Csöröge-fánk-keszitese-kepekben-9-es-fokep
Apró sütemények

Csöröge fánk-a farsang sztárja

A csöröge fánk a farsangi szezon kihagyhatatlan eleme! Különleges formájú, mennyei csöröge igazi finomság, és nincs is vele annyi munka, mint a szalagossal, sokkal egyszerűbb az elkészítése mint gondolnád! A  farsangi mulatságba ha fánkot vinnél akkor ez a recept a legjobb választás!

A csöröge fánk, más néven a herőce vagy a forgácsfánk is még mindig nagyon kedvelt édesség!

Porcukorral megszórva tálaljuk és természetesen jó sok házi baracklekvárral, így lesz a legfinomabb! Élesztő nélkül készül. Tojásfehérjét ne rakj bele, mert attól keményebb lesz a tészta, a rum viszont jót tesz az ízének és az állagának is!

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 1 csom. sütőpor
  • 1csom. vaníliás cukor
  • 1csipet só
  • 8 dkg porcukor
  • 10 dkg lágy vaj
  • 6 db tojás sárgája
  • 30 dkg tejföl
  • 40 ml rum
  • olaj a sütéshez
  • porcukor
  • citromhéj

Elkészítés

  1. A csöröge fánk elkészítéséhez a lisztet keverőtálba szitáljuk.
  2. Hozzáadjuk a sütőport és alaposan összekeverjük.
  3. Keverő tálba ütjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk az olvasztott vajat a tejfölt, porcukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, rumot, csipet sót és habosra keverjük.
  4. Hozzámehet a sütőporos liszt is, és egyneműre keverjük. Kicsit liszezett felületen átdolgozzuk.(Én réteslisztel dolgoztam a nyújtásnál, de sima liszttel is jó lesz!)
  5. Folpackba csavarva, hűtőben pihentetjük fél órát.
  6. Lisztezett felületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd rombuszokat vágunk belőle (derelyevágóval vagy késsel), aminek a közepébe vágást ejtünk és a vágáson keresztül átfordítjuk az egyik sarkát.Nem baj, ha nem egyformák, nekem is lett kissebb-nagyobb méretben is.
  7. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és bő olajban kisütjük a csöröge fánkokat. Ha pirosodik, fordítsuk meg, mindkét felét sütni kell. Az indukciós lapon a 7-esen, ami még nem a legforróbb, de egyenletesen sül.
  8. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Jó étvágyat!

Csöröge fánk készítése képekben:

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

Természetesen klasszikus fánk receptem is va, ha kipróbálnád, biztosan nem fogsz csalódni>>Szalagos fánk recept

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük