Kókuszkocka
A retró kókuszkocka egy szuper süti, kevés olyan embert ismerünk, aki ne szeretné. Sokan egy piskóta tésztát készítenek hozzá, de ha kipróbáljátok ezt a mézes tésztát, szerintem tis is érezni fogjátok a különbséget! Az omlós, mézes tésztát édes csokimáz fedi és kókuszreszelék borítja, úgy tökéletes, ahogy van. A lényeg, hogy ne elázott, de jó kis szaftos sütikénk legyen!
A látszan néha csal, mert amilyen mutatós, olyan gyorsan el is készül, amolyan keverem-forgatom sütike!
Nem véletlen, hogy soha-de soha nem fogjuk megunni és száműzni az asztalunkról, hiszen bármilyen alkalommal kínálható és mindenki szereti!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 28 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 3 evőkanál méz
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja (kezeletlen)
- 1 tojás
- kb. 2 dl tej
Krémhez:
- 20 dkg vaj (esetleg margarin)
- 5 dkg kakaópor
- 1 evőkanál rum (esetleg rumaroma)
- 1 dl tej
- 20 dkg cukor
- + a „hempergetéshez” 20 dkg kókuszreszelék
Kókuszkocka elkészítése:
- A tésztához a vajat/margarint, cukrot, vaníliás cukrot a tojással jól kikeverem, majd hozzáadom a mézet és a citrom reszelt héját, amivel szintén alaposan összekeverem.
- A lisztet a szódabikarbónával elkeverem és apránként hozzá adom a masszához, amit folyamatosan kevergetek közben.
- Végül adom hozzá a tejet (annyi tej kell bele, hogy kicsit nyúlós legyen a tészta, bele lehessen a tepsibe önteni, de azért ne folyjon, ne legyen híg).
- Vajjal kikent, lisztezett tepsibe öntöm a tésztát, simára elegyengetem és hőlégkeveréses sütőben kb. 180 fokon 25-30 percig sütöm (természetesen lehet sima sütőben is sütni, de annál szerintem kell a 200 fok).
- Ha kihűlt a tészta, akkor kb. 4×4 cm-es kockákra felvágom.
- A krémhez a tejet meglangyosítom, felolvasztom benne a vajat/margarint, majd hozzáadom a kakaóport és a cukrot és simára keverem, végül hozzákeverem a rumot vagy rumaromát is.
- Ha elkészült a krém, félórára félre teszem, hogy picit dermedjen, sűrűbb legyen, hogy a kockákat meg tudjam forgatni benne és ne folyjon le róla az összes (ha picit megdermedt, akkor jobban megmarad a tésztán).
- Minden kockát 8-10 másodpercig a krémben hagyok villára szúrva, hogy egy picit magába szívja a krémet (de ne ázzon át teljesen).
- Majd meghempergetem a kókuszreszelékben.
- Hideg helyre teszem (akár hűtőbe) 1-2 órára, hogy megdermedjen/összeálljon, és az ízek „összeérjenek”.
Jó étvágyat!
Kókuszkocka elkészítése képekben
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Ha kókuszos sütemény recepteket keresel, talán ez is tetszeni fog neked>>Hólabda