• Csöröge-fánk-keszitese-kepekben-9-es-fokep
    Apró sütemények

    Csöröge fánk-a farsang sztárja

    A csöröge fánk a farsangi szezon kihagyhatatlan eleme! Különleges formájú, mennyei csöröge igazi finomság, és nincs is vele annyi munka, mint a szalagossal, sokkal egyszerűbb az elkészítése mint gondolnád! A  farsangi mulatságba ha fánkot vinnél akkor ez a recept a legjobb választás!

    A csöröge fánk, más néven a herőce vagy a forgácsfánk is még mindig nagyon kedvelt édesség!

    Porcukorral megszórva tálaljuk és természetesen jó sok házi baracklekvárral, így lesz a legfinomabb! Élesztő nélkül készül. Tojásfehérjét ne rakj bele, mert attól keményebb lesz a tészta, a rum viszont jót tesz az ízének és az állagának is!

    Hozzávalók:

    • 60 dkg liszt
    • 1 csom. sütőpor
    • 1csom. vaníliás cukor
    • 1csipet só
    • 8 dkg porcukor
    • 10 dkg lágy vaj
    • 6 db tojás sárgája
    • 30 dkg tejföl
    • 40 ml rum
    • olaj a sütéshez
    • porcukor
    • citromhéj

    Elkészítés

    1. A csöröge fánk elkészítéséhez a lisztet keverőtálba szitáljuk.
    2. Hozzáadjuk a sütőport és alaposan összekeverjük.
    3. Keverő tálba ütjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk az olvasztott vajat a tejfölt, porcukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, rumot, csipet sót és habosra keverjük.
    4. Hozzámehet a sütőporos liszt is, és egyneműre keverjük. Kicsit liszezett felületen átdolgozzuk.(Én réteslisztel dolgoztam a nyújtásnál, de sima liszttel is jó lesz!)
    5. Folpackba csavarva, hűtőben pihentetjük fél órát.
    6. Lisztezett felületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd rombuszokat vágunk belőle (derelyevágóval vagy késsel), aminek a közepébe vágást ejtünk és a vágáson keresztül átfordítjuk az egyik sarkát.Nem baj, ha nem egyformák, nekem is lett kissebb-nagyobb méretben is.
    7. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és bő olajban kisütjük a csöröge fánkokat. Ha pirosodik, fordítsuk meg, mindkét felét sütni kell. Az indukciós lapon a 7-esen, ami még nem a legforróbb, de egyenletesen sül.
    8. Porcukorral megszórva tálaljuk.

    Jó étvágyat!

    Csöröge fánk készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Természetesen klasszikus fánk receptem is va, ha kipróbálnád, biztosan nem fogsz csalódni>>Szalagos fánk recept

  • szalagos fánk főkép
    Kelt tészták

    Szalagos fánk recept

    Ha a tökéletes szalagos fánk receptet keresed, már meg is találtad én csak így sütöm és dicsekvés nélkül mondom, hogy tökéletes mindig. A fánk készítésekor pár dologra kell figyelni és a receptemet követve Neked is sikerülni fog ígérem ez az isteni finom édesség! Akkor a tökéletes, ha habkönnyű lesz a sütés után a végeredmény, nem pedig egy nehéz tésztát kapunk.

    Pár alapszabályt be kell tartani a fánksütéskor a recept mellé, ez a titka a szép szalagos, könnyű végeredménynek! A liszt és a tojás is legyen meleg helyen tárolva felhasználás előtt, és ne legyen hűvös vagy huzatos a konyha ahol dolgozunk vele. Ne kelesszük túl, ha úgy készíted ahogy a receptemben vezetlek ez nem fog megtörténni. A sütés hőfoka is nagyon fontos, ha túl forró zsiradékba tesszük, a külselye hamar megpirosodik, de belül nyers marad.

    A receptem mennyiségéből 15 db fánk készült el a hagyományos fánkszaggató mérettel.

    Szalagos fánk hozzávalói:

    • 50 dkg liszt
    • 5 dkg cukor
    • 5 dkg puha vaj
    • 2-2,5 dl tej
    • 3 dkg élesztő
    • 2 tojássárgája
    • 1 csipet só
    • kb egy feles pohár rum(4-5cl)
    • bő olaj a sütéshez
    • lekvár és porcukor a tálaláshoz

    A szalagos fánk elkészítése:

    1. A langyos tejben elkeverjük a porcukrot és belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen hagyjuk felfutni.
    2. A robotgép keverőtáljába öntjük a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgákat, a rumot, a csipet sót és a felfutott élesztőt, olvasztott vajat és az egészet összedolgozzuk. Érdemes először csak 2 dl tejet hozzáadni és ha szükséges a dagasztás során még mehet hozzá a maradék fél dl is.
    3. Sima, fényes tésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk és huzatmentes helyen duplájára kelesztjük.
    4. Kb. egy óra múlva kinyomkodjuk a tésztából a levegőt.
    5. Lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
    6. Ezután ismét fél órán át hagyjuk pihenni.
    7. Egy magas falú lábosban hevíts annyi olajat, amennyi félig lepi el a fánkokat. (Ne túl forróra, kb 160°C, nálam a kerámialaposon 1-9-g skálán a 6-oson sültek)
    8. Ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal mindegyik közepét kissé benyomjuk, úgy tesszük az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra. A lábast fedővel letakarjuk. Ha a fánk oldala szép piros szalagos, megfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük tovább.(mindkét oldal2-3 perc sütést igényel kb.)
    9. Papírtörlőre szedjük a kisült fánkokat és a maradékot is ugyanígy kisütjük.
    10. Tálaláskor megszórjuk porcukorral és lekvárral kínáljuk.

    Szalagos fánk készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Ha húsmentes ebédet szeretnél, ami néha nem is árt, készíts mellé egy könnyű zöldborsó levest!