehagymás pogácsa főkép
    Kelt tészták

    Medvehagymás pogácsa

    A medvehagymás pogácsa a március-április hónap sztárja. Egy természet közeli sétával, vagy erdei kirándulással magunk által megszedhető, de a piacokon és boltokban is megkapható szezonálisan a medvehagyma. Kérlek ha magad szeded jól nézd meg, mert a mérgező gyöngyvirág leveleivel összetéveszthető. Legjobb tippem, hogy dörzsöld meg a levelet, a fokhagymáéhoz hasonló illatot kell érezned.

    Jelen törvényi szabályozás szerint, magánszemély naponta, saját felhasználására 2 kg mennyiséget gyűjthet állami, nem védett területen. Természetvédelmi területen a gyűjtése egyértelműen tilos…tovább

    Medvehagymás pogácsa hozzávalói:

    • 50 dkg liszt(BL55)
    • 2,5 dkg élesztő
    • 1 kk cukor
    • kb. 2,5 dl tej
    • 1 tojás
    • 3 ek. tejföl
    • 10 dkg olvasztott vaj
    • 0,5 dl olaj
    • egy csomag medvehagyma
    • 1 tk só
    • 1 tojás sárgája a tetejére

    Medvehagymás pogácsa elkészítése:

    A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk

    Medvehagymás pogácsa
    élesztő felfuttatása

    A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk az egész tojást, hozzákeverjük a tejfölt, egy teáskanál sót, majd ehhez keverjük a felfutott élesztőt. Ezután elkezdjük dagasztani. Puha, ruganyos tésztát kell kapnunk. Ha túlságosan keménynek tűnik, akkor adjunk még hozzá egy kis tejet. Ha a tésztánk majdnem teljesen egynemű, akkor dagasszuk bele az olajat is.

    MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA
    tészta dagasztása

    Ha elkészültünk, letakarva egy órán át langyos helyen kelesztjük.

    Kelesztjük egy órát

    Ha megkelt, egy lisztezett felületen nagyjából ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát. Bőségesen megkenjük az olvasztott zsiradékkal, rászórjuk az aprított medvehagymát.

    Medvehagymás pogácsa, tészta nyújtása
    tészta nyújtása

    Feltekerjük az egészet a hosszabbik oldaltól indulva. Ezután a tekercs két végét felhajtjuk egymásra.

    Medvehagymás pogácsa, tészta tekerés, hajás
    tészta tekerés, hajtás

    Rövid pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát. Nem lesz könnyű művelet, óvatosan végezzük, ne szakítsuk el a tésztát. Nem kell vékonyra, bő ujjnyira.

    Kiszaggatjuk pogácsa szaggatóval, vagy pohárral és sütőpapírra helyezzük egy tepsiben. Hagyni kell egy 20 percet még pihenni, megkenjük tojássárgájával és mehet a 180°C-os sütőbe, kb. 20 percre, míg aranybarnára sül.

    l

    A medvehagymás pogácsánk a feltekeréstől kapott sok réteget, amit megsülve gyönyörűen láthatunk,az állaga pedig légiesen könnyű és a vajtól omlós lesz. Szeretem ezt a receptet, mert a tavasz ízét hozza el már sütés közben is, és a medvehagyma jótékony hatását is megkapjuk vele.

    Medvehagymás pogácsa készen
    Medvehagymás pogácsa készen

    Jó étvágyat!

    Mire jó a medvehagyma?

    Kedvelt fűszernövényünk, melyet frissen ajánlott felhasználni saláták, levesek, főzelékek, pestók és tészták készítésére.Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét, immunerősítő hatással bír. Kiváló vértisztítóként tartják számon a népi gyógyászatban. Csökkenti a vércukor és koleszterein szintet.

    Medvehagymás borogatás

    A medvehagymát a kozmetikai ipar felhasználja alapanyagként különböző krémek, kenőcsök és cseppek előállításakor. A népgyógyászat a főzetéből azonban borogatást is készít, amellyel a bőr gombás megbetegedéseit és a nehezen gyógyuló sérüléseket kezeli.

    Mit szólnál egy finom vajas kifli recepthez?

    Kövesd a facebook mindmegtettem oldalam, hogy azonnal lásd az új receptjeimet, amikor feltöltöm!