Kokuszkocka-fokep
Kevert tészták

Kókuszkocka

A retró kókuszkocka egy szuper süti, kevés olyan embert ismerünk, aki ne szeretné. Sokan egy piskóta tésztát készítenek hozzá, de ha kipróbáljátok ezt a mézes tésztát, szerintem tis is érezni fogjátok a különbséget! Az omlós, mézes tésztát édes csokimáz fedi és kókuszreszelék borítja, úgy tökéletes, ahogy van. A lényeg, hogy ne elázott, de jó kis szaftos sütikénk legyen!

A látszan néha csal, mert amilyen mutatós, olyan gyorsan el is készül, amolyan keverem-forgatom sütike!

Nem véletlen, hogy soha-de soha nem fogjuk megunni és száműzni az asztalunkról, hiszen bármilyen alkalommal kínálható és mindenki szereti!

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  •  28 dkg cukor
  •  5 dkg vaj 
  •  3 evőkanál méz
  •  1 kávéskanál szódabikarbóna
  •  1 cs. vaníliás cukor
  •  1 citrom reszelt héja (kezeletlen)
  •  1 tojás
  •  kb. 2 dl tej

Krémhez:

  •  20 dkg vaj (esetleg margarin)
  •  5 dkg kakaópor
  •  1 evőkanál rum (esetleg rumaroma)
  •  1 dl tej
  •  20 dkg cukor
  • + a „hempergetéshez” 20 dkg kókuszreszelék

Kókuszkocka elkészítése:

  1. A tésztához a vajat/margarint, cukrot, vaníliás cukrot a tojással jól kikeverem, majd hozzáadom a mézet és a citrom reszelt héját, amivel szintén alaposan összekeverem. 
  2. A lisztet a szódabikarbónával elkeverem és apránként hozzá adom a masszához, amit folyamatosan kevergetek közben. 
  3. Végül adom hozzá a tejet (annyi tej kell bele, hogy kicsit nyúlós legyen a tészta, bele lehessen a tepsibe önteni, de azért ne folyjon, ne legyen híg). 
  4. Vajjal kikent, lisztezett tepsibe öntöm a tésztát, simára elegyengetem és hőlégkeveréses sütőben kb. 180 fokon 25-30 percig sütöm (természetesen lehet sima sütőben is sütni, de annál szerintem kell a 200 fok). 
  5. Ha kihűlt a tészta, akkor kb. 4×4 cm-es kockákra felvágom. 
  6. A krémhez a tejet meglangyosítom, felolvasztom benne a vajat/margarint, majd hozzáadom a kakaóport és a cukrot és simára keverem, végül hozzákeverem a rumot vagy rumaromát is.
  7.  Ha elkészült a krém, félórára félre teszem, hogy picit dermedjen, sűrűbb legyen, hogy a kockákat meg tudjam forgatni benne és ne folyjon le róla az összes (ha picit megdermedt, akkor jobban megmarad a tésztán).
  8. Minden kockát 8-10 másodpercig a krémben hagyok villára szúrva, hogy egy picit magába szívja a krémet (de ne ázzon át teljesen).
  9. Majd meghempergetem a kókuszreszelékben.
  10. Hideg helyre teszem (akár hűtőbe) 1-2 órára, hogy megdermedjen/összeálljon, és az ízek „összeérjenek”.

Jó étvágyat!

Kókuszkocka elkészítése képekben

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

Ha kókuszos sütemény recepteket keresel, talán ez is tetszeni fog neked>>Hólabda

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük