-
Bejgli falatkák
A bejgli falatkáknak nálunk hatalmas sikere volt! Ha biztosra akarsz menni, mert ki szokott repedni a hagyományos bejglid, vagy kipróbálnád ezt a változatot is, szívből biztatlak a receptemre! Lényegesen elkapósabb sütike és megfelelően tárolva nagyszerűen megtartja az omlósságát, nem szárad ki! A tölteléket kedvetekre variálhatjátok, dióba aszalványokkal, mákba akár meggyel és gesztenyés változatban is nagyon finom.
A receptemben én hagyományos mákos és diós töltelékkel dolgoztam, de tényleg csak a fantáziátok szabhat határt, ebbe a sütibe a diós nutellás is zseniális lehet!
Bejgli falatkák hozzávalói:
Tésztához:
- 450 g búzafinomliszt (BL55)
- 125 g vaj/margarin
- 60 g zsír
- 50 g porcukor
- 15 g friss élesztő
- pici só
- 1 db tojássárgája
- 50 g 30%-os cukrozatlan habtejszín
- 1 dl kézmeleg víz
Mákos töltelék:
- 200 g darált mák
- 125 g cukor
- 40 g darált háztartási keksz
- 125 g forró víz
- egy citrom reszelt héja
Diós töltelék:
- 200 g darált dió
- 125 g cukor
- 40 g darált háztartási keksz
- 125 g forró víz
- Ízlés szerint narancshéj is mehet bele
Elkészítése:
- Két tálban külön dolgozunk a diós és a mákos töltelékkel. A vízet egyben felforraljuk (250 ml-et) és a darált dióval-cukorral-daráltkekszel elkevert tálakba öntjük elfelezve.(125 ml/tál, forralás után mérjük ki a víz mennyiséget, mert veszít hevítésre!) Hozzákeverjük az ízesítőket (citrom, narancs és akár mazsola vagy aszalt gyümölcsök)
- Hagyjuk szépen egybeállni hűtőben, addig elkészítjük a tésztát.
- A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és az egészet elkezdjük kézzel összemorzsolni. Addig gyúrjuk, míg egy homogén tésztát nem kapunk. (nem kell futtatni az élesztőt csak belekeverni a tésztába)
- A kész tésztát hűtőbe rakjuk egy órára.
- Amikor letelt az egy óra a tésztát kinyújtjuk kb 3 mm vastagságúra.
- A töltelékből kb 1,5 cm vastag rudat formázunk és a tészta szélétől 2 cm-re lerakjuk a tésztára. Óvatosan rátekerjük a tésztát a töltelékre, majd ahol összeér a tészta ott elvágjuk és alaposan összenyomkodjuk. (A képek segítenek a folyamatot elsajátítani!)
- Tepsire rakjuk egymás mellé sorban. Mindegyiket lekenjük tojás sárgájával, majd hűtőbe rakjuk 30 percre.
- Ha megszáradt a sárgája lekenjük fehérjével és ismét hűtőbe rakjuk 30 percre. Így lesznek ezek is szép márványosak mint a klasszikus bejgli.
- Ha a fehérje is megszáradt, akkor egy késsel felszeleteljük a rudakat kb 2-2,5 cm-es darabokra. Egymás mellé rakjuk legalább fél cm távolságra egymástól szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire.
- Ha készen vagyunk előmelegítjük a sütőt alul-felül sütésen 180 fokra.
- Így sütjük kb 25-30 percig, vagyis addig, amíg szép barna színt nem kap a teteje.
Jó étvágyat!
Bejgli falatkák készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Imádod az apró süteményeket? Akkor lehet, hogy ez a receptem is tetszeni fog>>Hókifli gazdag diótöltelékkel