• Kokuszkocka-fokep
    Kevert tészták

    Kókuszkocka

    A retró kókuszkocka egy szuper süti, kevés olyan embert ismerünk, aki ne szeretné. Sokan egy piskóta tésztát készítenek hozzá, de ha kipróbáljátok ezt a mézes tésztát, szerintem tis is érezni fogjátok a különbséget! Az omlós, mézes tésztát édes csokimáz fedi és kókuszreszelék borítja, úgy tökéletes, ahogy van. A lényeg, hogy ne elázott, de jó kis szaftos sütikénk legyen!

    A látszan néha csal, mert amilyen mutatós, olyan gyorsan el is készül, amolyan keverem-forgatom sütike!

    Nem véletlen, hogy soha-de soha nem fogjuk megunni és száműzni az asztalunkról, hiszen bármilyen alkalommal kínálható és mindenki szereti!

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 40 dkg finomliszt
    •  28 dkg cukor
    •  5 dkg vaj 
    •  3 evőkanál méz
    •  1 kávéskanál szódabikarbóna
    •  1 cs. vaníliás cukor
    •  1 citrom reszelt héja (kezeletlen)
    •  1 tojás
    •  kb. 2 dl tej

    Krémhez:

    •  20 dkg vaj (esetleg margarin)
    •  5 dkg kakaópor
    •  1 evőkanál rum (esetleg rumaroma)
    •  1 dl tej
    •  20 dkg cukor
    • + a „hempergetéshez” 20 dkg kókuszreszelék

    Kókuszkocka elkészítése:

    1. A tésztához a vajat/margarint, cukrot, vaníliás cukrot a tojással jól kikeverem, majd hozzáadom a mézet és a citrom reszelt héját, amivel szintén alaposan összekeverem. 
    2. A lisztet a szódabikarbónával elkeverem és apránként hozzá adom a masszához, amit folyamatosan kevergetek közben. 
    3. Végül adom hozzá a tejet (annyi tej kell bele, hogy kicsit nyúlós legyen a tészta, bele lehessen a tepsibe önteni, de azért ne folyjon, ne legyen híg). 
    4. Vajjal kikent, lisztezett tepsibe öntöm a tésztát, simára elegyengetem és hőlégkeveréses sütőben kb. 180 fokon 25-30 percig sütöm (természetesen lehet sima sütőben is sütni, de annál szerintem kell a 200 fok). 
    5. Ha kihűlt a tészta, akkor kb. 4×4 cm-es kockákra felvágom. 
    6. A krémhez a tejet meglangyosítom, felolvasztom benne a vajat/margarint, majd hozzáadom a kakaóport és a cukrot és simára keverem, végül hozzákeverem a rumot vagy rumaromát is.
    7.  Ha elkészült a krém, félórára félre teszem, hogy picit dermedjen, sűrűbb legyen, hogy a kockákat meg tudjam forgatni benne és ne folyjon le róla az összes (ha picit megdermedt, akkor jobban megmarad a tésztán).
    8. Minden kockát 8-10 másodpercig a krémben hagyok villára szúrva, hogy egy picit magába szívja a krémet (de ne ázzon át teljesen).
    9. Majd meghempergetem a kókuszreszelékben.
    10. Hideg helyre teszem (akár hűtőbe) 1-2 órára, hogy megdermedjen/összeálljon, és az ízek „összeérjenek”.

    Jó étvágyat!

    Kókuszkocka elkészítése képekben

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Ha kókuszos sütemény recepteket keresel, talán ez is tetszeni fog neked>>Hólabda